Gänget träffas ofta och när det inte är lustspel. Foto: Privat

Gänget som skapar underhållning år efter år

I Gränna finns ett väl sammansvetsat gäng som i många år jobbat för att ge Grännabor underhållning på ett roande humoristiskt sätt och i skiftande former. Stommen i Grennacabarevyförening är utan tvekan äkta paret Hans-Erik Lugn och Ingrid Löf. I 28 år har de producerat revyer och lustspel, dock inte själva och nu är det dags igen.

De här gänget består av 25 personer som inte bara spelar lustspel eller revyer, det umgås även året runt och åker utomlands tillsammans och lite annat också som att umgås på olika sätt. De gör att de är vana att spela upp lite teater även privat, som man kan ha nytta av på scenen.

För Hans-Erik och Ingrid är de här resorna också språngbrädan till nästa lustspel. I avslappnad miljö med kompisar föds lätt idéer.

–Man ser någonting och får en idé, men ser kompisarna som spelar på scen och ser deras karaktärer och placerar in dem i roller till den lustspelsidé man får. Och så börjar det hela växa och Hans-Erik börjar jobba på manus. Men jag har också ångest ibland och jag får för mig att jag kan inte hitta på ett till, säger Ingrid.

Premiär 

Så har hon sagt många gånger och lika sjutton, ja det är faktiskt 17:e lustspelet som har premiär på trettondagsafton. Lustspel är ett skådespel av humoristisk eller komisk karaktär och skildrar ofta vardagslivet. Så är det också i Grennacabarevyförenings lustspel, men här har man sedan länge lagt till lite småskoj om Grännabor och det är karaktären Olle-Gusten som spelas av Hans-Erik Lugn som kittlar Grännabornas tålamod lite grann. I de  här lustspelen spelar musiken också en stor roll.

–Det har alltid varit viktigt för oss att ha med bra låtar, svängiga populära låtar som publiken känner igen och kan hänga med i. Så är det även i år, säger Ingrid.

Men det finns en annan sak som är det tuffa för det här gänget, repetitionerna.

–Vi börjar inte repetera förrän på annandagen och då har vi inte så många dagar på oss att repetera in lustspelet på. Men det har funkat för det mesta, det kan vara några småmissar i premiären innan vi blir varma i kläderna, men det går oftast bra, vi känner varandra väl och det underlättar, säger Hans-Erik Lugn.

De har nu producerat 30 produktioner nummerrevyer och lustspel och årets lustspel är det 17:e och handlingen är nutid. “Arvet eller Högmod går före fall”, är namnet på lustspelet och ger en fingervisning om handlingen. I år har man utökat ensemblen med Arvid Moberg, 12 år, det är Hans-Erik och Ingrids barnbarn. Saknas gör dock Elisabeth Magnusson och i orkestern är Håkan Persson tillbaka.

Handlingen

Tre systrar bor alldeles bredvid varandra i en liten, liten stad någonstans i Sverige. Den äldsta Doris mötte tidigt sin stora kärlek en arbetssökande, ölälskande latmask, som i Doris ögon var den mest sexiga och vackraste mannen i universum. Elis, som mannen heter säger att han har besvär med sin rygg och orkar egentligen inte så mycket mer än att öppna sin ölburk. Huset förfaller mer och mer men Doris säger att det är ju inte så lätt för Elis eftersom ryggen hela tiden gör sig påmind.

Henrietta eller, som hon själv vill bli kallad Anriette vill gärna frottera sig med rika och berömda människor, imponerad av titlar och pengar. I sin strävan efter dessa ideal fann hon en man vilken hon lyckades kuva till att aldrig säga emot och göra precis det som Henrietta befaller. Tillsammans med sin man Sven har hon öppnat ett väldigt tjusigt pensionat med Bed & Breakfast enbart för prominenta gäster, som hon säger.

Jeanette, den yngsta flyttade tidigt hemifrån och utbildade sig till frisör vilket hon nu praktiserar i en liten salong i samma kvarter där dom andra systrarna bor. Jeanette har aldrig lyckats finna någon långvarig kärlek, även om det inte saknas karlar i hennes liv men tyvärr verkar det som att det alltid är gifta karlar som dras till denna den yngsta systern.

En pensionerad kriminalkommissarie bor sedan flera månader på pensionatet, han anser sig vara oumbärlig för den Svenska polisorganisationen och gör allt för att bevisa polisens behov av att återanställa honom även om han pensionerades för flera år sedan.

Hans-Erik Lugn och Ingrid Löf i spånartagen. Foto: Hans Järeby

Grennacabarevyförening

Vi är ett kompisgäng, som roat er från scenen på Grenna Kulturgård varje år sedan vår intresseförening startades 1989. Vi är på scen, Hans-Erik Lugn, Ingrid Löf, Göran Musse Lindgren, Per Carlgren, Marika Svensson, RoseMari Danielsson, Jan-Olof Moberg, Arvid Moberg, Viviann Nöjdh.

Från början arbetade vi med nummerrevyer, men sedan vi fick möjligheten att göra ett lustspel (vårt första) 1999 vilket vi kallade “Kyss Mig Gonatt Sergeant” har vi av bara farten fortsatt med lustspelsvarianten. Du är varmt välkommen att besöka oss på Grenna Kulturgård, premiär på våra lustspel har vi alltid på trettondagsafton.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load