Maria Johansson fångade en bäver på film i Huskvarna. Foto: Privat

Maria fångade den skygga”Huskvarnabävern” på film: “Häftigt”

Maria Johansson är född och uppvuxen på Hakarp i Huskvarna, men är bosatt i Borås sedan många år tillbaka. I helgen var hon på besök i sina gamla hembygder för att besöka släkten. Att vistelsen skulle kryddas med att hon skulle få se en bäver för första gången, och dessutom fånga den på film, det var inget som hon hade planerat. Nu har filmen blivit en storsnackis på Facebook.

Det var på en promenad tidigt på söndagsmorgonen som Maria Johansson fick syn på den annars så ljusskygga gnagaren.

– Jag stannade till för ta en bild på en kundvagn som låg i ån och skräpade. Bilden skulle skickas in till en Håll Sverige rent-app. Plötsligt kom bävern förbi och simmade. Jag blev väldigt överraskad och visste inte att det fanns bävrar i ån.

Är du säker på att det är en bäver?

– Jag är ingen expert, men det var min första tanke, och det verkar som de flesta som har skrivit kommentarer i Huskvarnagruppen också tycker det.

Var såg du den?

– Det går en liten å från Huskvarnaån ner mot Smedbyn, som jag tror heter Lillån. Precis nedanför Smedbyn fick jag syn på den.

Hur stor var bävern ungefär?

– Jag vet inte alls, det var svårt att uppskatta.

Blir det fler “bäverjakter” framöver?

– Ha ha, nej, men jag kommer nog att ta fler promenader förbi platsen när jag är på besök i Huskvarna igen. Det var så häftigt att se, säger Maria avslutningsvis.

SE BÄVERFILMEN HÄR:

Han filmade jättebäver i Rocksjön

Fakta, bäver

Bävern är en av Sveriges största gnagare. Den kan väga 18-22 kg och blir 70-100 cm lång, plus svansen på 30-40 cm. Den lever framför allt i vatten och är nattaktiv, så den kan vara svår att få syn på. Däremot kan du se olika spår av dem, som fällda träd.

En normalstora bäverhydda blir 1-2 meter höga, 2-4 meter breda och 8-10 meter långa. I extrema fall kan de bli ännu större, 2 – 3½ meter höga med en omkrets på 30 meter.

Bävern kan bli 20-30 år gammal i vilt tillstånd, i fångenskap uppges åldrar på 35-50 år.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

-----

No more pages to load