Kvinnor och män lever samma utstuderade liv, skriver krönikören Otto Ekevi. Foto: Pixabay/privat

Otto Ekevi: Alla hjärtans dag är amatörernas kärleksdag

Alla hjärtans dag är lika torrt och fantasilöst som den inplanerade flaskan bubbel på nyårsafton. Det är substanslöst och ytligt, skriver Otto Ekevi i krönikan.

 

KRÖNIKA. God morgon. Idag är det Alla hjärtans dag och det tänker jag inte fira. Kärleken är fri och inte något som går boka in i en kalender. En flaska rött smakar alltid bäst under spontana omständigheter. Dessutom är det fruktansvärt krångligt att väcka liv i romantiska känslor när allting bara kretsar kring den ständiga kommersen – förskingrad, förpackad kärlek i konstgjorda chokladhjärtan av kapitalismens giriga händer.

Jag förstår mig inte på den här skiten. Högtidens ursprung sträcker sig förvisso tillbaka till 200-talet, från legenden om ett eller flera helgon vid namn Valentinus och senare Sankt Valentin. Men i Sverige marknadsfördes Alla hjärtans dag först på 1960-talet, av kommersiella skäl, för att sälja blommor, choklad och materiella ting. Begreppet förblev relativt okänt för allmänheten, ända fram tills en dag 1985, när namnet printades in i kalendern och mottags varmt av medborgarnas naiva hjärtan.

Men allt det handlar om pengar, även om det till ytan kan se romantiskt ut. Bakom varje reklamaffisch med röda rosbuketter och vita skinande tandläkarleenden döljer sig ett substanslöst girigt grin – som bara ler för att du ska köpa fler prylar.

Alla hjärtans dag är lika torrt och fantasilöst som den inplanerade flaskan bubbel på nyårsafton. Det är substanslöst och ytligt. Kvinnor och män lever samma utstuderade liv. Folk köper likadana gåvor, klär sig likadant och säger samma fraser till varandra. Alla hjärtans dag är amatörernas kärleksdag – de som inte kan komma på något själv – precis som nyårsafton är amatörernas festafton. 

Det går inte att vara romantisk när man förväntas vara romantisk. Varför måste varje liten grej planeras in i vårt sjukt stressiga samhälle? Kanelbullens dag, geléhallonens dag, fotens dag? Allt ska skrivas in. Jag får ångest. Till och med kärlekens dag ska proppas in i den där förbannade kalendern. Sådant tar död på kreativiteten hos människan. Ge lite utrymme i kalendern till folk att tänka själva. Föga tanken på ytterligare en dag att planera in ökar kostnaderna för den psykiska ohälsan ännu mer.

-----

No more pages to load