Staffan Kolhammar och Carin Sollenberg.Foto: Emma Bratt

Galen humorkväll väntar när komediklubben firar 17 maj

Har du hört talas om Jönköping Underground Comedy Club (JUCC)? Om inte, finns det möjlighet att stifta närmare bekantskap torsdagen den 17 maj, då klubben kör sin sista show för säsongen på Scenen Sofiehof Underjord. Temat är passande nog ”Syttende maj” och kvällen innehåller som vanligt en mix av mer erfarna komiker som turnerar Sverige runt och rookies som testar sina vingar

JKPG News tog ett snack med personerna bakom JUCC, Carin Sollenberg och Staffan Kolhammar, för att få veta lite mer om duon, klubben och torsdagens show.

Kan ni berätta lite mer om JUCC? 

–JUCC är min bebis. Det är en lokal scen där jag känner att det saknas. Vi plockar ju själva ihop en liten härlig blandning av komiker. Högt och lågt kan man säga. Många av dem har man inte sett och hört talas om innan, de är ”Up and coming”. Oftast från storstäderna där de har lite mer klubbar, berättar Sollenberg.

– Det är många som går och kollar på stand-up, men skulle vara livrädda för att testa på det själva. Vi försöker sänka den barriären lite och avdramatisera det hela. Om du har sug, kom och tjata lite på vår scen liksom, flikar Kolhammar in.

Hur kommer det sig att ni började med stand- up? 

– Oj, ett starkt självhat tror jag. Det är det som driver mig tror jag, att det kickar. Jag måste känna att det händer någonting. Sen så gick jag en kurs, ett humor- kollo för tjejer och efter det fick jag några gig och sen har det bara rullat på, säger Carin Sollenberg.

– Jag har spelat teater här sen jag var liten. Mycket komisk teater. Jag älskade stand- up och tittade mycket på stand- up hemma, så det var en ganska naturlig övergång. Vi hyr också en stuga ett stort kompisgäng varje år och då förberedde jag helt random skämt till det någon gång, så var det svin kul och efter det var jag hooked, menar Staffan Kolhammar.

Hur kom ni i kontakt med varandra? 

– Vi har varit kompisar i några år. Jag startade en klubb tillsammans med en kille och sen blev det av olika anledningar så att jag skötte den klubben ganska mycket själv och behövde byta ut personen mot någon som kunde hjälpa till. Då frågade jag Staffan om han var sugen, först sa han nej och sen okej, berättar Sollenberg.

Vad har ni för förebilder? 

– Bo Burnham är min personliga favorit. Jag tycker att han är fantastisk, helt unik. Kolla på hans set på Netflix, ni kommer inte att bli besvikna, säger Sollenberg.

– Carin öppnade upp mina ögon för Bo Burnham. Stand-up är en grej, Burnham är något helt annat. Han är jätteinspirerande. Det är ”mindblowing” vad han kan göra.  Men Dylan Moran är min husgud, tillsammans med Eddie Izzard och Bill Bailey. Jag växte upp med de där tre britterna, fyller kolhammar i.

Hur skulle ni beskriva era egna stand- up – stilar? 

– Grov, vulgär och fyndig, menar Sollenberg.

– Absurd och “stream of consciousness”. Jag skriver inte skämt, utan går runt och pratar i lägenheten och så ser jag vad mina associationer tar vägen. Jag slipar inte så mycket, utan pratar mest, med någon tanke och åsikt i bakhuvudet, berättar Kolhammar.

Vad är era tre bästa tips till någon som vill testa på stand-up? 

– Jag skulle rekommendera att du funderar på att överraska publiken, istället för att gå upp och berätta långa historier. Så skulle vilja säga korta ner orden och fokusera på många ”Punchlines”. Håll ett tight set. En bra tid för att köra första gången, skulle jag säga är mellan tre till fem minuter. Det känns som ganska lång tid när man står där för första gången. Jag tror man har några sekunder på sig att vinna publikens förtroende. Sen förberedd dig och lär dig dina skämt jävligt noga, säger Sollenberg.

– Självdistans. Extremt effektivt! Våga skämta om dig själv. Sparka på dig själv, det är alltid kul. Öppna gärna med att dra ner lite på dig själv, inte att sparka på folk som ligger ner. Och var inte vara rädd för publiken, fråga publiken någonting, menar Kolhammar.

– Testa dina skämt på någon annan innan du går upp på scenen. Man kan hjälpa varann att komma på roliga grejer och få inputs. Och sen skulle vilja tipsa om att spela in dit set och lyssna på dig själv, fyller Sollenberg i.

Vad tycker ni om Jönköpings stand- up- scen? 

– Det har funnits försök att starta upp klubbar. Det har poppat upp någonting, men sen har klubben kört några gånger och så har den försvunnit. Förutom oslipat som kör i samma lokal här, som vi också har lite samarbete med, så har det varit ganska tunt, säger Sollenberg.

Vad kan vi förvänta oss av “Syttende maj!”?

– Man kan förvänta sig extra starka kort, det blir Top notch! Malin Appeltoft som headlinar är aktuell med en egen show och kör på RAW och Sveriges finaste stand- up- scener. Kirsty Armstrong kommer från Jönköping ifrån början men gör komikerkarriär i Stockholm, hon är väldigt “Up and coming”, menar Sollenberg.

Vad är nästa steg för JUCC? 

–  Vi kommer tillbaka i höst och då kommer det bli “bigger, bolder och more beautiful”. Planen är att vi ska sälja slut varje kväll och till med kanske skaffa oss en liten budget, vilket gör att vi kan börja betala våra komiker lite bättre (kom och betala inträde). Vi har lite samarbeten planerade, men ingenting vi kan avslöja än, berättar Sollenberg.

Staffan Kolhammar och Carin Sollenberg
Staffan Kolhammar och Carin Sollenberg. Foto: Emma Bratt

Information om Syttende maj

Komiker

Annelie Abrahamsson

Malin Appeltoft

Kirsty Armstrong

Gabriella Fäldt

Wille lind

MC: Carin Sollenberg & Staffan Kolhammar

Plats

Scenen Sofiehof Underjord

Pris

100 kr

 

 

-----

No more pages to load