Odessa Koppfeldt är aktuell med sin debut EP, This is ok. Foto: Privat Odessa Koppfeldt Foto: Privat

Raketstart för Jönköpings nya popdrottning: ”Jättetacksam”

För drygt sex veckor sedan släppte hon sin debut EP, This is ok. Nu är Jönköpingstjejen Odessa Koppfeldt, 23 år, nominerad till Göteborgspriset 2017, i kategorin Musik.

– Jag tycker redan att jag har vunnit genom att bli nominerad. Jag är jättetacksam, säger hon till News.

Kan det vara så att låtskrivaren och artisten Odessa Koppfeldt är påväg att bli ett nytt stjärnskott på den svenska musikhimlen. Den senaste tidens framgånger pekar åtminstone åt det hållet.

Odessa växte upp i Kaxholmen, strax utanför Jönköping, och har studerat musik på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Nu mera bor hon i Göteborg där hon läser på Konsthögskola.

– Musiken har funnits med sedan jag var liten och sjöng i kyrkokör. Jag växte upp i ett frikyrkligt samhälle, men var med mest för samhörighetens skull, berättar Odessa Koppfeldt.

Hon skrev sin första rebelliska låt när hon var sju år gammal.

– Den handlade om att jag inte fick choklad och då blev jag inte glad. Det var väl där någonstans som det började, säger Odessa Koppfeldt och skrattar.

Den 20 oktober släppte hon sin första EP, This is ok, och hon berättar att responsen har varit överväldigande. Hennes musik spred sig snabbt på olika listor och efter några dagar hade en av hennes låtar över 40 000 lyssnare på Spotify.

Prestigefylld utmärkelse

Efter bara tre veckor fick Odessa Koppfeldt ett mejl om att hon hade blivit nominerad till Göteborgspriset 2017, i kategorin Musik. Priset delas årligen ut av Nöjesguiden och är ett prestigefyllt erkännande för personer och organisationer i nöjesbranschen. I nomineringen beskrivs hon som en artist som är helt rätt i tiden.

– Det var mycket som hände på kort tid. Jag tänkte att det här kan inte stämma. Jag både skrattade och grät samtidigt. Men det känns jättekul, säger Odessa Koppfeldt.

Vinnarna kommer att presenteras under en gala i Göteborg lördag den 2 december.

– Nu ser jag fram emot den här galan. Jag tycker redan att jag har vunnit genom att bli nominerad. Jag är jättetacksam, säger Odessa Koppfeldt och tillägger:

– Dessutom är min pojkvän, Anton Hellström, nominerad i kategorin Teater. Så vi får gå tillsammans.

Elektronisk pop med en ”tropical touch”

Odessa Koppfeldt berättar att hon har mycket influenser från 80-talet och beskriver sin musik som elektronisk pop men en ”tropical touch”.

– Jag tycker om när man blandar in ljud som låter ”nice” från olika kulturer. I en av låtarna har jag till exempel med en sitar, som är en indisk liten gitarr, förklarar hon och fortsätter:

– Sen har jag skrivit mycket sing and songwriter tidigare. Det har varit bara jag och en gitarren – lite Melissa Horn.

Och mer musik väntar framöver. Odessa Koppfeldt planerar att släppa en singel redan i början av nästa år.

– Drömmen är att få ge mig ut och spela. Det är så kul att köra live-framträdanden, säger hon avslutningsvis.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load