Hyundai har fått sitt första sladdbarn. Ioniq går drygt sex mil på el enligt fabrikens uppgifter. I verkligheten under svenska körförhållanden blir det högst fem mil, vilket dock är längre än vad konkurrenterna i samma klass klarar. Foto: Anders Wiklund Hyundai har fått sitt första sladdbarn. Ioniq går drygt sex mil på el enligt fabrikens uppgifter. I verkligheten under svenska körförhållanden blir det högst fem mil, vilket dock är längre än vad konkurrenterna i samma klass klarar. Foto: Anders Wiklund Formgivningen ska föra tankarna till en sportcoupé. Foto: Anders Wiklund Hyundai Ioniq finns nu både som elbil, hybrid och laddhybrid. Foto: Anders Wiklund Ioniqs förarplats känns inte lika ombonad som hos VW Golf men åkkomforten är bra. Foto: Anders Wiklund Utrymmet under lastgolvet är ockuperat av batteriet. Här finns varken plats för reservhjul eller verktyg – inte ens för de nödvändiga sladdarna, som stjäl plats i bagageutrymmet. Foto: Anders Wiklund Hyundai Ioniq drivs av en fyrcylindrig Atkinsonmotor på 1,6 liter och en elmotor som försörjs via de orangefärgade kablarna. Foto: Anders Wiklund Elkraft fylls på vid vänster framhjul och bensin vid vänster bakhjul. Foto: Anders Wiklund Hyundai Ioniq är försedd med lättrullande miljödäck, som är hårdare och dessvärre också bullrigare. Foto: Anders Wiklund

Test: Här är bilen som drar 0,1 liter milen

Även Hyundai har, precis som koncernsyskonet Kia, fått ett sladdbarn. Hyundai Ioniq kom redan för ett år sedan både som hybrid och elbil. Nu ansluter sig en sportig laddhybrid.

Tekniskt sett är Kia Niro Plug-in och den laddbara kusinen med det konstiga namnet Ioniq (uttalas Ajånick) likadana med samma drivlina och plattform. Fast Hyundais bil har fått formen av en liten coupé, medan Kias är en så kallad crossover. Båda bilarna hör storleksmässigt hemma i Golf-klassen. Det betyder förstås att en av huvudkonkurrenterna heter VW Golf GTE.

Pris på prestanda

I VW Golf är både bensin- och elmotorn kraftfullare och ger drygt 60 hästkrafter mer. Därmed blir den betydligt raskare både vad gäller toppfart och att nå 100 kilometer i timmen från stillastående. Sådant kostar givetvis pengar.

Fast den som väljer en miljöbil kanske inte prioriterar just hästkrafter och acceleration?

Ekvationen för en bil som drivs med el är densamma som för den som drivs med bensin eller diesel. Mer effekt kräver mer energi. Ioniq har 8,9 kWh stort batteri. Vid verklig körning innebär det en bit över fem mil.

Effektiv motor

Hyundais bensinmotor är bränsleeffektiv. Det beror på att den arbetar enligt den så kallade Atkinson-cykeln i stället för den gängse Otto-cykeln.

James Atkinsons konstruktion var ursprungligen tänkt som ett sätt att komma förbi Nicolaus Ottos patenterade fyrtaktsmotor och har ett arbetssätt som, enkelt uttryckt, mer påminner om en tvåtaktsmotor. Med en expansionstakt som är längre än kompressionstakten blir den termiska effektiviteten högre, vilket är lika med högre verkningsgrad. Man får alltså ut mer energi ur varje droppe bensin.

Samtidigt blir motorn lite tröttare. Det kompenseras delvis av elmotorn, som ger en mycket snabbare respons än en förbränningsmotor.

Bilen prioriterar automatiskt ren eldrift men kopplar in bensinmotorn vid behov, exempelvis vid en snabb omkörning eller om klimatanläggningen måste jobba extra hårt för att kyla eller värma kupén. När kraften i batteriet börjar sina går systemet över till hybriddrift.

Hårda däck

Vill man inte investera i en riktig laddbox för rätt många tusenlappar kan batteriet laddas via ett vanligt eluttag. Det tar då i bästa fall drygt två timmar och i sämsta fall närmare det dubbla, beroende på hur många ampere elnätet tillåter.

Batteriets placering under lastgolvet stjäl utrymmet där man normalt förvarar reservhjul, domkraft och diverse andra verktyg. Så det finns ingen annan plats kvar för nödvändiga sladdar och laddaggregat än det vanliga bagageutrymmet. Det känns lite som en nödlösning.

Ioniq är standardutrustad med dubbelkopplingslåda och även med en frihjulsfunktion så att den kan rulla fritt i nedförslut. Men en av poängerna med eldrift, att få färdas mer eller mindre ljudlöst, saboteras tyvärr en aning av ljudet från de lättrullande, och hårda, däcken.

Smidigare att ta sig ur

Ioniqs främsta konkurrent blir nog inte Golf GTE utan snarare koncernkusinen Kia Niro. Den är byggd på samma plattform, men är drygt en decimeter högre. Därmed är det smidigare att ta sig in i och ur fordonet. Det är en komfortsynpunkt att ha i åtanke.

Kanske är den värd en provtur innan det är dags att bestämma sig?

Rolf Gildenlöw/TT

HYUNDAI IONIQ PLUG-IN

ALLMÄNT

Motor: Fyrcylindrig 1,6-liters bensin/44,5 kW elmotor.

Växlar: 6-stegad dubbelkoppling, framhjulsdriven.

Tjänstevikt: 1 603 kg.

Maxlast: 367 kg.

Max släpvagnsvikt: 0 kg.

Längd/bredd/höjd: 447/182/145 cm.

EKONOMI

Betyg: 3

Pris från: 299 900 kr.

Skatt: 360 kr (skattebefriad 5 år).

Garantier: 5 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti.

SÄKERHET

Betyg: 4

3-punktsbälte alla platser: Ja.

Krockkuddar: 7.

Aktiva nackskydd: Nej.

Antisladd: Ja.

MILJÖ

Betyg: 5

Bränsleförbrukning: 0,11 l/mil.

CO2-utsläpp: 26 g/km.

KOMFORT

Betyg: 4

Ställbar ratt: Höjd/längd.

Bagageutrymme: 341–1 401 liter.

Luftkonditionering: ACC.

Styrservo: Elektromekanisk.

PRESTANDA

Betyg: 2

Toppfart: 178 km/h.

Effekt bensin/el: 141 hk vid 5 700 varv/min.

Vridmoment bensin/el: 265 Nm vid 2 400 varv/min.

Acceleration: 0–100 km/t på 10,6 sekunder.

HELHETSBETYG: 4

PLUS

Supermiljöbil. Bra utrustning. Konkurrenskraftigt pris.

MINUS

Mycket buller från hjulen. Batteriet stjäl bagageutrymme.

3 konkurrenter

Kia Niro Plug-in

298 900 kronor. 141 hk. 29 gr/km. Fyrcylindrig 1,6-liters bensinmotor plus elmotor. Framhjulsdriven. 6-stegad dubbelkopplingsväxellåda. Batteri 8,9 kWh. Bagageutrymme 324–1 322 liter. Släpvagnsvikt 1 300 kg. Max 58 kilometer på enbart el.

VW Golf GTE

383 900 kronor. 204 hk. 38 gr/km. 1,4-liters fyrcylindrig bensinmotor plus elmotor. Framhjulsdriven. 6-stegad dubbelkopplingsväxellåda. Batteri 8,8 kWh. Bagageutrymme 272–1 162 liter. Släpvagnsvikt 1 500 kg. Max 50 kilometer på enbart el.

Toyota Prius Plug-in

377 900 kronor. 122 hk. 22 gr/km. Fyrcylindrig 1,8-liters bensinmotor plus 68 kW elmotor. Framhjulsdriven. Steglös CVT-växellåda. Batteri litiumjon 8,8 kWh. Bagageutrymme 191–1 204 liter. Släpvagnsvikt 0 kg. Max 50 kilometer på enbart el.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load