Kjell Danfors, präst i Sofia, tänder ljuskronan på församlingens lucia Helena Lindqvist och hennes tärnor. Foto: Hans Järeby

Luciamorgon fyllde Sofiakyrkan med stämning

Offentligt luciafirande på morgonen blir populärare och i Sofiakyrkan är den en tradition. Årets luciafirande sker i år både morgon och på kvällen med kröning av Jönköpings lucia Klara Eklöf.

På luciadagens morgon var både körer och Jönköpingsbor på benen tidigt för att vara med och fira lucia i Sofiakyrkan och det blev snabbt näst intill fullsatt. Mängder med stearinljus lyste upp kyrkan och des besökare.

Det har blivit en tradition att församlingens ungdomskör och flickkör under ledning av Annica Sjöstrand och Pär Hammarlund bjuder på en finstämd och musikaliskt luciahögtid. När Kjell Danfors, präst i församlingen tänt alla ljus på lucians ljuskrona och alla tärnor, skred årets lucia Helena Lindqvist in med sina tärnor och stjärngossar med sång.

Framme i koret bjöd de sedan på en musikalisk högtidsstund som klingande ut fint i kyrkorummet och skapade den stämning som man förväntar sig en luciahögtid. I sången Lusse Lella visade de vilken klass ungdomskören sitter inne med i stämsång, här med många stämmor och en annorlunda spännande sättning av Lusse Lella. Publiken i kyrkan bjöds en härlig luciahögtid och en bra start på luciadagen. Församlingen hade laddat upp med morgonkaffe och pepparkakor, för att ytterligare få luciafirande Jönköpingsbor på ett strålande humör. Prästen Emma Janerheim officierade.

På kvällen ges en ny chans för de som inte av någon anledning orkade upp, då är Jönköpings lucia Klara Eklöf med tärnor som skrider in i Sofiakyrkan och som senare krönes.

-----

No more pages to load