Anna Andersson på Freja & Frasse i centrala Jönköping. Foto: Alexandra Locking

Efter tuffa uppväxten – nu glädjer hon andra

Jönköping kryllar av trevliga, hjälpsamma och inspirerande människor. Detta uppmärksammar vi på JKPG News genom vår artikelserie Jönköpings trevligaste.

Näst på tur är frisören Anna Andersson på salong Freja & Frasse i centrala Jönköping.

– Jag kan vara ganska självironisk och bjuder på att jag inte är så perfekt., säger hon.

Anna Andersson, 48 år, har arbetat som frisör i Jönköping i 28 år, varav drygt tio år som egenföretagare. För tre och ett halvt år sedan öppnade hon salong Freja & Frasse på Smedjegatan tillsammans med kollegan Anette Malmborg.

– Jag är en person som lätt blir uttråkad och jag blir ibland chockad över att jag fortfarande inte har tröttnat på det här yrket. Men det gör jag inte. Det är så otroligt mycket fina möten med människor. Man delar livsöden och man har fått vänner för livet, säger Andersson.

Hon beskriver sig själv som en driven och kreativ person som både är inkännande och har nära till skratt.

– Jag gillar meningsfulla dialoger med mina kunder, inte bara det här ytliga. Jag känner ett genuint intresse för andra människor.

”Jag har fått kämpa”

Anderssons väg i livet har definitivt inte varit spikrak. Hon berättar om en kantstött uppväxt och ett tufft förhållande bakom sig.

–  Jag har fått kämpa för mycket sedan jag var liten. Men det har också gett mig ett otroligt driv. I dag står jag stadigt med fötterna på jorden. När man har varit med om mycket svårt i livet får man en annan förståelse för andra människor. Man vet att livet är tufft emellanåt. Jag försöker att inte vara så dömande, berättar hon och tillägger:

– Jag har hållit ihop tack vara att jag har kunnat skratta mycket och att jag har underbara vänner. Jag ryser faktiskt när jag tänker på vad mycket fina människor jag har omkring mig.

Som vuxen har Andersson velat ta igen mycket av det som hon saknade som barn. Hon har bland annat varit hästägare, sportdykare och gått kurser i porslinsmålning.

– Jag gjorde antika reproduktioner av dockor. Man gjuter dem i formar och sedan brände jag i en egen keramikugn i min källare. Den hade jag säkert i fem år.

Dessutom spontantog hon mc-körkort för några år sedan.

– Jag var så värdelös i början. Jag hade inte ens kört moped tidigare och välte med motorcykeln på körskolan. Men sedan köpte jag en egen och fräste runt med den i några år. Jag har gjort mycket roliga saker.

En enkel person med enkla värderingar

Att ha blivit nominerad till Jönköpings trevligaste gör Andersson både glad och rörd på samma gång.

– Bara det att mitt namn dök upp… Jag tror att det beror på att jag är en ganska enkel person med enkla värderingar. Jag tror att det tilltalar många. Jag har även förmågan att känna in och dela andra människors glädje och sorg. Som frisör blir man nästan lite som en terapeut, för man får ju höra väldigt mycket, säger hon och fortsätter:

– Men jag har också en förmåga att få människor på gott humör. Det är väldigt många som man skrattar tillsammans med. Jag kan vara ganska självironisk och bjuder på att jag inte är så perfekt.

Tycker du att Jönköpingsborna är trevliga överlag?

– Ja, det tycker jag. Det handlar nog framför allt om ens egna inställning och bemötande. Bemöter man andra människor med att vara sur eller kaxig, då får man det tillbaka. Men har man inställningen att alla människor i grund och botten är vänliga så speglas det tillbaka. Jag har haft kunder här ibland som jag har upplevt som svårtillgängliga, men om man inte låser sig vid det utan är öppen i sinnet så har många av dessa blivit kunder som man har kommit väldigt nära och tycker otroligt mycket om.

Vem tycker du är Jönköpings trevligaste?

– Jag skulle säga Jutta Mårtensson på Ballingslövs. Hon sprider så otroligt mycket glädje och värme omkring sig. Alla som känner henne vet vad jag pratar om. Det är omöjligt att inte bli berörd när man har träffat henne.

Vet du en trevlig butiksbiträde, busschaufför, frisör, sjuksköterska eller någon helt annan som förtjänar lite extra uppmärksamhet? Tipsa gärna oss på press@jkpgnews.se

-----

No more pages to load