Foto: Pixabay

Livsmedelsverket larmar: Medvetet fusk bakom korvbluff

I många produkter med viltkött överensstämmer inte djurslag i ingrediensförteckningen med det djurslag som faktiskt finns i produkten. Det visar en undersökning från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket undersökte under hösten 2017 olika produkter där viltkött angavs i ingrediensförteckningen för att ta reda på om de var märkta med rätt djurslag. I undersökningen ingick bland annat korvar, patéer och färsprodukter. Sammanlagt analyserades 44 produkter.

I flera fall innehöll produkterna DNA från djurslag som inte var angivet och i andra fall kunde DNA från djurslag som stod i ingrediensförteckningen inte påvisas. Dessutom fanns andra brister i märkningen och även i spårbarheten av livsmedlen. I cirka 20 procent var det så stor skillnad på märkningen och det verkliga innehållet att det anses oacceptabelt.

Enligt Livsmedelsverket kan en del av resultaten tyda på medvetet fusk, medan andra kan bero på att hanteringen av kött och rengöring vid produktionsanläggningarna inte är tillräckligt bra.

– Oavsett orsak är det här oacceptabelt. Vi måste få rätt information om de livsmedel vi köper och livsmedelskontrollen följer upp de här resultaten. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de allra flesta livsmedelsföretag följer de regler som gäller, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, i en kommentar.

DNA från andra djur

I nitton av produkterna som undersöktes hittades DNA av annat djurslag än det som stod på förpackningen. I flera av dessa var mängden av fel djurslag väldigt liten. Tre produkter innehöll inte alla djurslag som angavs på förpackningen. Till exempel fanns det inget DNA alls från ren i en renkorv.

Proverna togs ut i detaljhandeln, i butiker och tillfälliga marknadsplatser samt vid flygplatser. Livsmedelsverket har kontaktat kontrollmyndigheterna för de företag som visade brister i undersökningen.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load