Till vänster Elsa Holmgren. Höger: Programledarna i Musikhjälpen 2017: Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlstro?m och Molly Sande?n Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Elsa Holmgren: Engagemanget når sin topp i Jönköping

KRÖNIKA. “Det händer något speciellt med människor under dagarna då Musikhjälpen sänds, det vill jag påstå. All Sveriges kärlek koncentreras och fokuseras i staden de befinner sig och på frågan de belyser”, skriver Elsa Holmgren i krönikan.

Jag har en favoritvecka. Och trots att jag älskar midsommar, seglarveckan eller Way out West, ligger de i lä jämfört med den här veckan. Den här veckan är mitt i vårt mörkaste skede, när cykeln halkar i slasket och kalla vindar viner i ansiktet. Den här veckan sprider ljus när Sverige är som mörkast, värme när det är som kallast. En vecka där hela befolkningen samlas för att hjälpa, där personer i alla åldrar engagerar sig och där kärlek är i centrum. Min favoritvecka pågår just nu. Den här veckan pågår Musikhjälpen.

Det händer något speciellt med människor under dagarna då Musikhjälpen sänds, det vill jag påstå. All Sveriges kärlek koncentreras och fokuseras i staden de befinner sig och på frågan de belyser. Stora som små engagerar sig på alla möjliga sätt och det märks och det syns, var du än befinner dig.

Samma år som jag studerade mitt andra år på gymnasiet i Göteborg hade Musikhjälpen intagit Gustaf Adolfs torg. Varje morgon gick jag förbi glasburen och många luncher stod jag och lyssnade. På bra låtar eller på vettiga gäster. Min skola hade luciatåg runt om i stan och sålde lussebullar med andra bakverk för att samla in pengar. Något år gick jag och en klasskompis runt och skänkte kramar för en slant för att ge vidare till Musikhjälpen. Det var så lätt och självklart; alla gjorde allt de kunde för att hjälpa till. Nu märker jag samma fantastiska effekt på högskolan. Studenter från alla fackskolor engagerar sig; vare sig det handlar om att springa runt Munksjön mitt i natten eller sända live-radio i ett dygn.

I år känns temat kolossalt tungt. När Linnea Henriksson bryter ihop i livesändning direkt från Filippinerna slår det så fruktansvärt nära, barnsexhandeln. Hon förklarar att det börjar redan hos spädbarn, ettåringar och tvååringar, och hjärtat värker. Det känns hopplöst. Samtidigt pågår slavhandeln i Libyen och förstärker det faktum att fan, människovärdet är så snedvridet och så skevt runt om i världen. Barn är till salu, på alla sätt de inte ska kunna vara det. Människor ska inte kunna vara till salu.

Men i den mörka dalen där förtvivlan nästan tar över, når engagemanget hos människor någonstans sin absoluta topp och det är så fint att se. Under en vecka gör vi allt vi kan. När det konstant pratas om vi och dem och gränser och skillnader, kommer Musikhjälpen som en objektiv medlare. Om så ändå bara för en vecka går människor tillsammans för det goda här i världen, utan att fokusera på politiska ståndpunkter eller skiljande åsikter.

Här går dock inte att låta bli att tänka; vad hade hänt om alla brydde sig lika mycket, alltid?

En klasskompis formulerade det så klockrent; det börjar ju med oss. Det måste göra det. Det handlar om dagliga val, ställningstaganden och värderingar. Allt det lilla vi gör på individnivå, det gör skillnad. Det är vi som önskar låtar till musikhjälpen, vi som budar på aktioner och vi som årligen ser till att Musikhjälpen slår insamlingsrekord. Det är vi. Allt börjar med oss.

Snart går de ur glasburen för i år, och snart skiftar vi vårt fokus tillbaka mot julklappar, tentor och nyårsfester. Självklart blir det så. Under en vecka har Musikhjälpen gjort sitt och engagerat Sverige på alla vis de möjligen kunnat. Resten av året är det vår tur. I allt vi gör. Konstant.

-----

No more pages to load