Allt fler kvinnor drabbas av livmoderhalscancer. Landstinget i Jönköping pekas ut för att inte vara tillräckligt bra på screening av kvinnor. Foto: Pixabay

Larm om kvinnor – slarv bakom fler cancerfall

Antalet fall av livmoderhalscancer ökar i Jönköpings län. Ingen vet orsaken men brister i landstingets effektivitet pekas ut av experter.

Det är Sveriges Radio som rapporterar om den plötsliga förändringen i statistiken när det gäller livmoderhalscancer. Under många år har antalet drabbade kvinnor legat still. Men plötsligt, mellan år 2014 och 2015, ökade antalet fall med 20 procent, enligt Cancerfonden.

– Vi vet inte vad ökningen beror på, säger Jan Zedenius, medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, till SR.

De flesta som dör i livmoderhalscancer har inte deltagit i screening, där det tas cellprov. Enligt Jan Zedenius har antalet fall av insjuknade och hur effektiva landstingen är på att få kvinnor att testa sig ett samband. Och många landsting når inte upp till nivåerna i de nationella riktlinjerna.

Ett av de sju landsting som pekas ut för att ha brister är Jönköping.

– Det handlar om att kalla folk regelbundet, personlig kontakt via telefon och att erbjuda självtestning i hemmet. Det är egentligen inga svåra saker, säger Jan Zedenius.

– Vi vet att en tidig upptäckt av den här sjukdomen räddar liv. Så här måste landstingen förmås att öka den andel som går och testar sig.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load