Foto: Startup Stock Photos

Så hinner du jobba & studera samtidigt

I samarbete med Allakando. Att jobba och studera samtidigt är minst sagt en utmaning. Man har två viktiga bollar i luften som måste balanseras och som inte alltid samspelar med varandra. I detta inlägg får du tre viktiga tips för hur du kan få jobb & plugg att fungera bra tillsammans.

Dessa tips är från en ingenjörsstudent som också jobbar heltid på Allakando, som är ett av Sveriges snabbast växande företag för läxhjälp, kurser & digitala utbildningsverktyg.

1. Du måste bli produktiv – på riktigt

Det gäller att lära sig att värdera sin tid så snabbt som möjligt för att klara av att jonglera jobb & studier. Om du blir riktigt duktig på att prioritera och fokusera, kan du få gjort flera gånger mer än en person utan strategi.

– Pausa notifikationerna från mobilen när du studerar

Facebook, Instagram, messenger, SMS, Tinder och nyhetsappar – alla notifikationer ska vara pausade när du ska fokusera. De små störmomenten tar dig ständigt ut ur ditt djupfokus och det tar lång tid att hitta tillbaka. Kör gärna även tyst läge på telefonen och kolla istället i pauserna – då får du dessutom en morot att belöna dig med!

– Ta tag i det jobbigaste först

Har du löst den jobbigaste uppgiften i början av dagen, blir resten av dagen bara lättare. Du får också bort eventuella ångestmoment för tunga projekt och uppgifter. Tänker man för länge hittar man ofta anledningar till varför det kan vänta och helt plötsligt har dagen ätits upp av oviktiga men tidskrävande småsysslor.

– Planera morgondagens to do-list dagen innan

Lägg 5-10 minuter extra precis i slutet av varje dag för att välja ut de viktigaste uppgifterna som du ska fokusera på nästa dag. Då kan du sova gott och känna dig lugn i att du vet vad du ska göra imorgon. Du får också en kortare startsträcka och kan direkt sätta tänderna i din viktigaste uppgift.

2. Våga tänka annorlunda

Att gå i skolan är tungt som det är. Du måste våga tänka annorlunda om du ska klara av att också jobba några timmar i veckan. Våga bryta några regler! Inte lagar, utan några vanliga regler för vad man “kan och inte kan” göra. Prova nya metoder för hur du lär dig. Ett vanligt exempel är att många plikttroget går på icke-obligatoriska föreläsningar, även om de inte känner att de får ut något av dem. Hur mycket mer hade du lärt dig om du istället pluggade under den tiden?

3. Separera dina lärdomar inom skola och jobb

Skola och jobb skiljer sig i mycket. Se till att inte blanda ihop de två allt för mycket. De tankesätt och det mindset du har i skolan kanske inte är rätt för jobbet. Mycket av det du lär dig inom de båda går att använda, men det är en lika stor del som skiljer sig. Exempelvis sker inlärning kontinuerligt och kräver repetition över tid, medan arbete bäst sker i ett enda långt arbetspass där man kommer in i fokus. Därför är det svårt att plugga hårt under väldigt kort tid och sedan förvänta sig att prestera bra på en tenta, medan fokuserat arbete under kortare perioder kan ge mer än utspritt arbete över längre tid – trots att antalet nedlagda timmar är de samma.

Nils Fridlund
Student, Industriell Ekonomi, och heltidsarbetande på Allakando

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load