Jönköping borde anpassas till den nya tiden och låta krogarna ha öppet senare på nätterna, tycker krönikören Otto Ekevi.

Ekevi: Stoppa förmynderiet – låt krogarna ha öppet längre

Jönköping är en av Sveriges större städer – ändå stänger krogarna löjligt tidigt på både helger och vardagar, skriver journalisten Otto Ekevi i krönikan.

Sommaren har nått stan och då vill folk kunna njuta av några glas vin oavsett vad det är för veckodag. Pubar, krogar, barer och uteserveringar är underbara i Jönköping och krogmiljön är en perfekt plats för folk att socialisera, gå på after work eller till och med knyta arbetskontakter.

Problemet är att de stänger alldeles för tidigt. Därför har krögare och företag sedan länge kämpat för att äntligen få en förlängning på öppettider. Men ingenting har hänt. I Jönköping stänger krogarna fortfarande senast klockan 02.00 – och det är tidigare än de flesta andra städer av samma storlek.

Det är år 2018 och människors sätt att umgås har förändrats. Det är inte längre något avvikande att gå på after work mitt i veckan eller äta på restaurang sent inpå torsdagskvällen. Om Jönköping vill vara en attraktiv stad och ha en chans mot närliggande städer – då måste en förändring ske.

Vissa vill hävda att det blir fler fyllebråk om krogen har öppet längre men det tror jag bara är snack.

I Stockholm stänger man 05.00. I Göteborg klockan 04.00. I Uppsala lika så. Jag har bara goda erfarenheter av dessa barer och krogfolk vid dessa tider.

Det finns inga belägg för att det skulle ske fler bråk klockan 03 än klockan 02. Jag tror snarare det blir värre när varenda krogbesökare ska forslas ut från samtliga krogar samtidigt. Då ska hela den packade folkmassan trängas vid kebab- och hamburgeköken vid samma tidpunkt.

Det är bättre om vissa krögare till exempel har öppet sent en onsdag och andra en söndag – då sprider man ut krogfolket så behöver inte alla stå och trängas på lördagen.

Det krångliga är att svenskar sedan urminnes tider haft en djupt inrotad livsåskådning om att man ska vara spiknykter på vardagar och packad på helgerna. Men så lever inte den moderna mångkulturella svensken.

Vi lever olika. Sverige har blivit alltmer kontinentalt och Jönköping måste hänga med i den utvecklingen om den ska vara en modern stad. Man måste komma ihåg att vissa jobbar kvällar, andra helger med flexibla arbetstider och då funkar det inte att stänga krogens portar redan klockan 02.

Jönköpingsborna kan själv avgöra vilken tid och dag man vill njuta av några glas – det är dags för krogen att ha öppet längre.

Ni som inte vill ha längre öppettider på krogarna kan flytta till Nässjö

-----

No more pages to load