Spetzigt unik och underhållande one-man-show om glädje, hopp, förtvivlan och mormor

“Överraskande unik och genial föreställning”. Det är vår recensents syn på William Spetz one man show. “Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?

En fullständigt otänkbar, men lite genial föreställning uppbyggd på ett barnbarns förhållande till sin mormor från början till slut, ja det är första intrycket och som håller hela vägen. Det här är en riktig berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan.
Den här föreställningen av och med en överraskande William Spetz solo i nästan två timmar på lördagskvällen är i mina ögon unik. Man kan fundera på om manus är genialt eller bara en tillfällig idé som Åsa Lindholm satt regi till och som William virvlande sätter i verket.

Innehåller allt

Det här är ingen konsert, det är ingen teater, det är en show som innehåller allt, kärleken till sina närmaste och i det här fallet framförallt till KOL-sjuka mormor Ulla som vi här får följa till slutet. Slutet, hur det var för mormor med sitt tunga kämpande för att få luft, härmar William hjärtskärande äkta.

Föreställningen inleds med att man hör William i kulisserna och så kommer han in med mormor Ullas urna i händerna, som får vara med hela föreställningen. Han pratar till henne om deras gemensamma liv uppe i Västerbotten och imiterar stundtals hennes dialekt. Det blir ett långt vuxet samtal om födsel sex, sorg, rollerna som spelas i tonåren och döden. William har ett otroligt stort kroppsspråk: ”Vi tar det från början”, säger han och börjar när hans föräldrar möts och mamman blir gravid.
Det blir skoningslösa imitationer när de ligger med varandra och så visar han sin egen födsel med ett kroppsspråk och på ett sätt som ingen kanske tänkt på att göra tidigare och han får igång den övervägande unga kvinnliga publiken. Kvällen kommer att bjuda på fler dramatiska och överraskande scener, där även publiken nyttjas av William. De blir en del av föreställningen. Här finns mycket humor och så klart mycket allvar och som påminner om våra egna relationer till våra nära. Tänkvärt och påminnande.

Redan som barn

På en stor filmduk visas videoklipp från Williams egen barndom där han redan visar prov den teatraliska ådran och där mormor också har det i sig. Och man förstår att de haft mycket roligt tillsammans och hur nära de var och föreställningen får mer och mer mening i det tema den är uppbyggd kring. Ett alltid lika lyckat regidrag är när William plötsligt dyker upp bland publiken, som när han dyker upp i peruk och högklackat som den högpresterande Lisa som vill ha A i allt. ”Gillar inte henne så värst och hon försvinner lika fort, men när hon dansar och sjunger med egen text till Beyoncés ”Crazy in love” bryter jublet löst i konsertsalen.
Videoprojektionerna är genomtänkta och ger ett proffsigt intryck och en känsla av att William inte är ensam. Man måste beundra hans energi och kreativitet även om det känns lite ovant inledningsvis, men intresset och beundran växer hela tiden. Han är dock inte ensam. Mormor är ju med hela tiden.

Show

Betyg: 4

Show: “Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?   

Medverkande: William Spetz

Plats: Spira/Konsertsalen

William Spetz: Född 4 april 1996 i Umeå, är en svensk skådespelare, komiker, programledare som blev känd genom sina humorvideor på Youtube och sin humorserie Williams lista och Scener ur ett tonårsliv som visats på SVT Play, där han spelar en fiktiv version av sig själv.

-----

No more pages to load