Grith Fjeldmose och Håkan Eriksson från Göteborg ledde vänsterns feministiska seminarium i Jönköping i lördags. Foto: Pressbild

“Viktigt att vi arbetar med att feminism”

Inskickad nyhet. I lördags anordnade Vänsterpartiet i länet anordnade ett feministiskt seminarium. Seminariet behandlade ämnen som internfeminism, härskartekniker samt tal- och debatteknik.

– Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och det är viktigt att vi arbetar med att feminism, som ytterst är en demokrati, fungerar internt inom partiet, säger Erica Gunnarsson Kibowa, tillförordnad distriktsordförande för Vänsterpartiet.

Grith Fjeldmose och Håkan Eriksson gav exempel på hur Vänsterpartiet i Göteborg har arbetat internfeministiskt för att stärka kvinnor till att börja ställa sig positiva till att ta på sig politiska uppdrag. Kvinnor uttrycker ofta en större osäkerhet till högre politiska uppdrag. Både Grith och Håkan lyfte betydelsen av mötesstruktur för att stärka det internfeministiska arbetet i partiföreningar och distriktsstyrelser. Därför diskuterade man på seminariet tillvägagångssätt som smidigare övergångar till högre uppdrag, vikten av mötesteknik och skriftliga underlag, separata förträffar och att ordet går runt mötesbordet.

På seminariet analyserades också härskartekniker som existerar i olika sammanhang som till exempel osynliggörande, undanhållande av information, förlöjligande, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam samt objektifiering. Dessa kan lätt orsaka stor skada i idéella föreningar.

– Mycket av det som diskuterades på Vänsterpartiets träff känns igen av många föreningsaktiva och behöver säkerligen diskuteras och åtgärdas inom politik och föreningsliv i stort, avslutar Erica Gunnarsson Kibowa.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load