Ny dokumentär om Palmemordet förvränger sanningen

”Dokumentären ‘Palme, Träsket och mordrättegångarna’ upprepar det vi redan känner till, undanhåller relevant information och fokuserar på irrelevanta personer för att styrka en teori som saknar både motiv och bevisning”, skriver Otto Ekevi i en debattartikel.

DEBATT. Nu har jag plöjt igenom samtliga avsnitt av Mikael Hylins sju timmar långa dokumentärserie ”Palme, Träsket och mordrättegångarna” som hade premiär på TV3 i veckan. Det vill säga sju avsnitt som inte tillför några nya uppgifter alls.

Mikael Hylin, som ligger bakom dokumentärserien, säger till Aftonbladet att det ska ha tagit 16 år att samla ihop materialet och att “det kommer bli många småchocker hur utredningen har skötts” för den som väljer att se dokumentärserien.

Det är bara att beklaga att det tog 16 år att upprepa 30 års samma gamla tunnelseende. Det är i så fall det som är chocken. Småchocker i hur filmskaparen ännu en gång försöker påvisa hur det trots allt kanske var Christer Pettersson som mördade Palme.

De nyckelvittnen som såg Palme skjutas framför sina ögon är i dokumentären utelämnade eller förvrängda för att passa in på teorin om att det skulle ha varit Pettersson som planerade och utförde mordet.

Men de som såg Palme mördas beskriver en helt annan person. De beskriver en gärningsman som inte alls påminner om Christer Pettersson, men som istället pekar på att mördaren ska ha varit “spänstig” och “vältränad” och en person med ett stabilt och professionellt beteende. Detta tas inte upp i Hylins dokumentär.

Man väljer istället att spekulera om att det skulle ha varit amatörmässigt att döda någon med endast ett skott och att det saknades motiv för mordet. Saknades motiv? Olof Palme var som politiker och statsminister både älskad och hatad i alla delar av världen, inte minst i Sverige där Palmehatet var mycket utbrett inom både polis och i högerkretsar.

Det finns cirka tolv vittnen som såg Palme mördas – och tio av dessa beskriver mördaren som en “bredaxlad” man med “stor ryggtavla” som var klädd i en lång mörk rock – alltså en person som inte på något sätt påminde om Pettersson.

Det starkaste vittnet, Lars, såg mördaren på tre meters avstånd och är övertygad om att det inte var Christer Pettersson han såg komma springandes emot honom sekunder efter skotten. Vittnet Lars hade dessutom sett Petterson flera gånger tidigare och kunde därför med säkerhet avfärda honom som eventuell gärningsman.

Denna relevanta uppgift nämns inte heller.

Däremot finns gott om otaliga intervjuer med förre moderatledaren Ulf Adelsohn (oklart varför han får så stort utrymme) och den numera avlidne missbrukaren Roger Östlund. Två personer som inte hade någon anknytning till mordplatsen. Den ena var partiledare för Moderaterna som låg hemma och sov och den andra var kraftigt narkotikapåverkad och ingen av dem befann sig i närheten av mordplatsen.

Vidare säger Hylin till Aftonbladet att han vill “att publiken ska få tänka själva och bilda sig en egen uppfattning om det var rätt eller fel att fria Christer Pettersson.”

Men det är precis det publiken inte får. All relevant fakta, observationer och iakttagelser som gjorts under mordnatten – och som tydligt talar emot Pettersson – utelämnas helt och hållet, vilket gör att tittaren endast får en mycket smal och ofullständig bild av vad som egentligen skedde runt mordplatsen.

Dokumentären upprepar det vi redan känner till, undanhåller relevant information och fokuserar på irrelevanta personer för att styrka en teori som saknar både motiv och bevisning.

Den som får sista ordet i sista avsnittet är moderaten Ulf Adelsohn. Han kommer då med ett “tankeexperiment” för tittaren för att än en gång förtydliga att det måste ha varit Christer Pettersson – den enda på planeten som är friad på mordet på Olof Palme. En intellektuell missbrukare från Rotebro som saknade motiv och enligt sin omgivning till och med högaktade Palme.

Jag rekommenderar att istället ta en titt på mängden intressanta dokumentärer och program som gjordes av de grävande journalisterna Lars Borgnäs och Tomas Bresky under 1990-talet och som går att se på Youtube.

Otto Ekevi

-----

No more pages to load