Jerry Prütz. Foto: Fanny Miles/Pixabay

Jerry Prütz: Våga vägra vegan

Jerry Prütz ser på “Köttets lust” med Henrik Schyffert på SVT och tänker på det här med köttätande, djurhållning och en vegetarisk kosthållning…

Jag äter kött. Jag vet inte om det gör mig till en dålig människa eller inte men sån är jag. Man, köttätare och medelålders. Dock är jag inte särskilt förtjust i helt kött utan jag gillar korv, grytor och pannbiff samt mat gjort på “dåliga” styckningsdetaljer som tagits hand om av skickliga yrkesmän eller som en av mina gamla köksmästare sa, “att steka en biff kan vilken idiot som helst göra”, och det stämmer säkert till viss del.

Jag minns stora släktmiddagar på en mindre herrgård i norra delen av Östergötland där kvinnorna i familjen hade lagat stek med en mustig sås, kokt potatis och hemgjorda tillbehör som inlagd gurka, syltade gröna tomater, pickles och mycket mera. Sagolikt gott var det och när jag bad om påfyllning hoppade jag gärna köttet för att  äta sås, potatis och inlagd gurka, som jag tyckte smakade så mycket bättre.

Jag minns även min uppväxt på landet och de bönder jag formligen tjatade ihjäl med frågor om högt och lågt. Jag minns höns som värpte ägg, grisar som föddes och upp slaktades, kor som mjölkades och jag minns hur kärleksfullt dessa boskap och fjäderfän behandlades. Säkerligen båda av respekt för dessa livsviktiga djur men även för att ett djur som behandlas bra även smakar bra.

Var då dessa lantbrukare kallhamrade mördare? Nej, verkligen inte, tvärtom. De var medvetna om livets cykler och gång. De älskade sina djur och de behandlades med respekt. Dock var inte djuren “Disneyfierade” och hade getts mänskliga drag, utan djuren var djur och människan var människa.

Vi har idag bland världens bästa lagar när det gäller djurhållning. Det ska vi vara stolta över och vi ska i EU och på andra platser påverka de som bestämmer att ta efter våra lagar och förordningar i dessa frågor. Inte tu tal om annat.

Dock blir jag skeptisk till alla som, på ett nyfrälst sätt predikar vegan, eller vegetarisk kost av alla möjliga och omöjliga skäl. Jag hörde ett program på radio där det klagades på att det fanns för få goda veganska ostar eller att inte grönsakskorven smakar mera korv. En resonemang jag inte får ihop – har man valt att inte äta kött får man nog vänja sig vid att maten smakar, ser annorlunda ut eller har en annan textur. Allt annat är i mina ögon och öron rent trams.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load