Liverpoolkopior knappast bättre än Beatles – rena ljudbangen

Vår recensent var knappast förtjust i Beatleskopiorna The Mersey Beatles. “Rena ljudbangen” var recensentens kommentar om de ljudteknikern var ansvarig för.

Beatlestribute bandet The Mersey Beatles intog scenen på Jönköpings teater på fredagskvällen inför en entusiastik publik som förmodligen alla närvarande växt upp med. Bandet marknadsförs som världens bästa Beatles tribute band är åter i Sverige efter utsålda turnéer i USA. Som Cavern Clubs husband passerade de i september 2010 Beatles egna rekord på 298 spelningar. Inget annat  band i världen än The Mersey Beatles har fått ett sådant förtroende. På väg till konserten klingande i huvudet “Skall du uppleva en Beatleskonsert, där man använder originalinstrument, sjunger i rätta stämmor och tonarter, och har en trummis som använder trummorna som Ringo och uppleva hur Beatles odödliga musik lät – missa inte The Mersey Beatles.” Ska man som band leva upp till allt det, då får de allt jobba på lite till.

Den här kvällen nådde de inte den översvallande nivån i sin marknadsföring. Hela första set ägandes åt Sgt Peppers Loneley Heart Band , med idel älskade Beatleslåtar som “Lucy in the sky”, Strawberry Fields forever”, When I’m 64″, “Penny lane”, “Lovely Rita” som Paul Mc Cartney skrev om en lapplisa, Sgt Peppers Loneley Heart Band, “Past Tune”.

Grabbarna uppträdde som om de färgglada dressarna gjorde dem obekväma och oengagerade. Lite falskång här och där, framförallt av Ringokopian, originalet sjöng inte heller så rent. Ljudet förvånade undertecknad med flera, man förväntar sig ett var ett perfekt ljud när ett band som hyllas av fans över hela världen uppträder. Här var det för hög volym, för mycket diskant och en pumpande stark bas som genast tog bort det njutbara i de Beatleslåtar vi lärt oss älska. Det kändes som ett enda skrammel där det var näst intill omöjligt att höra några nyanser när teknikern levererade rena ljudbangen. Beatleskopiorna uppträdde knappast som några proffs som far runt i världen och spelar för utsålda hus som marknadsföringen gjorde gällande.

Vad som hände i pausen kan man fundera på. Grabbarna kom ut heltaggade i kostymer som ett helt nytt band och levererade på ett helt annat sätt. Nu började det likna något,  men ljudet var tyvärr lika dåligt och lika skramlande högt och Ringokopian höll stilen med falsk sång. Nu gav de dock sig själva lite upprättelse och gav dan trots allt saliga publiken pärlor som “She loves you”, “All my loving”, “”Cant by me love”, Hard days night”, Twist and shout”, Roll over Beethoven” med mera. Andra sett klart godkänt.

The Mersey Beatles här Paul och Georgekopiorna. Foto: Hans Järeby
John Lennonkopian i The Mersey Beatles. Foto: Hans Järeby
The Mersey Beatles i Sgt Pepper-style i första set av konserten på Jönköpings teater. Foto: Hans Järeby
Ringo Starkopian var inte någon sångare, men hans sätt att spela trummor var hyfsat kopierat. Foto: Hans Järeby
John Lennon-kopian. Foto:: Hans Järeby
Paul Mc Cartney-kopian. Foto: Hans Järeby

The Merseyu Beatles

Betyg: 3

Konsert: The Mersey Beatles

Plats: Jönköpings teater

-----

No more pages to load