Galet nära magi på Harrys med Jimmy Svärdhagen. På onsdagen hade den intima showen stor premiär. Foto: Mattias Landström

Galet nära magi på Harrys och ändå så långt ifrån

Han gör en eldig entré i röd kavaj i ett avskärmat hörn på krogen Harrys nedre salong, Red. Det är här som Jimmy Svärdhagen ska släppa publiken nära in på livet och koppla ett nytt grepp. Endast 25 personer får plats och de sitter bara någon meter ifrån Jimmy. Redan här har magikern skapat en illusion hos sin publik där tanken planterats. “Nu ska vi nog se hur han bär sig åt när vi är så nära”.

En hel del i publiken har haft en trollerilåda i sin ägo i ungdomsåren. Och de flesta av oss har någon gång försökt sig på att trolla bort något. Trolleri och magi är något som fascinerar alla och vi har en önskan om att kunna fascinera gäster och andra med att göra något som inte de kan. Men för att lyckas krävs det oerhörd fingerfärdighet, träning och anlag. Man ska dessutom kunna framträda i gester och tal för att underhålla.

Jimmy har jobbat med detta i 25 år och har kommit så långt att han kan jobba med det på heltid, men det gäller att hela tiden ligga i framkant och hitta på nya nummer, nummer som ingen annan har. Nu har han tagit ett steg som är ganska ovanligt. Normalt är att vi upplever den här sortens underhållning på stora scener och på behörigt avstånd, men här sitter publiken bara någon meter ifrån Jimmy. Det ska visa sig att det är galet nära och Jimmy har varit lite orolig för detta, men han har lagt ner mycket tid på förberedelser och tränat in ett helt nytt koncept. Och tanken (ska det fungera) har funnits där.

Den här premiärkvällen sitter 25 personer tätt och nära och känslan som om vi vore hemma hos Jimmy i hans vardagsrum infinner sig, liksom tanken, var nu uppmärksam så du ser hur han gör. Bakom mig sitter sjuårige Alfons och jag tänker, ungar de ser mer än vi äldre och på annat sätt. De tvekar inte att säga vad de ser, var uppmärksam på vad han säger och vad som sker i Jimmys händer. Det är ingen illusion, det finns förklaringar på allt som sker.

Kortlekar används flitigt, ett bowlingklot, rubiks kub, 500-lappar förstörs och försvinner och dyker långt senare upp på oväntat håll. Några i publiken bjuds fram och vara med i showen och skapa trolleri eller illusioner. Det som händer när Jimmy blir allt  varmare i kläderna när plånboken börjar brinna oförklarligt är det en illusion, eller vad händer. Hur går det med sedlarna? Ja, de klarar sig. Erik som lånat ut 500 spänn blir orolig. Hur han får tillbaka den går jag inte in på, men var det samma sedel. Frågorna är många och får aldrig någon förklaring, men den finns där någonstans, men Jimmy visar det inte. Då skulle han snart inte ha något jobb, men det han visar upp är en show i hur man underhåller folk på ett otroligt bra och magiskt vis i en timme och du fattar ingenting trots närheten.

Trolleri, fingerfärdighet, magi, illusion, ja man kan kalla det vad man vill, men spännande och underhållande är det. Och ännu mer i det här lilla formatet och passar så bra i en krogmiljö. En extra magisk krydda till en supé. Krögaren och entreprenören Jon Espeset överraskar ständigt med nytänkande underhållning. En mycket annorlunda premiär på Harrys och Galet Nära och det blir ytterligare föreställningar onsdag, torsdag och lördag – totalt 36 stycken.

Se vimmelbilder från onsdagens premiärshow:

Magishow /Galet Nära

Betyg. 4+

Show: Galet Nära

Medverkande. Jimmy Svärdhagen

Plats: Harry´s/Red

 

-----

No more pages to load