En härligt blågult nationaldagsfirande i sambatakt

Vilken underbart härlig svenskdag det blev i Jönköping city då nationaldagen firades och den startade borta vid hovrättstorget för dansarna. Länge stod kulturskolans dansare och musiker och laddade, innan de på utsatt tid startade sin dans mot Rådhustorget i Sambatakt. Lyckan att få göra det Östra Storgatan fram inför publik, lyste i dansarnas ansikte.

Det var välbesökt i rådhusparken hela dagen och det hettade till lite extra vid själva nationaldagfirandet. Varvat med musik av kulturskolans elever och lärare delades kultur- och idrottstipendier ut. Kommunens alla mästare (guldmedaljörer) i olika idrottsgrenar diplomerades och de var många hela 21 stycken. Flaggor och fanor utdelades på stora scenen och Filip Sandwall elev på Junedalskolan hade själv skrivit och ansökt om att få en fana till Junedalsskolan.

–Vi har bara en i skolan och scenen i aulan ser lite enbent ut och jag tycker det ska vara balans, sade Filip.

Han fick själv ta emot den av kommunfullmäktiges ordförande Anders Hulusjö(kd) och med på svcenen var också rektor Irena Hanzek och Julia Wållgren. Han gick stolt av scenen förande fanan. Det här var inte Filips första initiativ på skolan han var den som höll i förra årets nobelfirande på skolan.

–Ja, det kändes lite extra och jag är stolt att jag tog initiativet och nu har vi två fanor, sade Filip.

Stipendier, diplom och kulturpris

Idrottsledare Stefan Knutas, Hovslätt, Elin Alder, Mariebo IK, Elena Hansisch CISBV och Anja Gustavsson Domsands Båtklubb belönades med stipendier. Kultpris på 25 000 kronor delades ut till Martin Wännerholm och Marcus Appelberg, Marcus hade dock förhinder. Att närvara för att ta emot det.
Stipendier delades också ut till andra. Lions delade ut ett till Oscar Sundling, musikalartist från Ölmstad som bland annat spelade med i Les Miserables. Oscar har en längtan till Broadway för att förkovra sig inom yrket. Kusinen Olle Sundling som studerar musik fick också stipendium. Han tänker använda stipendiet till att fixa sin saxofon.

Historia belönades

Anders Råsberg fick folkbildningsstipendium för sin dokumentation av Ölmstads historia. Hanna Crondahl som studerar till designer fick också stipendium. Anders Hulsusjö hade förmånen att få hälsa 762 nya svenskar välkomna i kommunen. De närvarande i rådhusparken fick också höra ett tal av Seyde Aslan, biblioteksambassadör på Öxnhaga. Allt avslutades med fyrfaldigt leve och nationalsången.
Runt omkring i parken viftades det med en stor mängd av de tiotusen flaggor kulturskolan beställt hem. Barnen hade det förspänt med en mängd aktiviteter som hoppborgar av olika slag, hinderbanor och andra kreativa aktiviteter som Uptech hittat på. De fanns de som kämpade den här dagen också närmare bestämt 130 stycken som simmade och sprang och där naturligtvis några vann sina klasser som damklassen som vanns av Ulrika Eriksson och Helena Sievertsson. Vilken härlig nationaldag det blev.

Kulturskolans dansare dansade fram från Hovrättstorget till Rådhusparken i sambatakt. Foto: Hans Järeby
Det var mänga som ville vara med och fria nationaldagen i Rådhusparken. Foto: Hans Järeby
När 130 vuxna sprang och simmade i Swimrun, kunde småknattarna springa egen hinderbana. Foto: Hans Järeby

 

Jazzdansarna bjöd upp tillkompet av låten “Nine to five” och det svängde gott på “Vinnebroa” inför storpublik. Foto: Hans Järeby
Jack Blomqvist var en av cirka 25 elever som deltog i ett piano-maraton.
Tre av en mängd idrottare i kommunen som tagit guldmedaljer i sina dicipliner. Victor Johansson JSS, Hanna Eriksson JSS 13 guld vardera och Folke Widfeldt IKHP mountainbikeSM-guld.
Idrottsledarstipendier Stefan Knutas, Hovslätt, Anja Gustavsson Domsands Båtklubb, Elin Alder, Mariebo IK och Elena Hansisch CISV. Foto: Hans Järeby
Guldtjejer. Greta Helleblad, Paula och Hannah Sackbrook och Martina Viklund från Jönköpings Kantoklubb
Tittut. Ungarna hade riktigt roligt i hoppborgarna. Foto: Hans Järeby
Kasta ringar och få dem över en pinne kan vara lite knivigt, men övning ger färdighet. Foto: Hans Järeby
Martin Wänerholm, Olle Sundling, Hanna Crondahl, Oscar Sundling och Anders Råsberg fick alla stipendier. Foto: Hans Järeby
Mycket folk i Råshusparken under nationaldagsfirandet. Foto: Hans Järeby
Riktiga kämpatag bland deltagarna i Swimrun. Här får de extrahjälp av räddningstjänstens hejaklack. Foto: Hans Järeby
kulturskolans tjejer bjöd verkligen på härlig dans. Foto: Hans Järeby
Estrid, Hedda, Irma och Ebba laddar för sitt eget dansframträdande på Vinnebroa. Foto: Hans Järeby

 

 

-----

No more pages to load