Nu flyger vi. Oscar Sundling Wallin och Karl Peter Eriksson som marsvinen Leif och Konrad, Anna-Hanna Rosengren som tvättbjörnen Bingo och Lisa Gustafsson som Hönan Ulla-Mona. Foto: Hans Järeby

Här är operan som riktar sig till barn

En helt nyskriven opera för barn repeteras nu för fullt inom Unga Spira. Här möter barnen några djur som egentligen inte finns, äventyrslystna marsvinen Leif och Konrad, finurlige och modige tvättbjörnen Bingo och hönan Ulla-Mona som ska skriva sina memoarer –och alla lever de tillsammans i Viken. En dag får de syn på regnbågen. Kanske finns det en skatt vid foten. De ger sig ut på upptäcktsfärd.

Trots att de ser olika ut och tycker olika, kan de leva ihop, vara modiga tillsammans och göra saker som de knappt trodde gick. Som att resa hela vägen till regnbågens slut och hem igen. På vägen börjar de fundera på vad som kan finnas i skatten. Vad är förresten en skatt? Något värdefullt, säger Ulla-Monas uppslagsbok för höns.

I rollerna finns två musikalartister, Oscar Sundling Wallin som nyligen spelat 180 föreställningar i Les Miserables på Wermlandsoperan och på Spira och Anna-Hanna Rosengren som spelat i Spiras uppsättning.

Något nytt

–Det känns bra att få göra något helt annat nu och det här är kul och något som vi aldrig gjort tidigare. Och det känns likadant för Karl Peter och Lisa även för dem är det här opera på ett annat sätt. Mycket lek och mycket stämsång som man som vuxenpublik inte tänkt sig, säger Oscar.

Här spelar man för en helt ny publik barn, från tre till sex år, och det är något helt annat än att göra det för vuxna. Även för blåsarna blåskvintetten som musikaliskt backar upp är det här något nytt och alla är uppklädda som blommor i bästa Elsa Beskowstil. Paloma Pinto Vilora  spelar klarinett i Sinfoniettan och plötsligt får hon byta ut den svarta klänningen mot en färgglad klädsel och hatt föreställande Hjortron.

–Det här har jag inte varit med om förut, men det är jättekul och vi ska spela 40 föreställningar. Man får sådan dirket respons av barn, säger Paloma.

Malin Berg som spelade i Miss Foster spelar här Djurskådaren som guidar publiken i Viken och genom vars ögon publiken upplever djur som inte finns. Bakom den här nyskrivna operan ligger två som tidigare samarbetet i den hyllade barnoperan Lassemajas detektivbyrå och Operamysteriet på Göteborgs Operan Malin Hülphers, verksamhetschef på Estrad Norr som skrivit musik och libretto och Mia Ringblom Hjertner, Unga Spiras chef och konstnärliga ledare.

Kostsam historia

–Malin fick en förfrågan från Estrad Norr om att skriva en ny barnopera och jag fick så småningom en förfrågan om att regissera, men då hade jag börjat här på Unga Spira. Jag föreslog ett samarbete så vi kunde dela på kostanden, det här är en ganska kostsam historia att producera en nyskriven barnopera, säger Mia Ringblom Hjertner och så har det blivit.

Nu spelas 40 skol- och offentliga  föreställningar i Jönköping sedan åker man till Skövde och gör föreställningar i en vecka. Därefter vidare upp till Norrland och gör 40 förställningar, men då är inte Sinfoniettans blåsare med.

Premiär i Kammaren den 11 februari.

Oscar Sundling Wallin och Paloma Pinto Viloria. Foto: Hans Järeby
Malin Berg i rollen som djurskådaren. Foto: Hans Järeby
Hela ensemblen i Vem behöver en skatt. Foto: Hans Järeby

-----

No more pages to load