Bäckadalens förskola på besök hos Åsenvägens dagliga verksamhet. Foto: Emma Bratt

Här soldansar Jönköpingsbarnen för allas lika värde

På torsdagen var avdelningen Glädjen från Bäckadalens förskola på besök på Åsenvägens dagliga verksamhet. Syftet med besöket var ett danspass tillsammans.

– Vi tyckte att det var en jättebra idé, för att visa hur viktiga vi är allihopa i samhället, oavsett om man har en funktionsvariation eller inte. Att visa barnen att alla har samma värde, berättar stödassistenten Linda Jardefors.

Åsenvägens dagliga verksamhet drivs av Jönköpings kommun och är en plats dit personer med intellektuell funktionsvariation kommer för daglig sysselsättning. Syftet är att skapa en bra vardag med meningsfulla aktiviteter. I nuläget kommer 42 personer i åldrarna 21–65 år dit om dagarna och på plats jobbar elva stycken stödassistenter och fem arbetsterapeuter.

– Det finns nog inget arbete där man får så mycket kärlek och uppskattning som i det här jobbet, det är helt fantastiskt, säger stödassistenten Linda Jardefors.

Många av de personer som kommer till Åsenvägens dagliga verksamhet är väldigt intresserade av musik. Linda Jardefors såg därför en möjlighet i att kombinera sitt eget intresse för dans med musik på ett roligt sätt och införde tillsammans med kollegan Malin Jendefjord motionsdans, eller rytmik och rörelse till pulshöjande musik, som de även kallar det.  Aktiviteten är helt frivillig och leds varje tisdag av Jardefjors på plats på Åsenvägen. Nu när sommarvärmen har kommit till Jönköping har danspasset flyttats utomhus, något som avdelningen Glädjen på Bäckadalens förskola upptäckt.

– De gick förbi här en dag och såg att vi dansade härute och då kom förskolepersonalen fram till oss och undrade om de skulle kunna komma hit och dansa tillsammans med oss. Barnen brukar dansa “Miniröris” på förskolan. Vi tyckte att det var en jättebra idé, för att visa hur viktiga vi är allihopa i samhället, oavsett om man har en funktionsvariation eller inte. Att visa barnen att alla har samma värde. Det är ett avslappnat sätt att möta det på och att visa redan tidigt att det inte är något konstigt med att ha en funktionsvariation, berättar Jardefors.

Bäckadalens förskola dansar tillsammans med Åsenvägens dagliga verksamhet
Bäckadalens förskola dansar tillsammans med Åsenvägens dagliga verksamhet. Foto: Emma Bratt

Sagt och gjort. På torsdagen var det dags för avdelningen Glädjen på Bäckadalens förskola att komma på besök. En halvtimmes dansmotion tillsammans med personerna på Åsenvägens dagliga verksamhet stod på schemat. I vanliga fall menar Jardefors att det gör mycket latinamerikanskt dans, men nu när Glädjen var på besök, var det istället klassiker som Pippi Långstrump och Anslagstavlans Fågeldans som gällde.

Både Jardefors och Karin Johansson, förskolepedagog på Bäckadalens förskola, är optimistiska till ett fortsatt samarbete och det kan mycket väl bli fler träffar för dansmotion mellan avdelningen Glädjen och Åsenvägens dagliga verksamhet framöver.

– Vi jobbar mycket med barnkonventionen och allas lika värde. Under Rocka sockorna pratade vi mycket om det. Vi vill visa att alla är olika men ändå lika. Att även om vi ser annorlunda ut på utsidan, så är vi alla lika inuti, menar Karin Johansson, förskolepedagog på avdelning Glädjen på Bäckadalens förskola.

Gänget från Åsenvägens dagliga verksamhet och Bäckadalens förskola som var med på dagens aktivitet.
Gänget från Åsenvägens dagliga verksamhet och Bäckadalens förskola som var med på dagens aktivitet. Foto: Emma Bratt

-----

No more pages to load