Reality Check är ett nytt app-spel som ska motverka rasism och diskriminering.
Bild: Teskedsorden, Anna Lindh Foundation och Mångkulturellt centrum

Lanserar ny kändis-app mot rasism för tonåringar

Nu ska våra tonåringar bli mer toleranta. I en ny spel-app ska de få uppleva, hur det kan kännas att bli bedömd – och dömd – utifrån sitt utseende. Ett antal kändisar har lånat ut sina röster till spelets karaktärer.

Reality Check, heter den nya antirasist-appen som lanserades den den 19:e februari i hela Sverige. Bakom satsningen står Teskedsorden, Anna Lindh-stiftelsens svenska nätverk och Mångkulturellt centrum. Tillsammans vill aktörerna skapa diskussion om hur vi bemöter varandra i samhället.

I appen tilldelas användaren en fiktiv identitet – en person användaren sedan får följa under fem dagar. När personen i appen råkar ut för händelser kopplade till rasism, fördomar och diskriminering, ges användaren möjlighet att välja vilket utfall situationen ska få.

Flera kändisar har lånat ut sina röster till spelets karaktärer. Artisten och aktivisten Maxida Märak och tv-profilen tillika spelexperten Paula Fenjima Manrique är två av dem.

Inspiration till handlingen i app-spelet har dess skapare hämtat från skolbesök och intervjuer som gjorts i Motala, Stockholm, Göteborg och Helsingborg.

Lovisa Fhager Havdelin.
Foto: Teskedsorden

– Vi arbetar ständigt för att skapa ökad tolerans och respekt i samhället, därför är det självklart för oss att utvidga vårt arbete till fler plattformar. Med den här appen får vi möjlighet att nå ut till fler människor med vårt viktiga budskap, säger Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare på Teskedsorden i ett pressmeddelande.

I appen, som från och med den 19:e februari kan laddas ned gratis från Google Play och App Store, finns även korta lektioner om Sveriges rasistiska historia. En tillhörande lärarhandledning kan laddas ner från Teskedsordens, Mångkulturellt centrums och Anna Lind Foundations hemsidor.

– Spelet är öppet för alla men vi har en särskild förhoppning om att skolor kommer använda sig av materialet, säger Irupé Pozo Graviz, projektledare på Teskedsorden.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load