Magnus Karlsson, närmast kameran, och Lasse Bohlin bjöd på svängig jazz i intim miljö. Foto: Hans Järeby

Svängig gitarrduo jazzade på Rosenlund

Aktiva Jönköpings Jazzklubb breddar sin verksamhet och provar nu att ge intima konserter i nyrenoverade Rosenlunds Herrgård. Först ut var två gitarrlärare i kommunen Lasse Bohlin och Magnus Karlsson som bjöd på en svängig söndagseftermiddag.

Jazz på Rosenlunds Herrgård är ingen vanlig företeelse, men det kan bli. Jönköpings Jazzklubb har bestämt sig för att prova. Först ut var på söndagseftermiddagen gitarrduon Lasse Bohlin och Magnus Karlsson, båda gitarrlärare på Per Brahe respektive Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Två killar som med sina gitarrer fick det att svänga rejält i den vackra nyrenoverade byggnaden. Utan att veta det, är det inte troligt att det svängt så i herrgården tidigare. I byggnaden finns inga större lokaler, men 50 personer kunde man ändå plocka in.

Litet rum och därav trångt skapar dock en intim stämning och gemenskap och det är ingen risk att man inte hör musik och tal. Mycket tal blev det när Lasse Bohlin berättade om den musiker, Carl Kress, som de valt att spela musik av. Carl Kress, en mindre känd studiogitarrist i New York 1920-194-talet som var en länk mellan gammal banjojazz, klassisk gitarr, gypsyjazz och melodyjazz. Han föddes i början på 1900 talet i New Jersey, skrev mycket musik och dog endast 57 år gammal. Mycket av musiken har inte blivit transkriberad och inte blivit spelad sedan 1940-talet.

Och det är förvånande, för det här handlar om härlig och svängig jazz som vem som helst tar till sig och vill höra mer av. Lasse Bohlin uppdaterade publiken på vem Carl Kress var och vad han gjort och lämna efter sig. Inledningen i herrgården blev en låt av Carl Kress och Tony Mottola ”Blonde on the loose”, en låt med omisskännlig gypsysving följt av svängiga ”Pickin´ My Way”. Den satte liksom kompassriktningen på vad den här konserten skulle handla om, musik med sving, härligt framförd av två kompletta gitarrister. Ytterligare ett bevis på hur mycket duktiga musiker det finns i kommunen. Här bjöds enbart på musik från 30-0ch 40-talet men vilken lycklig musikalisk tid det måste varit. Vi fick också veta vad cord memory jazz står för, det är när gitarristen spelar melodin samtidigt som han lägger kompakkord.

Vi bjöds på en resa i den tid då det som senare kom att kallas be bop växte fram med hjälp av icke minst Carl Kress spel. Musik av min favorit Django Reinhardt är given i den här typen av konserter och vi bjöds på ”Djangology” och ”Minor Sving”. Men de båda fingerfärdiga herrarna bjöd också på ett Rachmaninovpreludium på gitarr från 1927. En musikaliskt  spännande eftermiddag i en ny mysig konsertlokal där Jönköpings Jazzklubb nu breddar sin verksamhet ytterligare.

Konsert

Betyg: 4

Konsert: The Carl Kress jazz guitar duets

Medverkande: Lasse Bohlin och Magnus Karlsson

Plats: Rosenlunds Herrgård

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load