Foto: Andreas Schander / Pixabay

Skippa nyårslöftet – bryt en lag istället

Nyårslöfte eller inte? Jerry Prütz funderar på att ge löften man i alla fall inte kan hålla…

Gå ner 20 kg, sluta röka, kröka och stöka eller bli en bättre människa. Det vanliga är att man lovar högt och lågt på nyårsafton men när den mentala baksmällan sätter in på nyårsdagen brukar man undra vad de är man gett sig in på och man är i princip redo att sälja sin själ till Hin Onde själv för att slippa gå med i, till exempel, Viktväktarna.

Detta vet jag av egen och dyrköpt erfarenhet. Även om jag kanske inte uttalat något löfte om att på något sätt bli en bättre människa så har jag gjort det i det tysta. Det ligger nämligen inte för mig att basunera ut den typen av föresatsningar.  I vart fall har jag redan veckan efter glömt, struntat i eller på annat sätt bara brutit det ingångna löftet med mig själv och jag blir lika besviken var gång.

Många har en föresats att börja träna på gym. Bli stark som en oxe, tålig som en björn och smidig som en ål. I stort sett varje gym har fullt och de personliga tränarna arbetar skift men i februari är det över och det är de som redan är tränande och “fit” som kör på medan vi andra äter chips, dricker Red bull och är allmänt osunda på nytt. Det känns som om detta upprepar sig varje år och är något av en naturlag.

Istället för att bryta ett givet löfte är det nog bättre att bryta någon form av lag. Jag menar verkligen inte att man ska börja med bankrån, människosmuggling eller annat som bara tunga kriminella håller på med. Men att bryta mot givna mönster och outtalade lagar i vardagen kan vara ett sätt att få 2018 till ett roligare år.

Min gode vän och komikerkollega Johan Rünow i Lund, kallar sig “vardagsterrorist” och han sätter krydda på sin vardag genom att sätta upp lappar om kurser som inte finns, döpa sin hund udda namn och hitta personer som heter Stig Heil i telefonkatalogen. Jag säger inte att ni ska terra er omgivning men att bryta invanda mönster kan göra det nya året lite mera spännande. Man kan, till exempel, lägga sin kundpinne horisontalt på rullbandet i affären och bara invänta omgivnings reaktion.

Vill man vara lite mera “wild and crazy” kan man köra drive thru på valfritt snabbmatställe och när personen i den där holken eller vad det nu är man pratar i säger – “Vad får det lov att vara” så ska man replikera reptilsnabbt:

-Nä, jag kollar bara lite…

Jag vill med dessa små tips inför det nya året önska dig ett gott slut och ett gott nytt år. 2018 blir, av många skäl, ett intressant år, både på ont och på gott…

-----

No more pages to load