Kvarteret Ödlan har under veckan genomgått en ordentlig förvandling. Foto: privat / Alexandra Locking

Gigantiska ödlor ger Munksjöbyggnad nytt liv

Lagom till helgen öppnar kommunens nya aktivitetshuset Kvarteret Ödlan vid Södra Munksjön. Inför invigningen har sju lokala graffitikonstnärer dekorerat fasaden ut mot sjön med jättelika konstverk.

– Vi ville att huset skulle få ett iögonfallande och intressant utseende. Det är ett sätt att väcka nyfikenhet, säger projektledare Henrik Hermansson.

Vid Södra Munksjöns strand ligger en grå byggnad mitt i det framtida omvandlingsområdet där den nya staden så småningom kommer att växa fram. Fastigheten ägs av Södra Munksjön utvecklings AB. Om cirka åtta år kommer huset att rivas enligt nuvarande byggplaner, men fram till dess har man, tillsammans med Kultur- och fritidsförvaltningen, beslutat sig för att använda byggnaden som ett aktivitetshus.

Under våren har huset genomgått en renovering för att det ska uppfylla de krav som gäller för en offentlig plats och till helgen öppnar huset för verksamhet.

Inför invigningen har man låtit sju lokala graffitikonstnärer, samtliga män inom åldersspannet 20–40 år, måla fasaden på huset. Projektet inledes i fredags och färdigställdes under nationaldagen.

– Dels ville vi främja den lokala graffitikulturen och dels ville vi att huset skulle få ett iögonfallande och intressant utseende. Det är ett sätt att väcka nyfikenhet, säger Henrik Hermansson, verksamhetsutvecklare på Stadens liv och innehåll.

Ett unikt projekt

En av de konstnärer som kontaktades för projektet var graffitimålaren Victor Egerbo, 32 år.

– Det är ganska unikt att så många graffitimålare samlas och får möjlighet att synas på det här sättet. Det finns väldigt många duktiga graffitimålare i Jönköping, säger han.

Victor Egerbo Foto: Alexandra Locking
Victor Egerbo Foto: Alexandra Locking

Hur kommer det sig att inga tjejer deltar i det här projektet?

– Det är väldigt tråkigt. Vi försöker verkligen få med fler tjejer. I det här fallet frågade jag de kvinnliga graffitikonstnärer som jag känner till, men de tackade nej. Jag vet många som är superduktiga, men de har svårt att hinna med för det finns mycket annat som går före. De kanske inte lever för graffitin på samma sätt som många killar gör. Graffitikulturen har alltid varit en väldigt grabbig miljö, men det kommer mer och mer tjejer.

Fria händer

När jag besökte Kvarteret Ödlan under tisdagen var fasaden näst intill färdig. Konstnärerna har haft fria händer när det gäller motiv och det enda önskemålet kommunen har haft är att det ska finnas med någon ödla, då det hänger ihop med husets namn.

Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking

Det blev sammanlagt tre ödlor. Dessa delar nu yta med bland annat ett stort porträtt av en man och Musse Pigg. Den sistnämnda karaktären är Victor Egerbos bidrag till projektet. Målningen är placerad högst upp på byggnadens gavel och syns därmed på långt håll. Enligt Egerbo är just husgaveln en klassisk plats för graffitikonstnärer att måla på.

Konstnärerna kom tillsammans fram till att de skulle använda sig av nyanser i blått, grönt och grått. I övrigt har det varit fritt att måla det man vill.

Ett klassiskt graffitimotiv

Vi klättrade upp på taket för att kunna studera Victors målning på nära håll.

– Musse Pigg är ett klassisk graffitimotiv som har funnits med länge. Det finns många graffitimålare som, liksom jag, inspireras av just serietidningar. Det är glatt och enkelt. Sedan ville jag att Musse Pigg skulle säga något i en pratbubbla. Men istället blev det en liten hälsning till vårt nutidssamhälle – att man skickar emojis istället för att prata, säger Egerbo och fortsätter:

– Just den här målningen var ganska enkel och gick ganska snabbt att göra. Jag hade ingen skiss utan målade från huvudet och testade mig fram.

Foto: privat
Foto: privat

Det tog en halv dag och 30 sprejburkar för honom att färdigställa sin del av konstverket.

– Kommunen bidrog med 20 sprejburkar var och vi har även fått lön för det här projektet. Det är roligt att man har tagit till vara på oss som konstnärer, säger Egerbo.

”Folk uppskattar att det händer något”

Under helgen har många motionärer stannat till vid platsen och gjort tummen upp åt konstnärerna som arbetat i värmen.

– När man står här och målar märker man att folk uppskattar att det händer något. Jag tror att många som promenerar och springer runt sjön kommer stanna upp här och titta på de olika målningarna, säger Egerbo.

Det övergripande temat för det nya aktivitetshuset är natur och kultur. Konstutställningar, föreläsningar och ett så kallat cykelkök är några av de verksamheter som huset kommer att fyllas med under sommaren och flera år framöver.

Foto: privat
Foto: privat
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: privat
Foto: privat

-----

No more pages to load