Pia Johansson spelar civilpolis i nya säsongen av succéserien Bron. Foto: privat/ pressbild/ Karl Nordlund /SVT Pia Johansson i rollen som civilpolis på det danska polishuset i tv-serien Bron. Foto: privat

Hon har roll i nya säsongen av Bron

Den 1 januari är det premiär för den fjärde och sista säsongen av den hyllade kriminalserien Bron. I en av de fasta statistrollerna hittar vi den lokala talangen Pia Johansson som spelar civilpolis på det danska polishuset.

I november 2016 påbörjades inspelningarna av den allra sista säsongen av Bron där vi återigen får följa Sofia Helin i huvudrollen som den kantiga polisen Saga Norén.

Nytt för den här gången är att vi även hittar en Jönköpingsbo i en av de fasta statistrollerna.

Det var för drygt ett år sedan som Pia Johansson satt hemma framför datorn och skrollade på Facebook. Plötsligt dök en annons om en statistsida på nätet upp och Johansson blev nyfiken. Hon var långtidssjukskriven efter en utmattningsdepression och tänkte att det här kanske kunde vara något för henne.

Hon såg att det söktes statister till kriminalserien Bron så hon skapade en profil och skickade iväg en intresseanmälan.

– När jag var som sjukast sträksåg jag alla säsonger av Bron och fastnade verkligen för den serien, berättar Johansson.

Sex veckor gick utan att hon fick något svar, men en fredagseftermiddag vid halv fem-tiden så ringde plötsligt telefonen.

– Tjejen i andra änden presenterade sig och sa ”hej jag heter Sigrid och ringer från Bron”. Först tänkte jag att det var ett skämt. Jag blev helt omtumlad, säger Johansson och fortsätter:

– Hon sa att hon hade min profil framför mig och att hon såg att jag hade lite tatueringar på min arm. Hon undrade om jag ville komma ner till Malmö redan på måndagen och spela en av tjejerna på polishäktet.

Oväntad vändning

Det ville Johansson mer än något annat, men hon insåg samtidigt att det skulle vara svårt att lösa det hela på så kort varsel. Å andra sidan vågade hon inte tacka nej till ett sådant erbjudande.

– Jag pratade på som jag brukar göra samtidigt som jag skrollade på Statist.se. Då såg jag att det låg ute en ny annons där de sökte fasta statister till det danska polishuset. De skulle var med i sammanlagt sju veckor under vintern och våren. Då frågade jag om jag kunde få en sådan roll istället. Hon var först tveksam eftersom att jag bodde i Jönköping och de inte kunde stå för rese- och boendekostnader. Men jag sa att det inte skulle vara några problem och då lovade hon att höra av sig igen.

Johansson berättar hur hon både skrek, skakade och hoppade av glädje när hon hade lagt på telefonen.

Strax innan jul blev hon uppringd av produktionen som ville att hon skulle komma på mask- och kostymprovning den 7 januari. Då sjönk modet för Johansson som hade bokat in en resa till USA över jul och nyår och inte skulle vara hemma igen förrän den 10 januari.

– Jag tänkte att det var kört – att jag skulle missa min livs chans. Min första instinkt var faktiskt att ställa in resa, men sedan insåg jag att det skulle bli alldeles för dyrt.

Då fick hon idén att hon kunde göra en inspelad casting och skicka den till produktionen. Förslaget godkändes och bland tusentals sökande fick Johansson en av tio fasta statistroller.

– Där började min resa. Jag bokade det billigaste hotellet jag kunde hitta, som lyckligtvis låg nära inspelningsplatsen Malmö polishus, Davidshall. Jag sålde min landsvägscykel och lite annat på Blocket för att kunna finansiera det här.

Lärorikt men slitsamt

I sammanlagt sju veckor, varav tre i januari och fyra i maj, fick Johansson vara en viktigt del av inspelningen av Bron.

– Att jobba som statist är ett slitgöra, det förstod jag efter ett par dagar. Det är mycket väntan. Ett klipp kan tas om tjugo gånger och det tar runt tre timmar.

Hon berättar att hon har lärt sig otroligt mycket under projektet.

– Jag hade mycket tid att vara med på inspelningarna även när jag inte skulle synas i kameran och fick se vilken stor apparat det är att spela in en tv-serie. De var fem huvudskådespelare, vi var tio fasta statister och staben var omkring 60 personer. Det är varmt, rörigt och trångt och mitt i allt det här skulle skådespelarna leverera.

I sin statistroll fick Johansson sitta vid sitt skrivbord på polishuset, hon skulle svara i telefon, kopiera papper och samtala med kollegor.

– Att vara statist handlar inte om att synas mycket i bild. Min roll var att vara rörelsen i bilden. Så man kände sig otroligt viktigt och uppskattad. För utan oss statister blir det ju ingenting. Sedan är det ett hårt jobb och det är skitdåligt betalt, berättar hon.

Hur var det att träffa huvudrollsinnehavaren Sofia Helin?

– Hon är en fantastisk människa som strålar av energi och lugn. Hon är en mamma och en vanlig mjuk tjej. Men när hon gick in i rollen som Saga Norén, som har någon form av diagnos, så byter hon helt kroppsspråk och ansiktsuttryck. Att se den här skiftningen att gå från sin egen person till någon helt annan – det är det som är skådespeleri. Det var helt fantastiskt att få uppleva det på så nära håll.

Vad kan du berätta om den sista säsongen av Bron?

– Den är spektakulär, omtumlande, och inledningen är skrämmande. De säger att det här är den blodigaste och otäckaste serien som SVT har visat. Det här blir den bästa säsongen ever. De har lagt allt krut på det här.

Galapremiär i Köpenhamn

Den 5 december var Johansson på galapremiären i Köpenhamn där hon fick se de två första avsnitten av serien.

– Det var röda mattan, champagne, glitter och Europas alla tv-bolag var där för att se om de skulle köpa in den. Och den ärtgröna Porschen stod i foajén.

Sedan starten av serien har Saga Norén kört en grön Porsche av modellen 911 S från 1977, och kul kuriosa är att den tidigare har varit Jönköpingsägd.

Den 1 januari är det premiär för den fjärde och sista säsongen av den hyllade kriminalserien och liksom många andra kommer Johansson att sitta bänkad framför tv:n.

Karriären fortsätter

Men trots att sagan snart har nått sitt slut för Bron så verkar det inte innebära slutet för Johanssons statistkarriär. Hon har under året redan hunnit samla på sig flera spännande roller, bland annat som viking i den kommande familjefilmen Halvdan Viking med Peter Haber i huvudrollen. Filmen som är regisserad av Gustaf Åkerblom har premiär på juldagen 2018.

Dessutom är hon aktuell som statist i en nya humorserie med bland andra Eva Röse, på Kanal 5.

– Eftersom att jag är social och älskar att träffa nya människor så passar det här mig som handen i handsken, säger Johansson avslutningsvis.

 

Läs mer: Ceasar har roll i årets julkalender: ”Känns spännande”

Läs mer: Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren

-----

No more pages to load