Mobilförbud bakom ratten innebär inte färre trafikolyckor, enligt News krönikör Andreas Schander.

Schander: Onödigt med mobilförbud i bil

Det finns en stark opinion för ett skärp lagkrav vad gäller mobilanvändning under bilkörning. Och det är därför förbudet kommer till, för att blidka allmänheten – inte för att man på allvar vill få färre trafikolyckor. För det får vi inte. Det skriver Andreas Schander i en krönika.

Det finns ett folkligt stöd för att skärpa lagkravet på mobilanvändandet under bilkörning. Det är också därför ett förbud införs. Men det är helt onödigt.

Kör ditt fordon på ett trafiksäkert sätt. Förenklat är det så lagen säger, att oavsett vad man styr med i bilen ska det göras utan att säkerheten äventyras. Men nu plockas en aktivitet ut som politiker vill se krafttag mot – mobiltelefoni under bilkörning.

Från och med 1 februari nästa år kommer det inte längre att vara tillåtet att hålla mobilen i handen under bilkörning. Men hur är det med alla andra distraktioner. Får man borsta håret? Äta frukost? Sminka sig? Se på tv? Fippla med radion? Bråkiga ungar i baksätet kan också många gånger vara farligare än att skicka ett sms under en trafikstockning.

LÄS MER: Nu totalförbjuds mobil bakom ratten

Måste vi ha ett förbud mot mobiler specifikt när det finns hundratals andra störningsmoment?
Svaret är nej. Och anledningen är att det redan i dag är förbjudet att ägna sig åt aktivitet som kan äventyra säkerheten – oavsett vad du styr med.

Anledningen till det hårdare kravet är att politiker inte klarar av att stå emot den folkliga opinionen. Det är lätt att vara emot mobil i bil. Det är populärt. Tidigare infrastrukturministrar som Catharina Elmsäter-Svärd stod emot. Hon litade på den forskning som fanns. Hennes efterträdare Anna Johansson ville också basera sin synpunkt på den expertis som fanns även om hon stramade åt lagen en smula för fyra år sedan. Då infördes en bestämmelse som sa att det var tillåtet att använda mobiltelefon så länge det inte utgjorde någon trafikfara. Också det var en helt onödig åtstramning.

Nuvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth går all in bakom kravet på att förbjuda förare att hålla i mobilen under bilkörning.

I ett pressmeddelande från Näringsdepartementet säger han:
”Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar”.

Många jublar men argumenten är desamma. ”Det är farligt”, utan att visa några konkreta exempel på vad ett förbud i praktiken skulle innebära.

Sverige är det enda EU-landet som inte har krav på handsfree så det är väl dags nu, är ett annat argument. Nej, det är inte dags. Argumentet att alla andra har det är svagt. Jämför med bakåtvända bilbarnstolar som visar på ett betydligt bättre alternativ än framåtvända. Ändå används bakåtvända stolar nästan bara i Sverige, Norge och Finland. Försök hitta en bakåtvänd bilbarnstol i Italien, Spanien, Frankrike eller i nästan vilket annat europeiskt land som helst.

Det finns heller ingen forskning av dignitet som visar att det skulle bli trafiksäkrare med att förbjuda mobilanvändning under bilkörning. Inget av de länder som har krav på handsfree har blivit trafiksäkrare.

Tvärtom visar forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) på att att det vore betydligt bättre att fokusera på information, utbildning och på en teknikneutral lagstiftning som angriper det vårdslösa beteendet.

Det finns det en enorm teknikutveckling inom bilindustrin som kan hämmas av ett förbud. I Sverige finns det dessutom många mils vägar med skog mil efter mil. Några timmars bilkörning utan ett enda trafikljus kan bli ganska sömnigt. Ett telefonsamtal kan få bilföraren att piggna till, det kan innebära att det i vissa fall till och med är trafiksäkrare att använda sin mobil – med eller utan handsfree.

Nu finns det snart också en risk att bilförare i stället försöker dölja sin mobil vilket betyder sänkt huvud och ett ännu större risktagande.

Kort sagt: Det blir inte trafiksäkrare med hårdare krav. Lagen att köra trafiksäkert finns redan. Och man kan fortfarande ha mobilen i en hållare på instrumentpanelen och fortsätta med sin användning.

Den nya lagen signalerar – använd din mobil hur du vill – så länge du inte håller den i handen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load