Komedi om slitet äktenskap – det finns alltid kryphål, men det här var för smalt

Vår recensent var inte riktigt så förtjust i skrattkomedin med Thomas Pettersson och Annika Andersson.

“Minns du mig” är en komedi av författaren Sam Bobrik som rosats med Tomas Pettersson och Annika Andersson i huvdrollerna som spelar ett par som varit gifta i 27 år. Han heter Stefan och är revisor och hon heter Karin och är inredningsarkitekt och det säger att de har ett bra och friktionsfritt perfekt äktenskap. Man kan inte säga att de är störtkära längre, de är mer som kompisar och framförallt saknar Karin något, medan maken Stefan inte verkar vara av samma årsikt. Han säger sig vara nöjd och minspelet tyder också på det och där hägrar också tennispasset med kompisen. Kanske är det tennisspelet med kompisen, att få komma bort från det där återkommande vardagliga repetitionerna.

Kyss på pannan

För Karin fungerar makens kyss på pannan, i stället för det mer naturliga på munnen mellan makar, som en väckarklocka inom henne. (På pannan kysser man bara barn). Kanske längtar hon efter ett äventyr och när tanken är som störst och maken på tennisbanan, dyker plötsligt Karl-Henrik upp (spelad av en atletisk Robin Stegmar), hennes ungdomskärlek och han som gav henne på båten.

Man kan undra varför han hälsar på Karin, men hans liv blev inte som han tänkt sig och säger att han inte kunnat glömma Karin och vill ha henne tillbaka. Det hettar strax till mellan Karin och Kalle efter ett par muffins. Plötsligt kommer Stefan hem, tennisbanorna var dubbelbokade, och Karin tror att han blir chockad av att se dem omslingrade på soffan,

Men inget händer för Stefan kan inte se Kalle, för han är bara en fantasi. Trots det blir Stefan otroligt svartsjuk när han förstår att hans fru tänker på en annan man. Det här är ingen dörrspringarfars, det är en lågmäld och vardaglig intim humor där närheten mellan Thomas och Annikas karkatärer är påtaglig, precis som deras spel.

Samspelta

De är oerhört samspelta. Minspelet och rösten är Thomas starka sida och han sätter replikerna blixtsnabbt och lägger alltid till någon extra oväntad rörelse som får publiken att skratta. Man ska komma ihåg att de publiken vet vem Thomas är och de förväntar sig att han levererar något att skratta åt, precis som Annika.

Det levereras dock inte så många skratt i den första akten, men tempen stiger i den andra. Dock börjar den med en i endast kalsonger iklädd Kalle i lite sensuella rörelser som känns helt onödiga, men som förstås lockar fram en hel del skratt. Det är dialogen som driver fram handlingen och det triangeldrama som presenteras. För att spetsa till det ytterligare får Stefan också kvinnligt besök.

När Karin ska välja mellan den sexige spännande Kalle och den trygge gamle revisorn Stefan, kan man lätt räkna ut vem som kommer att dra det längsta strået. En trevlig underhållning där förväntan på rolig underhållning var stor, men som inte infriade förväntningarna. Aktörerna gjorde vad de kunde, men man får skylla på ett manus som inte infriade de förväntningar undertecknad hade.

 

 

 

Komedi

Betyg: 3+

Komedi: Minns du mig

Medverkande: Thomas Pettersson, Annika Andersson, Joanna Eriksson, Robin Stegmar

Plats: Jönköpings konserthus

Publik: 900 första föreställningen, usålt andra

-----

No more pages to load