Utövare från Rosenlunds konståkningsförening. Nu får klubben elitlicens. Arkivbild. Foto: Press

Jönköpingsklubb får eftertraktad kvalitetsstämpel

LÄSARNYHET. Rosenlunds konståkningsförening fick det glädjande beskedet i slutet av april och ingår nu i en exklusiv skara av Sveriges konståkningsföreningar som beviljats den eftertraktade elitlicensen. Elitlicensen införs säsongen 2018/2019 och inför varje ny säsong ska en återcertifiering ske.

Det är Svenska konståkningsförbundet som beslutat att införa Elitlicensen som ett viktigt steg i förbundets och konståkningens utveckling. Det är ett verktyg för att vidareutveckla föreningar och föreningars verksamhet – på många plan. Licensen ska ge bästa möjliga förutsättningar att bedriva verksamhet med hög kvalitet i en bra träningsmiljö med ett nära samarbete mellan aktiva, tränare, ledare, styrelse och föräldrar. Elitlicensen är nödvändig för att en konståkare från en förening ska få delta i elittävlingar.

– Elitlicensen visar att vi är en förening som satsar och som ger möjligheter och förutsättningar för elitsatsning, för de som vill, säger Susanne Konradsson som är en av de ansvariga för arbetet med föreningens elitlicens.

Många kriterier behöver vara uppfyllda för att en klubb ska få kvalitetsstämpeln.

– Det känns extra roligt eftersom Rosenlunds konståkningsförening är en så pass ung klubb. Föreningen som startade 2013 med 13 åkare har vuxit för varje år och har nu mer än 55 aktiva åkare som tränar och tävlar. Viktigt att nämna i sammanhanget är att alla åkare själva bestämmer om ambitionen är att tävla eller om man vill träna bara för att det är roligt, säger Konradsson.

– Klubben har idag singelåkare från nybörjare upp till elitserienivå och har också ett nystartat team som tränar synkroniserad konståkning. Elitlicensen innebär också att klubben hela tiden arbetar med värdegrundsfrågor för att skapa god idrottslig miljö för alla medlemmar.

Vad är då hemligheten med föreningens snabba utvecklingsresa?

– Att vi älskar konståkning och har roligt tillsammans, säger Sandra Bjelke Wärnbring,  föreningens huvudtränare och en av grundarna.

– Konståkning är det bästa som finns och det vill vi tränare förmedla till åkare och föräldrar. Vi har också jobbat hårt för att skapa förutsättningar för att åkare, tränare och tekniska funktionärer ska kunna växa och utvecklas i vår förening och det har varit så pass framgångsrikt att vi nu beviljats elitlicens.

-----

No more pages to load