Ekevi: Så dödar ”snälla” människor fåglar i Jönköping

I Jönköpings parker syns folk stå och mata fåglar i tron på att de gör någon nytta. Sluta med det. Brödet dödar dem, skriver journalisten Otto Ekevi i krönikan.

KRÖNIKA. Här om dagen tog jag en promenad i Jönköpings stadspark och njöt av det underbara vädret. Även fåglarna som badade i parkens damm verkade uppskatta den strålande sol som glänst över sjö och strand senaste tiden.

Under de ljusgröna träden såg jag också människor vid dammen stå och mata påfåglar, höns, måsar och andra vilda fåglar. Innan Stadsparken blev en park var det ett vildvuxet område med blandskog och djur som levde fritt utan yttre påverkan från människan. Sedan kom någon på idén att mata fåglarna med bröd.

Välvilliga människor har sedan lång tid tillbaka roat sig med att mata fåglar med rester av människoföda. Men brödet vi matar dem med skadar fåglarna, ger dem näringsbrist och gör så att de föds med missbildade vingar.

En studie som gjorts vid Lunds universitet visar att småfåglar i stadsmiljöer har sämre hälsa och dör tidigare än fåglar utanför städerna. I Malmö lägger de färre ägg på grund av mängden bröd och skräpmat människor slänger till fåglarna.

I Sala kommun har man upptäckt att fåglarnas vingar blivit deformerade så att de har svårt att flyga. Allt på grund av bröd. Kommunens ekolog har till och med gått ut offentligt för att informera om problemet och vädjat allmänheten om att inte mata fåglarna.

Orsaken är att det näringsfattiga brödet mättar fåglarna och gör att de inte orkar söka efter riktig mat så de får den näring de egentligen behöver.

Pommes frites från hamburgerrestauranger och liknande skräpmat orsakar samma problem. Varje sommar sitter folk på uteserveringar och ger matrester till de stackars ovetande stadsfåglarna. Oftast är trendig mat bland människor dåligt för just dessa djur.

I Jönköpings parker ser man folk med goda intentioner stå och mata fåglar i tron på att de gör någon nytta. Sluta med det. Brödet dödar dem. Ge maten till tiggare utanför Coop eller Ica istället och låt fåglarna jaga sin egen föda. Det har de gjort i 60 miljoner år utan människans inverkan.

-----

No more pages to load