Junekvintetten lämnar Smot och Spira. Foto: Lars Kroon.

Nu lämnar de Spira

De har studerat andra kulturer och jobbat hårt för att hitta det där lilla extra som ger avtryck. Junekvartetten bildades 1978. Först som stråktrio med Jacob De Verdier, Nils-Ove Sjöberg och Håkan Molander och därefter med en nyanställd violinist vid Regionmusiken, Mart Hallek. En riktig speleman från Dalarna och kvartetten hittade med Marts spelmanshjärta det där lilla extra och lade in folkmusik i sin klassiska repertoar. Stilbrott, men ack så lyckat.

Saken var klar, de klädde folkmusiken i frack och hade nu ett koncept som placerade musiken mitt emellan den traditionella folkmusiken och den klassiska musiken. Man klädde på det här viset upp folkmusiken i högtidsdräkt och konceptet fick namnet ”Folkmusik i Frack”.

Det visade sig vara ett lyckat drag som togs emot med öppna armar. På det här sättet tog man in folkmusiken i konsertsalarna och nådde den breda publiken. Här var något nytt för konsertpubliken att lyssna på och njuta av.

– Folkmusik måste få utvecklas, säger Mart Hallek.

Och han har verkligen gjort allt för att utveckla folkmusiken – och gör det naturligtvis fortfarande. Även om grabbarna spelat tillsammans i 40 år nu, så åldras man inte när man håller på med musik.

Första skivan toppade

Det visade sig bli ett smart drag och det blev succé. Junekvartetten fick åka land och rike runt och spela, och en skivinspelning blev ett måste. “Låt till far”, blev namnet på den första låten på första skivan “Folkmusik i Frack”. Skivan blev en storsäljare och gick direkt upp på topp 40-listan i konkurrens med ABBA och Roxette.

– Ja, det var rackarn vad den slog. Och man måste medge att det var otroligt roligt. Och vårt motto har alltid varit att ha roligt när vi spelar. Har man det, då låter det bra och vårt musicerande gifter sig, säger Mart Hallek.

Det blev turnéer och spel med Gunnar Hahn, hos Staffan Sheja på Gotland Chamber Festival, med Freskkvartetten, Musik i Siljan och samarbete med en mängd artister. Att vara anställd hos Smålands Musik och Teater innebar naturligtvis också turnéer och konserter ute i länet. Och så blev det ytterligare en skivinspelning av ”Folkmusik i Frack”, och då hade kvartetten fått tillökning med en bas, Anders Gerhardsson, och man bytte självfallet namn till Junekvintetten.

Utvecklande

Mart Halleks ständiga sökande och skapande tillsammans med övriga i kvintetten har också inneburit att man fört in musik från bland annat Holland, Kina, Norge, Skottland, Polen och Estland. De har samlat intryck vid turnéer i Kina, Estland, Tyskland, men också vid de fyra olika tillfällen de blivit inbjudna till den gamla svenskön St Barthélemy för att fira “La Semaiene Suédoise”.

– Det har varit en underbar och återkommande upplevelse, liksom även spel på Nobelfesten 2011 var det fast på ett annorlunda sätt, säger Jacob De Verdier, som nu redan, precis som Mart, hunnit smaka på det som Jacob säger ljuva pensionen från Smot.

Ytterligare skivor

Håkan Molander är som Anders Gerhardsson fortfarande kvar i Sinfoniettan men inte så länge till. Det där med folkmusik i frack krävde ytterligare en skiva nummer tre och då i samarbete med Maria Keohane, en tjej som behärskar både högtysk barock och dalapolskor. Igor Victorovitch, viola, har i ett antal år nu varit en i kvintetten.

En samlingsskiva spelades in efter 30 år och nu är man aktuella med sin senaste skiva “Being” med Mart Halleks underbara kompositioner “Being” och “Finnas” med text av Frida Grundel. På den här skivan medverkar också Ulrika Bodén, Lena Willemark, Karl Martindahl, Malin Parsmo, Anne-Sofie Linde Valdal och Regina Lund och Paulina Pfeiffer sjunger Reginas låt “Dare”.

Nu vill kvintetten göra ett festligt avslut på Spira den 9 februari och man gör det med det bästa ur sin digra repertoar, tillsammans med sångsolisterna Ulrika Bodén, Malin Parsmo, slagverkaren Magnus Lundmark och Kalle Martindahl som bjuder på Taube.

Junekvartetten i början av karriären. Foto: Hans Järeby

Några av de artister Junekvintetten samarbetat med

Staffan Scheja, Åsa Jinder, Romeo & Juliakören, Martin Bagge, Roland Pöntinen, Lena Willemark, Ulrika Bodén, Peter Svensson (Cardigans), Allis Brorson, Motorhomes, Maria Keohane, Marie Länne Persson, Karl Martindahl, Karin Ståhl, Malin Parsmo, Grännas Barbarer, Roland Pöntinen, Pernilla Backlund, Finn Zetterholm, Gittan Glans, Regina Lund, Charlotta Savander, Tora Hyllstam, Magnus Lundmark, Emil Svanängen (Loney Dear), John Bauer Brass, Göran Söllcher, Körer runt om i Sverige, Ann Sofie Linge Valdal, Ewan MacPherson, Karin Edwardsson, Harald Pettersson, Jennie Abrahamsson, Elina Johansson, Frida Grundel, Paulina Pfeiffer, Anders Mårtensson, Margareta Jonth, Anette Wallin, Marita Rhedin, Josef Rehdin, Anders Nordqvist
Arrangörer:
Per?Åke Wennerberg, Gittan Glans, Bo Hellgren, Samuel Johansson, Heino Hallek, Gunnar Hahn, Malin Hülphers

-----

No more pages to load