Trafikpolis Lars-Jonney Jonsson. Bild: Andreas Schander

Trafikpolisen om mobil i bil: Föraren ska köra bil – inget annat

Nu är det slut på att hålla i en mobiltelefon samtidigt som du kör bil. Trafikpolisen i region öst välkomnar den nya lagen.

– Det kommer absolut inte lösa alla problem men det gör vårt jobb lättare, säger Lars-Jonney Jonsson som är trafikpolis i region Öst.

På torsdag införs skärpningen av lagen om kommunikationsutrustning. Det innebär att bilister inte får hålla i en mobiltelefon under bilkörning.

– Det är ett förtydligande i trafikförordningen och nu räcker det med att vi ser att någon håller i en mobiltelefon, tidigare var vi tvungna att kunna påvisa att det hade påverkat körningen.

Den förra skärpningen innebar att det var olagligt att hålla på med mobilen om det påverkade körningen. Något som inte gav särskilt många strafförelägganden. Det är den nuvarande skärpningen av lagen som han välkomnar då trafikpoliser har ansett att det har funnits brister tidigare.

– Många av oss har tyckt att den första skrivningen var lite luddig, säger Lars-Jonney Jonsson.

Sverige har länge undvikit förbud av mobilanvändning under bilkörning, eller krav på handsfree, vilket alla andra länder i EU har. En anledning är att svensk forskning inte har kunnat visa att ett mobilförbud gör trafiken säkrare.

– Det är ju så att det kan vara samtalet i sig som påverkar bilkörningen men om vi ändå ska ha en lag är det bra att den är tydlig för oss som ska kolla bilförarna. Man ska inte glömma att den tidigare skrivningen fortfarande gäller, så även om mobilen sitter i en hållare kan det påverka körningen om man sitter och knappar på den, och då är det fortfarande ett brott. Så allt som inverkar på bilkörningen är fortfarande förbjudet, säger Lars-Jonney Jonsson.

Han får medhåll av kollegor om att en lagskärpning är på sin plats. Och även om det inte har funnits något generellt mobilförbud är det sedan tidigare förbjudet att köra trafikfarligt oavsett om man håller på med en mobiltelefon, äter frukost eller gör något annat som stör körningen.

Varför är det bra att endast peka ut en av många distraktioner?

– Vi lutar oss ofta mot forskningen men jag tycker att det är bra när man på något sätt försöker göra så att förarna inte håller på med något annat när de kör bil, det är bra att man jobbar för att föraren är förare och inte något annat, säger Tomas Jönsson, trafikpolis region Öst.

Polisen om nya mobillagen: ”Kan bli problem för oss själva”

-----

No more pages to load