Foto: Pixabay

Varning för tjuvar – här är smarta knepen för att lura dem

Julen är härlig! Men den kan också vara farlig! I julruschens folksamlingar och kring våra jultomma bostäder stryker tjuvar och bedragare omkring, som längtar efter sin alldeles egna sorts julafton.

Nu trängs vi i affärerna. Hemma laddar vi upp med dyra julklappar och kontanter. Och om några dagar lämnar vi kanske huset eller lägenheten mörk och tom medan vi reser bort för att fira jul med tjocka släkten.

Det betyder guldläge för tjuvar och bedragare.

Just nu varnas det för allt från ficktjuvar, till bedragare som vill komma och göra husesyn i våra bostäder.

Den senaste stöldtrenden i julhandeln verkar vara ficktjuvar som opererar i par. Medan den ena distraherar dig, passar den andra på att knycka din plånbok, med kort, kontanter och ID-handlingar. En del av dem har redan tagit reda på din kortkod, genom att stå och flåsa dig i nacken i kassakön i någon annan butik, där du använt ditt kort. Så kallad skimning förekommer också. Men i år verkar denna typ av bedrägerier inte vara lika aktuella som de varit de senaste åren.

Det är dock på hemmafronten vi verkar ha anledning att höja vårt säkerhetstänkande mest i år.

Såväl kommuner, som larmföretag har i dagarna gått ut och varnat för personer som knackar dörr och påstår sig vara allt från elkillar och kommungubbar som fått i uppdrag att läsa av elmätare och vattenmätare, till larmoperatörer som ska byta ut ditt larmsystem.

I vissa fall handlar det om tjuvar som passar på att stjäla medan de går runt i din bostad eller bedragare som, på plats, försöker få dig att betala för olika typer av tjänster, med exempelvis Swish.

I andra fall rör det sig om personer som vill kartlägga ditt hem i jakt på värdesaker och information om ditt larmsystem och dina helgplaner, inför inbrott de planerar att göra under julhelgen.

Antalet bostadsinbrott har ökat stort det senaste året
Under november månad ökade exempelvis antalet lägenhetsinbrott med hela 53 procent – i Östergötland, Jönköping, och Södermanland.

I skydd av vinterns mörker kan tjuvarna operera ostört. Särskilt om du, intet ont anande, i förväg lämnat ut din larmkod till dem och berättat för dem att du ska fira jul på annan ort.

Det finns alltså anledning att skärpa uppmärksamheten och vara lite vaksam, när man får obekant främmande så här års. Samt att vidta vissa åtgärder.

SÅ HÄR SKYDDAR DU DIG MOT STÖLD

Att tänka på i julhandeln:

• Lämna aldrig ut koden till ditt kort, till någon obehörig.
• Ha inte kortkod och kontonummer i din plånbok.
• Förvara dina värdesaker i en stängd handväska som du bär under armen eller framför dig, så att du lätt kan ha den under uppsikt.
• Göm plånboken i väskan, om väskan inte går att stänga. Förvara värdesaker i framfickan eller innerfickan. Ha aldrig plånboken i bakfickan!
• Ha ett speciellt ”shoppingkonto” med en mindre summa pengar på. På så sätt hindrar du åtkomst till hela din lön och/eller ditt sparkapital, om du skulle bli bestulen.

När du julshoppar på nätet:

• Använd företag som har secure payments via mobilt bank-ID, där köpet signeras.
• Titta efter sidans https:// i webbfönstret eller hänglåset, som visar att hemsidan är säker.
• Verkar webbutiken seriös? Har den bra betyg av andra användare?
• Koppla bort internetköp och utlandsköp mellan gångerna du använder kortet, om din bank stödjer det.

När du ska resa bort över jul:

• Be alltid personer som utger sig för att vara från någon samhällsinstans eller ett företag att legitimera sig. Om det påstår sig komma från ett företag som samarbetar med exempelvis ditt larmföretag – ring ditt larmföretag och kolla att det stämmer, innan du släpper in den som ringer på. Kan de inte legitimera sig ska du inte släppa in dem i din bostad. Istället ska du omedelbart kontakta den de säger sig företräda för att berätta vad du varit med om.
• Lämna aldrig ut larmkoder och lösenord till obehöriga.
• Skicka aldrig pengar för ”spontanköp” av olika tjänster via Swish. De flesta seriösa aktörer använder bara autogiro, e-fakturor och pappersfakturor.
• Får du besök av en operatör från ett larmföretag du inte känner till kan du kontrollera om företaget är seriöst på www.sakerhetsbranschen.se/medlemmar och www.sbsc.se/sv/sok. Medlemskap i Säkerhetsbranschen innebär att man förbundit sig att driva verksamhet med särskilda krav på etik, kvalitet, kunskap och ansvarsfullt agerande. Hos Scbsc kan man se om företaget man söker på är certifierat för att installera inbrottslarm.
• Om det saknas grannsamverkan där du bor: tala om för dina grannar att du ska bort, så att de kan hålla ett extra öga på din bostad medan du är borta.
• Lämna några lampor tända och lite disk framme i köket, när du åker bort. Det får ditt hem att se mer bebott ut.

Polisens jultips: Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load