En varg uppges ha skymtats i trakterna av Barnarp utanför Jönköping. Foto: Google/Pixabay

Varg kan ha setts i utkanten av Jönköping: “Fått information som tyder på det”

Det ryktas just nu om att en varg ska ha skymtats i Västraby, strax utanför Jönköping. Länsstyrelsen tog emot ett samtal om observationen under måndagen men har än så länge inte kunnat bekräfta om det verkligen rör sig om en varg.

– Har man bilder så är det väldigt värdefullt för oss, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Förra veckan tog Länsstyrelsen i Jönköping emot samtal om en misstänkt vargobservation vid Store Mosse och så sent som i går fick de kontakt med en person som trodde sig ha sett en varg i Västraby, strax utanför Jönköping.

– Det låter troligt att det har varit en varg runt Store Mosse den senaste veckan. Vi har fått information som tyder på det. Men det är fortfarande inte bekräftat. Jag kan inte heller säga om det i så fall skulle vara samma varg som skymtats i Västraby, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län, till News.

I Facebookgruppen Barnarp spekulerar medlemmarna för fullt om det rör sig om en riktig varg i deras område. ”Setts här ute ett par gånger. Troligt så tog den en jakthund här i går”, skriver någon. ”Alltså, det brakade till i skogen när jag slängde sopor innan. Jag lyfte nog två decimeter över marken. Säkert bara rådjur, men ändå…” skriver någon annan.

– Nu är det ett bra tag sedan vi kunde konstatera varg i Jönköpingstrakten. Det är nog två år sedan. Det är svårt att bekräfta
vargförekomst, men vargobservationer görs det ju titt som tätt. Det man ska vara medveten om är att det tyvärr är lätt att missta sig och att det i själva verket bara är en stor hund man har sett, säger Andersson.

Hur urskiljer sig en varg från en hund?

– En varg har ett kraftigt huvud, en kraftig kropp och en hängande svans. Färgen är åt det beigea hållet. Inte grå, vit och svart som många tror. Vargar kan ju också röra sig på ett speciellt sätt. Ofta har de en flytande gång, säger Andersson.

Ska man vara orolig om det rör sig en varg i ens område?

– Jag tycker inte att man behöver vara orolig över det. Det man ska tänka på är att man ska ha hunden kopplad om man är ute och går. För det finns en risk att vargen ser hunden som en annan varg och går till angrepp.

Finns det någon fara för människor?

– Normalt sett inte. Man kan inte säga att det aldrig kommer vara någon fara, men risken är väldigt liten.

Vad ska man göra vid en misstänkt vargobservation?

– Jag tycker att de som har gjort de här observationerna ska höra av sig till oss via telefon eller mejl, så att vi kan ha lite koll på det. Har man bilder så är det väldigt värdefullt för oss. Om det går försöker vi att följa upp de tips vi får in. Man kan även rapportera till Skandobs. Där kan man också se vad andra har rapporterat för rovdjur i länet den senaste tiden.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load