Jerry Prütz: Gör kungen arbetslös

Återigen tas frågan upp om monarkins vara eller inte vara upp till debatt. Jerry Prütz vill se en förändring och ett mera modernt statsskick i Sverige anno 2018.

KRÖNIKA. Frågan kring monarkins vara eller inte vara har återigen blossat upp. För eller emot huset Bernadotte och ska vi, svenska folket, verkligen betala dem för att företräda oss? Jag tycker inte det då monarkin är ett statsskick som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Jag skulle önska att min son en gång ska kunna styra Sverige och kunna få landets högsta ämbete, precis som det är i USA.

Men, säger då vän av Kungariket Sverige, kungen har endast ceremoniell makt men det är fel, Carl XVI Gustaf är statschef med allt vad det innebär. Röster hörs även om att det skulle vara billigare med monarki än republik men för mig spelar det ingen roll, man kan inte ärva ett ämbete.

Länge hade Socialdemokraterna avskaffandet av monarkin på dagordningen och jag skulle tro att det fortfarande finns på agendan men som en välinsatt sosse sade till mig i förtroende ”tar man upp den frågan så ses man inte som seriös”. Så i vanlig ordningen fegar man ur och går inte hela vägen precis som i, till exempel, kärnkraftsfrågan i början av 1980-talet då ett ”Ja” eller ett ”Nej” blev ett lamt ”Nja”.

Det finns även de som tycker att kungen och drottningen gör bra reklam för Sverige. Det vet jag inte och jag vet inte heller om någon statschef i Långtbortistan kan stava till Kaffeflicka, eller ens förstår innebörden av vad en sådan flicka gör eller är, men bra reklam, nja jag är tveksam.

Det var inte lätt för den unge Carl Gustaf att bli inkastad som kung inte ens trettio år fyllda. Han lär att ha drömt om att bli bonde. Det kan vi tyvärr inte hjälpa honom med men att göra honom arbetslös borde vara ganska enkelt och för alla de som gillar monarkin borde det finnas aktier att köpa i AB Kungahuset. På så sätt kan monarkivännerna hålla fanan högt och vi andra ha ett modernt statsskick där den ensamkommande killen och den blåögda tjejen från Bankeryd faktiskt kan bli president i Sverige. Den dagen blir värd att fira…

Jerry Prütz är reporter på News, musiker, författare och standupkomiker.

-----

No more pages to load