Unikt SM med nerv på Harrys – Jönköping fajtades i toppen

Harrys lag i Jönköping med Mirre Juneström, Mats Quarfordt, Rolf Yxing, Martin Roberg och Jan Käll  var ynka två poäng från att ta hem årets Harrys-SM i Musikquis i lördagskvällens final på hemmaplan, men slutade trea, ynka två poäng efter segrarande Örebro. Förra årets tvåa, Örebro med Martin Davidsson, Joakim Svallin, Gustaf Molin, David Berger och Pelle Wilén blev årets Svenska mästare före Karlstadtösera.

–Man ska ha lite tur också. Det var inga hårdrocksfrågor och ingen äldre musik bland frågorna, det tackar vi för, sade Joakim Svallin.

 

Harrys egen quizmaster Sebastian Bornehav från Harrys i Linköping hade satt ihop ett klurigt musik-quiz och höjt nivån ett snäpp mot förra årets SM-Quiz. Lagen som tävlade hade innan finalen fått kvalificera sig i fyra deltävlingar. En del av lagen hade varit med i tidigare finaler och andra var med för första gången. Tjugo lag möttes på Harrys i Jönköping och samtliga lag bjöds på resa, övernattning, en tre-rätters-meny och en tuff dust i årets SM- Quiz. Örebro som även i år hade samma lag som vann den första SM-quizen och blev tvåa förra året, fick ändå ses som favoriter till titeln. Förra årets segrare Linköping hade ett nytt lag som skulle försvara titeln men det skulle visa sig bli ett tufft hårt SM.

Mobilerna i påsar

När alla hade kommit på plats stoppades deltagarnas mobiltelefoner ner i en påse och plomberades av tävlingsfunktionärerna. Quizmastern hade delat upp tävlingen i olika delar. I den första delen fick lagen frågor i musikkunskap och i form av ett korsordsquiz och som alla vet är det oftast klurigt att få till det rätt i ett korsord, det är alltid någon fråga som det hänger sig på. Andra delen var blandade frågor och temat, allmänbildning och musik.
En del var frågor om där de tävlande fick höra låtarna som kom tvåa i ett antal melodifestivaler, men här skulle man också lämna svar på vinnarlåten och artisten det året. Låtar skulle kluras ut genom att känna igen början texten och det blev lite extraklurigt då en helt annan låt spelades i bakgrunden.

–Det blev lite förvillande, tyckte deltagarna i från Allingsås.

Tufft och jämt

När tävlingsfrågorna tömts ut, fick lagen pusta ut och resonera igenom sina insatser över en tre-rätters-supé, medan quizmaster rättade svaren. De visade sig att det blev en tuff och hård tävling.
–Ja, det blev hårt ända in på målsnöret. Många kunniga musikvetare som gör att det blir jämt och ovisst in i det sista, sade quizmaster Sebastian Bornehav.
När tävlingen var avgjord, poäng räknats visade det sig att två lag Karlstad och Örebro hade lika många poäng, 74 av 83 möjliga att bra resultat. En utslagsfråga fick avgöra årets SM och där gick Örebro segrande ur striden och kan titulera sig Svenska Mästare för andra gången. De vann första året kom tvåa 2017 och har nu återigen återbördat den stora Harrys-pokalen till Örebro. Lyckliga vinnare fick diplom och presentkort med sig hem dessutom. Karlstad kom tvåa och alltså Jönköping trea.
–Man ser hur populärt det är med musikquizen när 150 000 ägnar sig åt att tävla i musikkunskap. För vår del är det här ett av våra lyckade koncept och som stadigt växer i omfattning, säger Jönköpings nöjeskrögare Jon Espeset.

 

Se Mattias Landströms vimmelbilder från den täta Harrys-Fighten

Harrys SM i Quiz 2018

Resultat: 1. Örebro, 74 p, 2. Karlstad, 74 p, 3. Jönköping, 72,5 p, 4. Linköping, 71,5, 5. Hässleholm, 6. Halmstad, 7. Landskrona, 8. Kalmar
Jumbo. Eslöv, 36.5 p

Deltagare: 100 personer i 20 lag

Quizmaster: Sebastian Bornehav/ Harrys Linköping

-----

No more pages to load