Jätteökning till motormässan – så många besökte Elmia

Årets motormässa på Elmia, Bilsport Performance & Custom Motor Show, lockade nästan 10 000 fler besökare än mässan 2017, man räknade in 83 625 besökare. Detta enligt arrangörerna Förlags AB Albinsson och Sjöberg i Karlskrona.

– Vi hade en mer rumsren mässa i år och det var nog det som påverkade fler att besöka mässan, säger Stig Sjöberg.

Med rumsren menar inte Stig Sjöberg renare hallar utan fler bilar och bättre och en ökad mängd intressanta bilar.

– Vi hade i år också en större mängd motorcyklar och mopeder, plus en hel del annat och till detta får vi lägga motoruppvisningarna. Publikrekordet ligger dock på 92 000 och det kan vi tacka Lasse Brandeby för som i egenskap av Kurt Olsson det året bidrog till rekordet. Då var inte mässområdet lika stort och vi fick släppa ut folk i ena änden och in i den andra, säger Stig Sjöberg.

Att ha ett publiktryck så man inte får plats med alla och har ett intresse så högt att man behöver gallra bland de som ställer ut är ett drömläge för en arrangör av en mässa. Stig Sjöberg berättar att man började med motormässan 1984, på den tiden fick de åka och hämta bilar till utställningen, det behöver man inte längre. Det innebär dock inte att det inte är mycket jobb att dra runt en mässa i den här storleken med över 600 bilar, mc och mopeder.

Motortidningar

– Nästan 60 personer från vårt förlag som var i Jönköping och jobbade med mässan. Vi började 1984. Men jobbet är inte slut i och med mässan. Vi jobbar nu med våra motortidningar för att där berätta och informera om årets mässa. Det är nog inte många som vet om att vi jobbar med tidningar som Bilsport, Allt om Mc, Bilsport Classic, Nostalgia med flera.

Motormässan på Elmia är den största bilutställningen, men i augusti är förlaget tillbaka igen på Elmia med en tungviktarmässa. Lastbilsmässan. Det fanns en tankbilsekipage på årets motormässa oerhört snyggt målad och ägaren till det ekipaget vann sin sjätte Nordic Trophy. En mässa som drar mycket folk påverkar naturligtvis city och omgivningarna i Jönköping, icke minst parkeringen på A 6 där det blir mer eller mindre stökigt party.

– Det är inget som vi har något med att göra, men enligt polisen så var det tämligen städat i år. Det här är dock ett problem som vi har gemensamt med andra arrangörer och många tror att vi ligger bakom det, men det gör vi inte, säger Stig Sjöberg.

Positiva effekter

Men det finns också positiva effekter. En så stor mängd människor publik och icke minst utställare måste ligga över och ha hotellrum och mat. Och det gynnar naturligtvis hotell- och restaurangnäringen.

– Det är nog framförallt hotell, restaurang och caféer som får del av fler kunder, men själv cityhandeln påverkas nog inte i samma grad. Det innebär utan tvekan att Elmia är en viktig magnet i sammanhanget och som vi i Citynäringen bör jobba mer tillsammans med, säger Jeper Lidhjelm Steén, på Jönköpings City AB.

Apropå Motormässan på Elmia infinner sig en relevant fråga.

Blir det mässa nästa år?

– Självklart, säger Stig Sjöberg.

Han har jobbat med motormässor i hela sitt liv och har nog svårt att sluta med det.

 

Bland fräna bilar och hojar vimlade motorsugna mässbesökare

 

Ägaren till den här otroligt tjusiga tankbilen tog hem Nordic Trophy för sjätte gången, dock inte med det här ekipaget. En fråga inställer sig. Vad kostar en sådan mönsterlackning. Bilsport Performance och Custom Motor Show 2018 Foto: Mattias Landström
Snabba, låga och snygga personbilar fanns det också gott om på Bilsport Performance och Custom Motor Show 2018 Foto: Mattias Landström
Här fanns också vanliga standardvagnar, men dock uppiffade som den här Bagge tolvan, mycket lik Herbie. Bilsport Performance och Custom Motor Show 2018 Foto: Mattias Landström

-----

No more pages to load