Postkodslotteriet ger 22 miljoner till Erikshjälpen. Foto: Thea Lempiäinen/Mattias Landström

Erikshjälpen får miljonbidrag till specialprojekt

Erikshjälpen får 22 miljoner kronor av Postkodlotteriet för ett specialprojekt.

– Vi är glada, stolta förmånstagare. Varje krona är viktig för barns rätt till utbildning, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn i ett pressmeddelande.

Postkodlotteriet delade ut en stor summa pengar under onsdagskvällen. Totalt var det 1 100 321 102 kronor som delades ut till ett 50-tal förmånstagare.

Erikshjälpen fick ta emot 22 av dessa miljoner. Pengarna ska gå till insatser i Mali, Kambodja, utsatta grupper i Sverige och till ungdomar och utsatta grupper som ligger i riskzonen att hamna i utanförskap här hemma.

Sex miljoner – för specialprojekt

Sex av dessa miljoner kronor ska gå till Erikshjälpens specialprojekt för flickors rättigheter i Karamoja cluster, gränsområdet mellan Sydsudan, Uganda och Kenya – ett område där sannolikheten för en flicka att dö i barnsäng är större än att genomgå grundskoleutbildning. Projektet heter “Flickor utan brudpris” och handlar om att bygga förutsättningar för jämställdhet i ett område där bara sex procent av vuxna kvinnor idag kan läsa och skriva.

– Alla som följer Erikshjälpens arbete vet att vi speciellt vill prioritera flickors hälsa, trygghet och utbildning. Världen är orättvis, och vårt mål är att detta nya specialprojekt kommer bli direkt livsomvandlande för hundratals unga kvinnor i ett av världens mest utsatta områden, säger Grahn i pressmeddelandet.

-----

No more pages to load