Foto: Mattias Landström

Elsa Holmgren tentavädjar till tomten

Julen borde få vara lugn, men prylmanin härskar. ”Våra föräldrar gjorde kanske rätt i att bara önska sig fred på jorden,” skriver Elsa Holmgren i krönikan.

KRÖNIKA. Det är söndag kväll och fullt på Östra Storgatan. Jag får varsamt väja med cykeln för de ivriga julhandlarna som trängs runt de små marknadsstånden. Det luktar bränt socker, kanel och tända ljuslyktor.

På Östra Torget står en kör uppställd och sjunger en finstämd version av Last Christmas, och lyktorna från gatan lyser upp deras frusna ansikten.

Första advent har passerat med allt vad det innebär. Nedräkningen till julafton har officiellt börjat, och det märks överallt. Julpyntet hängs upp i allt fler fönster, julkalendern har börjat och julmusiken hörs i vart och vartannat hörn.

Det är mysigt såklart, det här med jul. Tända ljus och röda färger. Det är fint. För många betyder jul gemenskap, en samlad släkt och en vilopaus. Ett par veckor utan jobb eller skola för att samla nya krafter.

Men julen kan också vara ångestfylld. Ibland innebär julafton stress, svåra val och oändlig planering. Sju olika specialkoster på julbordet, tre olika släkters tidsscheman och så klart: julklapparna.

Kusinen vill ha det senaste legobygget, någon syster kanske ville ha en specifik tröja från en specifik affär och mamma och pappa svarar inte ens fred på jorden när man frågar längre. Och vips så går man runt på en knökfull shoppinggata ett par dagar innan julafton med en krass studentbudget och en snurrig hjärna. Vem ska ha en halsduk? Finns det några speciella korgar från Bodyshop? Hade mamma redan läst den boken?

Julklappar kan vara roligt också, såklart. Det är kul att tänka ut riktigt bra presenter till nära och kära, se deras överraskade glada ansikten när de varsamt försöker öppna utan att förstöra pappret. Presenter som betyder någonting.

Men den där prylmanin, den börjar bli tråkig. Det är som att allas inre materialister vaknar till liv såhär runt första advent och plötsligt finns det mängder med oklara ting att behöva. Som årets julklapp; elcykeln. Vem behöver egentligen en elcykel? Jag förstår kanske motivationen om att vara klimatmedveten i och med att det är bättre än en bil, men ändå? Vad hände med den vanliga cykeln?

Jag tror vi alla är skyldiga till att ibland önska oss saker vi egentligen inte behöver. Behövde jag verkligen den där mikron i födelsedagspresent? Eller den där kudden från granit? För så klart är det roligt att få saker ibland. Presenter. Men det omåttliga begäret av föremål måste hejdas en aning.

Våra föräldrar gjorde kanske rätt i att bara önska sig fred på jorden.

Vi behöver inte prylar i överflöd. För tänk på begreppet behov; vad behöver vi egentligen? Vi behöver luft att andas, mat att äta och tak över huvudet. Vi behöver kärlek.

Julen borde få vara lugn. Den borde få vara fridfull, stillsam och varm. Ät god mat, umgås och vila.

Det finns många som inte har familjer att vara med på jul. Tänk på dem, och var tacksam över din. Se över önskelistan en extra gång och fundera på vad det innebär att behöva någonting. Jag ska önska mig en helg med en vän jag inte träffat på länge, en godkänd tentamen och ett lov utan stress. Det är vad jag behöver just nu.

ELSA HOLMGREN

Student i Jönköping

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load