Hetaste huset i Norrahammar lockar tusentals

Det finns ett hus i Norrahammar som lockar tusentals varje år. Och många undrar varför det kan vara så intressant med det annorlunda och heta huset vid Åsasjön. Jon Espeset, het nöjeskrögare i Jönköping vet varför.

–Det är rena rama själavården att avsätta tid här och jag gör det tre gånger i veckan. Det är mitt sätt att koppla av och ladda batterierna.

Jon är långt ifrån ensam att ha upptäckt det här avkopplande sättet för att komma ner i varv.

Norrahammars, utan tvekan, hetaste hus, lockar drygt 6 000 som likt Jon Espeset upptäckt grejen med att göra kontinuerliga besök här. Det ligger vid Åsasjöns strand och det första byggdes 1956, men brann ner 2010, men har byggts upp igen med timmer från Finland och invigdes 2011.

Det är naturligtvis Finska Föreningens bastu det här handlar om, en verklig pärla för alla som gillar att basta. Blir det för hett i bastun är det bara att gå några steg ut och hoppa i Åsasjöns svalkande böljor vars temperatur nu ligger på 15 grader och stigande. Men Jon och många andra hoppar i även på vintern när isen lagt sig och man huggit upp en vak. I bastun är det 100 grader och när News besökte bastun var det Anisdoftande ångor i den av föreningens medlemmar fullsatta bastun. Måndagar är nämligen doftbastu och det är alltså inte bara tallbarsdoft.

Disponentens drag

När finnarna kom till Norrahammar på 1950-talet och började jobba på bruket, tyckte disponenten att finnarna  måste ha en bastu. Där bastun står idag byggdes därför en bastu upp på disponentens privata mark. Finnarna startade Finska Föreningen och arrenderade senare marken.  Bastun har sedan starten betytt mycket och har blivit alltmer populär och nu på närmas vallfärdar människor till bastun och inte bara finnar.

–Hit kommer både estländare och andra och icke minst studenter från högskolan och badar, säger Juha Nykänen, vice ordförande i föreningen.

En profil som älskade bastun var och som betytt mycket för densamma var Juha Kunnari som när bastun brann ned 2010 var en av de som ekonomiskt stöttade en återuppbyggnad av den fina bastu som nu pryder Åsasjöns strand.

–För Juha Kunnari som för oss andra i föreningen betydde bastun mycket och han lade mycket tid energi och sponsrade när vi byggde den nya bastun, säger Armi Fältmars, föreningens ordförande.

Juha började som ordningsvakt i Jönköping på 80-talet och bara några år senare startade han eget vaktbolag, Juhas vaktservice och skapade lugn och ro runt krogarna i stan och vid HV:s matcher. Tyvärr avled nog Juha endast 60 år gammal 2017

Vännernas hedrande gåva

–Redan vid begravningen av denne lugne och stabile kille som betydde så mycket för nöjesetablisemang och krogägare och framförallt stadens lugn runt dessa, bestämde jag och Dragan Culum att vi måste hedra Juha på något vis, säger Jon Espeset.

Med hjälp av ett antal sponsorer kunde föreningen köpa in en fin flotte och komplettera bastun med vid Åsasjön. Ett hederstecken från kamraterna i Finska bastun med en minnesplåt på flotten som talar om vad den betyder.

–Ett tecken från oss som jag är säker på att Juha ler åt i sin himmel, säger Jon Espeset.

Påpekas bör att Finska Föreningen i Norrahammar som har drygt 100 medlemmar är 62 år, ett år äldre än riksföreningen. En av medlemmarna som var med från början är fortfarande medlem och nu 93 år. Vi svenskar som kanske inte badar bastu så ofta tycker kanske inte att det är vår grej, utan finnarnas. Men där har vi fel.

Lång tradition

Sverige har nästan lika lång bastutradition som Finland. Man har hittat anteckningar som får oss att tro att vikingarna tog med sig bastubadandet från den tid då de härjade i Konstantinopel, nuvarande Istanbul i Turkiet. När de kom hem byggde de egna badhus av trä. Badstugorna eldades upp till hög värme, varefter de gick nakna in i huset och hällde ljummet vatten över sig. De tog björkris i händerna och hudflängde sig tills de nätt och jämt överlevde. Kvicknade till gjorde de tack vare en iskall skopa vatten. Och självklart avslutade vikingarna ritualen med en stor festmåltid. Traditionen att bada bastu höll i sig.

Syndens näste

År 1684 öppnade man det kända badhuset Rosenbad (nuvarande regeringskansliet) i Stockholm. Badhuset fick sitt namn från de rosor som ströddes ut i bastun inför en kvinnas giftermål. Och man kan förmoda vissa kretsars  Stockholmarna trängdes för att komma dit och till slut blev det ett syndens näste. För 1725 blev ett mörkt år för svenskt bastande då det förbjöds i nästan hela landet. Bastur blev plötsligt synonymt med syndens boningar och syfilisepidemier kopplade till prostitution. Att basta och att svettas blev ofint. Men i Finland, Ryssland, Estland och nordligaste Sverige struntade man i förbudet för alla visste att här var bastandet enbart en trevlig familjeaktivitet. I och med förbudet svalnade intresset för bastun och det är inte förrän i början på 1900-talet som det återuppstår.

Bastubadandet är dock betydligt äldre än vikingatid. För inte så länge sedan hittade arkeologerna på ön Westray (en av Orkneyöarna i Skottland) en 6 000 år gammal bastu tillsammans med ett trettiotal andra byggnader. Forskarna tror att bastun användes vid olika spirituella ceremonier, för rening av kropp och själ men även för förlossningar och som plats dit äldre och sjuka kunde komma för att dö. (Källa: heritagedaily.com).

 

Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström

Efter en sist i den 100-gradiga bastun kan man stå har tjejerna ingen brådska upp ur sjön. Foto: Mattias Landström
Finska Föreningens bastu vid Åsasjön såg ut så här från början frånsett den lilla tillbyggnaden i högra delen.. Foto: Mattias Landström

 

 

Svalkande dopp efter bastun i Åsasjöns (vid det här tillfället) 15 gradiga vatten. Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström
Avkopplande måndagkväll i solnedgången vid Finska Föreningens vackra bastu. Foto: Mattias Landström
Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström
Måndagsgänget som kopplade av i Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström
Här kommer det en viking. Jon badar året om och är det is hugger man upp en vak. Foto: Privat
Fr v. Tommi Kunnari och Mikko Hellsten, Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström
Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström
Avkopplande på flotten efter bastun. En flotte som är en hyllning till Juha Kuunarii. Foto: Mattias Landström.
Finska Föreningens bastu vid Åsasjön. Foto: Mattias Landström
Finska Föreningens bastu vid Åsasjön är den vackraste och största bastubyggnad undertecknad sett. Rosenbad som invigdes som badhus med bastu 1684 får ursäkta. Foto: Mattias Landström
Varm korv med bröd smakar bra efter bastun. Foto: Mattias Landström

Jönköpings Finska Förening

Finska bastun.

Allmän bastu:

Onsdag 14.00 – 21.00

Lördag  11.00 – 16.00

-----

No more pages to load