Jönköpingskillen Theodor Forselius, 22 år, flyttade till Los Angeles och grundade Wikipedia-utmanaren Everipedia. Foto: Pixabay / Everipedia, press

Jönköpingskillen ”Tedde”, 22 – Los Angeles nya guldkalv

Wikipedia-utmanaren Everipedia har nu gjort klart med en riktigt tung värvning, närmare bestämt Wikipedia-grundaren Larry Sanger, enligt techsajten The Next Web. En av personerna bakom Everipedia är 22-åriga Theodor ”Tedde” Forselius från Jönköping.

Enligt hans egen sida på Everipedia lärde Theodor, eller ”Tedde” som han även kallas, känna amerikanen Sam Kazemian sommaren 2014. Det var då projektet tog sin början. Några månader senare flyttade Forselius till Los Angeles på heltid för att jobba med Everipedia. Året därpå anslöt Mahbod Moghadam? and Travis Moore som medgrundare. Tillsammans tog de sedan in en investering från Mucker Capital.

Tanken med projektet är att utmana Wikimedia genom att decentralisera sin encyklopedi och använda sig av blockkedjan, det vill säga tekniken som underbygger kryptovalutan bitcoin. Nu har företaget också värvat en riktig tungviktare i form av Wikipedia-grundaren Larry Sanger, som blir informationschef. Det uppger techsajten The Next Web.

– Vi startade med tron om att vi kunde bygga något större och bättre än Wikipedia, säger Forselius till sajten.

Ett av syftena med Everipedia är att hindra vissa länder som censurerar innehållet, något som möjliggörs av blockkedjan.

– Tekniskt sett blir det omöjligt att censurera de här hemsidorna. Så snart vi har lanserat kommer folk kunna komma åt Everipedia-artiklar – och Wikipedia-artiklar – och det finns inget som de här länderna kan göra åt det, säger Theodor Forselius till The Next Web.

-----

No more pages to load