Kasey Karlsson, Emma Swahnberg och Josefina Granquist är urtrötta men lyckliga efter att ha gått i mål i Nordens största hinderlopp. Foto: Johanna Svensson Kasey Karlsson, Emma Swahnberg och Josefina Granquist är urtrötta men lyckliga efter att ha gått i mål i Nordens största hinderlopp. Foto: Johanna Svensson

Lera och adrenalin drabbade Jönköpings-tjejerna

Varför vill någon frivilligt utsätta sig för det här – loppet “Toughest” med åtta kilometers löpning med lera upp till knäna och 40 utmanande hinder? Fråga ett gäng tjejer från Jönköping med omnejd. “För adrenalinkicken och känslan efter loppet, lyckorus och stolthet att klara av det”, säger Josefina Granquist från Huskvarna.

Varje år det senaste decenniet har intresset för motionslopp stadigt ökat i Sverige. Träningsintresset är större än någonsin och i takt med att fler löptränar och anmäler sig till något, eller några, av alla de motionslopp som det finns att välja på, väcks längtan efter större utmaningar.

Utmaningar som sträcker sig bortom lopp med överkomliga 5 eller 10 kilometers löpning på plant underlag.

– Jag skulle aldrig anmäla mig till ett vanligt lopp, det känns så himla träligt. Jag behöver något som distraherar mig under tiden, säger My Niva från Nässjö inför att hon ska utmana sig själv i ett hinderbanelopp för första gången.

My Niva är en av inte mindre än 7 000 deltagare som under lördagen tävlade i ”Toughest” i Malmö. Där väntar 8 kilometer löpning som är pepprat med 40 olika hinder.

Tillsammans med kompisarna Josefina Granquist, Huskvarna, Emma Swahnberg och Kasey Karlsson från Jönköping, har de anmält sig till loppet för att få träningsmotivation och en rejäl utmaning.

– Det här är så roligt. Hinderbanelopp är något helt annat än ett vanligt motionslopp. Ska man över ett hinder med höbalar är det inte bara en bal, utan 5, 6 staplade på höjden. Det är verkligen en utmaning, säger Emma som gör Thoughest för andra gången.

Efter loppet är det blandad entusiasm över loppet hos tjejerna. Alla var inte lika övertygade.

– Det här är bland det värsta jag har gjort, säger Kasey Karlsson.
Då är hon ändå tävlat i tyngdlyftning på elitnivå.

– När man lyfter går man ut och kör och så är det över på 5 sekunder. Uthållighet är inte min grej. Det var sista gången jag gjorde det här, säger Kasey.

Emma Swahnberg och Josefina Granquist, däremot, planerar redan för nästa års Toughest. Sannolikt My Niva också.

– Efter halva loppet kändes det fruktansvärt, men när bansträckningen gick ut i Öresund fick jag ny energi. Fråga mig om några dagar så vill jag absolut göra det här igen, säger hon.

Johanna Svensson

Foto: Mateusz Szulakowski
Foto: Mateusz Szulakowski
Foto: Mateusz Szulakowski

-----

No more pages to load