Ny seger för Milicevic – knäckte förra klubbkompisen

På måndagskvällen var det finalspel på Tennisstadion i Norrahammar i SM-deltävlingen Tabergsdalen Bravida Elit.

Hemmahoppet Klara Milicevic finalbesegrade Alexandra Viktorovitch, med moderklubb Tabergsdalen, numera KLTK med 6-2, 6-4.

I herrfinalen var Christoffer Sohlberg, Näsbypark, ett strå vassare än finalopponenten Robin Thour, Växjö, denna kväll och vann med 7-5, 6-1.

Rekorddeltagande i Rotarys golftävling

Tävlingen spelades på Sand GC och samlade 31 företag/organisationer, vilket är rekord för tävlingen. Tävlingen spelades som scramble i 4-mannalag på banor som var i toppklass.

Rotarygolfen är en välgörenhetstävling som Rotaryklubbarna i och runt Jönköping drivit i nio år.

Med årets resultat på 88 000 kronor har det sammanlagt samlats in 728 000kr under dessa år.

– För varje 5-krona vi lyckats samla in har ett barn vaccinerats mot polio vilket innebär 145 600 vaccinationer, säger arrangörerna.

Så här gick tävlingen

1:a Bring Express
2:a LGBT
3:a Triobe
4:a Bohag
5:a Strand Entreprenad/Widron AB

Vinterkyla i högsommarvärme

”Vinterrök”, Göran Unemyrs bild i färgklassen, tog hem förstapriset. Vattnets bruna färg gjorde juryn – Volvo Torslanda Foto – dels undrande, dels beundrande. De tyckte att det bruna och vita tillsammans utgjorde en bra färgskala. Leif Arvidssons ”Ryfors Kvarn” var enligt juryn ”en tyst bild, där man hör hur vattnet porlar”. Den kom på 2:a plats. På 3:e plats kom Per-Olof Gäddlins ”Sjöbodar”, som gav juryn känslan av en gammalsvensk vinter.

”Fint krispigt snötäcke, bra frihetskänsla och fin skärpa” var det omdöme vinnaren i den svartvita klassen, Göran Unemyr, fick för sin bild ”Bistert”. Om Leif Arvidssons ”Badstugan”, som kom på 2:a plats, skriver juryn bl.a. att den är mjukt harmonisk och ändå har med lite dramatik. Dramatik hittar vi också i Mats Perssons ”Överlevnad”, som blev 3:e-placerad. Här upplever juryn en ensam övergiven känsla i den bittra kalla vintern.

Nu, när första halvlek är avslutad i tävlingen om vem som blir Årets Fotograf 2018, har Leif Arvidsson en rätt övertygande ledning med 40 p. På 2:a plats hittar vi Göran Unemyr med 34 p och på 3:e Anders Lundgren med 24 p.

Kvällen avslutades helt enligt temat för kvällen – Vinterkyla – genom Fredrik Blomqvists bildföredrag, som utspelade sig långt bort, på höga höjder i riktig vinterkyla. Han har nämligen filmat och fotograferat Göran Kropps resor.

Du kan läsa mer om klubbens aktiviteter på deras hemsida (www.bankerydsfotoklubb.se).

Hallbys nya landslagssuccé

Efter Marcus Hellners avhopp från fortsatt elitsatsning inom längdskidåkning är nu Svenska Skidförbundet klara med alla tre landslagsuttagningar inför säsongen 2018/2019.

A-truppen och Bauerhausteam presenterades i förra veckan.

Den sista uttagningen är till utvecklingslandslaget där 19-23-åringar ingår i laget. Fyra smålänningar tagits ut till träningstruppen. Eric Rosjö IF Hallby SOK och Leo Johansson Skillingaryds FK har fått ett fortsatt förtroende av landslagschefen Rickard Grip att ingå i framtida längdskidåkningens satsning på internationella mål.

De yngsta skidåkarna som har tagits in i utvecklingslandslaget är födda 2000. Två nya smålänningar ingår i truppen, Jonathan Norder IF Hallby SOK och Hanna Abrahamsson Eksjö SOK.

Den 25 maj startar årets första träningsläger i Falun och siktet är inställt på säsongen 2018/2019.

Jönköpingsklubb får eftertraktad kvalitetsstämpel

Det är Svenska konståkningsförbundet som beslutat att införa Elitlicensen som ett viktigt steg i förbundets och konståkningens utveckling. Det är ett verktyg för att vidareutveckla föreningar och föreningars verksamhet – på många plan. Licensen ska ge bästa möjliga förutsättningar att bedriva verksamhet med hög kvalitet i en bra träningsmiljö med ett nära samarbete mellan aktiva, tränare, ledare, styrelse och föräldrar. Elitlicensen är nödvändig för att en konståkare från en förening ska få delta i elittävlingar.

– Elitlicensen visar att vi är en förening som satsar och som ger möjligheter och förutsättningar för elitsatsning, för de som vill, säger Susanne Konradsson som är en av de ansvariga för arbetet med föreningens elitlicens.

Många kriterier behöver vara uppfyllda för att en klubb ska få kvalitetsstämpeln.

– Det känns extra roligt eftersom Rosenlunds konståkningsförening är en så pass ung klubb. Föreningen som startade 2013 med 13 åkare har vuxit för varje år och har nu mer än 55 aktiva åkare som tränar och tävlar. Viktigt att nämna i sammanhanget är att alla åkare själva bestämmer om ambitionen är att tävla eller om man vill träna bara för att det är roligt, säger Konradsson.

– Klubben har idag singelåkare från nybörjare upp till elitserienivå och har också ett nystartat team som tränar synkroniserad konståkning. Elitlicensen innebär också att klubben hela tiden arbetar med värdegrundsfrågor för att skapa god idrottslig miljö för alla medlemmar.

Vad är då hemligheten med föreningens snabba utvecklingsresa?

– Att vi älskar konståkning och har roligt tillsammans, säger Sandra Bjelke Wärnbring,  föreningens huvudtränare och en av grundarna.

– Konståkning är det bästa som finns och det vill vi tränare förmedla till åkare och föräldrar. Vi har också jobbat hårt för att skapa förutsättningar för att åkare, tränare och tekniska funktionärer ska kunna växa och utvecklas i vår förening och det har varit så pass framgångsrikt att vi nu beviljats elitlicens.

Habo Wolleys nya fullträff – fjärde raka guldet

Habo Wolley åkte till Mikasa Challenge med 19 lag var därmed den största föreningen för tredje året i rad, tätt följda av Engelholms VS och Sollentuna VK.

Mikasa Challenge är Sveriges största ungdomstävling i volleyboll som i år samlade hela 269 lag från hela landet. De äldsta spelarna i årets turnering var födda 2003 och fick endast spela i den svåraste klassen Level 7. I övriga klasser från level 4-6 får man som äldst vara född 2004. de yngsta spelarna från Habo Wolley på årets turnering var födda 2009 och spelade i level 4 och 5.

Habo Wolley kammade hem flera medaljer i olika klasser och vann för fjärde året i rad den tuffaste klassen på pojksidan. För andra året i rad tog vi även hem andraplatsen i Level 7 svart pojkar. 

Succé för fotbollsdag i Bankeryd – lockade över 600

För andra året i rad var Lions Bankeryd en del av arrangemanget då man får möjlighet att informerar om sin verksamhet och bidrar med dagens uppskattade och avslutande korvgrillning. Under förmiddagspasset deltog ca 250 tjejer allt från 6 år och upp till damlaget, på eftermiddagen var det dags för ca 350 killar från 6 år och upp till herrlaget.

Damer och herrar lekte och lärde ut fotbollskunskap till de yngre. Utöver detta besökte nästan lika många föräldrar och syskon Furuvik.

Bankeryds brandkår visade upp sina bilar och HIITness Bankeryd höll i uppvärmningen.

Han var först ut på Ryfors golfbana: “Äntligen”

Klockan 14.00, efter städdagen, slog Kent Johansson, Robin Rickemark och Sven-Åke Gustafsson, ut på ettan.

– Äntligen kan det börja, utbrister Kent när han står beredd att slå ut – först av alla under 2018.

Säsongens första utslag är spikrakt, precis som det brukar vara för Kent. Det är en rå men hjärtlig stämning, med glimten i ögat, som råder i den här trion.

– Allsidig lågintensiv motion som kan utövas av alla. Handicap-systemet gör att alla får en ärlig chans att segra. Vad kan vara bättre än att motionera i vår storslagna natur säger Kent.

Vad brukar ni prata om på rundorna?

– Banans beskaffenhet och det trevliga sällskapet. Alla sänkta puttar och sockets ut i skogen.

Och varför Ryfors GK?

– Det råder en hjärtlig stämning, fantastisk bana/greener, mångsidighet, bra tillgänglighet, utmanande bana – tröttnar aldrig, magisk natur och ingen biltrafik eller tåg som stör. Det känns fantastiskt bra att kunna presentera en bana, inklusive greener, i mycket bra skick!

Välkomna att utmana vår fina bana!

Ryfors GK

Här är vinnarbilderna som charmade den unga fotoklubben

Bankeryds FK’s medlemmar såg med spänning fram emot redovisningen av tävlingsresultatet i Månadens Bild. Hur skulle bilderna bli bedömda av en så nystartad fotoklubb? På deras hemsida hade dock tävlingsledaren läst följande: ”Klubben är ny, startades 17 januari, 2017, men det finns en gedigen fotoerfarenhet bland klubbens medlemmar.”

I svartvitt vann Anders Lundgren med bilden Dimljus med motiveringen: ”Välkomponerad bild med spännande speglingar och lite trolsk framtoning.” På andra plats kom Emelie Wåhlin med Stripes, vilket applåderades extra varmt, då hon är ung och relativt ny i tävlingssammanhang. Leif Arvidsson kom på tredje plats med bilden The Artist med motiveringen: ”Intensivt porträtt med lite annorlunda infallsvinkel”

I färgklassen lyckades Leif Arvidsson än bättre med en förstaplacering med bilden Grinden med motiveringen: ”Underbar bild med en fantastisk färgstämning och lysande komposition, där man ständigt upptäcker något nytt.”

Anders Lundgren, som rätt nyligen började ge sig in på fågelfoto, var lite nervös om han överhuvudtaget skulle komma med bland de sex bästa med sin bild på en lavskrika; och så hamnade han på en andraplats med bilden Ögonkontakt! Motiveringen löd: ”Bra ljussatt foto med en genomtänkt beskärning och lysande skärpa.”

Bilden Stjärnklart av Anders Gunnarsson blev tredjeplacerad med motiveringen: ”Härlig bild med en genomtänkt placering av huvudföremålet och fint ljus.”

Alla bildkommentarer var genomgående positiva och lyfte fram bildernas styrkor och var därmed säkert en ut märkt morot inför framtida tävlingar, även för de som inte placerade sig denna gång.

Här är bilderna som placerade sig högst:

Dag Hammarskjöld har kommit hem

Läsarnyhet. Gipsoriginalet har nu hämtats hem till Jönköping av Perolof Kallings och skall av Dag Hammarskjöldstiftelsen i Jönköping deponeras hos Stadsarkivet. Överlämnandet  skedde högtidligen i onsdags den 11 april  i närvaro av bland annat verkställande ledamoten Eber Fransson och mottagaren stadsarkivarien Åke Carlsson.

Bakgrunden till bysten är följande: Den danske skulptören, Svend Lindhart, gjorde DH-bysten som i första gjutningen placerades vid ett gymnasium i Gladsaxe, som bar Dag Hammarskjölds namn. Han avled i september 1989 och en bit in på 2000-talet slog dödsboet sönder många av originalen till hans konstverk men av någon turlig anledning tog man kontakt med Svenska Ambassaden i Köpenhamn och frågade om intresset för gipsoriginalet av DH:s huvud. Dåvarande verkställande ledamoten i DH-stiftelsen, Orvar Robernts, som varit ambassadråd i Köpenhamn, kontaktades och han åkte över till Danmark och hämtade bystoriginalet, som är utfört i gips.

Originalet fördes sedan till Bergmans konstgjuteri i Enskede (grundaren var pappa till Evert Taubes hustru Astrid) där Dag Hammarskjöld Foundation, inför 100-årsminnet 2005 av Dag Hammarskjölds födelse, beställde ett exemplar till Uppsala och Dag Hammarskjöldstiftelsen i Jönköping beställde ett exemplar för Jönköping och ett för Backåkra. Perolof Kallings, som var verkställande ledamot vid tiden för 100-årsminnet, levererade en bystreplik, i brons, till Uppsala och tog hem de två andra. Dessa placerades sedan på Campus i Jönköping respektive på Backåkra. Han hade vid hämtandet av de tre bysterna inte plats i bilen för även originalet så det blev kvar. Det skickades av misstag till Dag H Foundation i Uppsala, men är nu, som sagt, åter i Jönköping.

Nu är således gipsoriginalet tillbaka till Jönköping och skall få sin ”slutförvaring” på Stadsarkivet.

Eber Fransson

Hon blir ny ordförande för Vänsterpartidistriktet

En ny distriktsstyrelse valdes med Erica Gunnarsson Kibowa från Skillingaryd som ny ordförande, hon har dock varit tillförordnad ordförande sedan i september 2017.

Till ledamöter valdes Willy Neumann, Jönköping, Bahman Pourjanaki, Huskvarna, Sanja Tafra Ciglar, Bankeryd, Michella Zayat, Jönköping, Johan Innab Tiger, Jönköping, Viveka Jarflod, Vetlanda, och Ciczie Weidby, Jönköping. Som ersättare i distriktsstyrelsen valdes Elizabeth Orellana Bravo, Vaggeryd, Paula Dahlberg, Värnamo, och Christer Gustafsson, Eksjö.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar och antagande av en verksamhetsplan inför valet antogs också två politiska uttalanden. Det ena uttalandet kräver att en utvärdering måste ske av det svenska EU-medlemskapet. Uttalande nummer två handlar om att värna asylrätten i Sverige och i EU-länderna samt att man står bakom amnestikravet att ge ensamkommande barn och ungdomar som har varit i Sverige ett år eller mer uppehållstillstånd.

Succé för Barnens Vasalopp på IKHP – Se bilder

 

Utmed banan presenterades de traditionella kontrollstationerna mellan Sälen och Mora. Den här gången nöjde man sig dock
med två vätskestationer.

Speakern Sven-Åke Karlsson presenterade deltagarna löpande så han hade fullt upp under arrangemangets gång.

Alla deltagare serverades korv, festis, diplom och medalj efter målgång.

Köerna ringlade långa till anmälan. Vädret var optimalt för skidåkning vilket bidrog till den fina anmälningssiffran 150st. deltagare.

Arrangören IKHP är helnöjda med arrangemanget och är imponerad att arrangemanget varje år samlar så många barn och föräldrar till skidspåren vid IKHP-stugan.

Eldsjälarna prisades – efter stora insatserna

Hallbyalliansen som är ett samarbetsorgan mellan Hallby Fotboll, Hallby Handboll och Hallby SOK, skidor-cykel-orientering har hållit årsmöte på Skandiamäklarna IP.

Verksamheten i de tre Hallby föreningarna är omfattande. Tusentals ungdomar deltar varje vecka i olika idrottsaktiviteter. Stora arrangemang är fotbollsskola, Hallbybollen och Rallarloppen.

Vid årsmötet utdelades IF Hallbys ledarstipendium för förtjänstfullt ledarskap till:

– Niclas Fagerkvist, Hallby fotboll

– Jan Johansson och Göran Liw, Hallby handboll

– Anders Ohlin,  Hallby skidor och cykel

Alliansens ordförande Dhan Åstrand betonade stipendiaternas stora ideella engagemang i föreningarna.  Utan deras och andra ledares insatser skulle verksamheten inte fungera.

Årsmöte hos Socialdemokrater för Tro och Solidaritet

Årsmöteshandlingarna leddes av Lars-Evert Sahlin. I styrelsen omvaldes Ingalill Dahlberg Nyberg, ordförande, Eber Fransson och  Leif Nilsson. Birgitta Andersson blev ny ledamot och Bosse Högberg är kvarstående ledamot och tillika kassör.

Motionen ”Vätterns vatten – ett riksintresse” skriven av Elisabeth Fransson Malm antogs och skickas vidare till distrikts- och Förbundskongress.

Ingalill Dahlgren Nyberg presenterade vårprogrammet med  bl a program om religionsfrihetens gränser med medverkan av  Bejamin Gerber, judiska församlingen i Göteborg och Mariam Osman Sherifay, rektor för Kista fokhögskola den 6/3  och  ”Hur har det gått för alla flyktingar” den 10/4 med medverkan av Anna-Lena Ståhle, Birgitta Andersson och vår förbundsordförande Ulf Bjereld.  Förbundskongress är förlagd till SVF den 9-10/6.  Vår kassör hade ordnat med ett lotteri och han avslutade årsmötet med en andakt.

Hon blev Årets fotograf – se hennes makalösa bilder

Årets fotograf erhålls efter sammanräkning av alla deltävlingar under året som fotoklubben arrangerar.

Monica är även en duktig ornitolog vilket i kombination med hennes stora intresse för fotografering ger bra utdelning i hennes foton.

Läsarnyhet. Så här gick Korskyrkans årsmöte

Efter sopplunch följde eftermiddagens årsmötesförhandlingar, som leddes av Anders Källner, vilken också valdes till tf ordförande för 2018, med Sofia Hildingsson som vice ordförande och Inge Jacobsson som sekreterare. Kassör för missionskassan är fortsatt Göran Svensson och för församlingskassan Anders Källner. Församlingen har två pastorer, förutom Anna-Lena Thoursie också Johanna Winter. Ungdomsledare är Lisa Lindh. Medlemsantalet var vid årsskiftet 304 personer.

Församlingens verksamhet är mångskiftande. Mest känd i staden är kyrkans sommarcafé, Café 93, där det också i sommar ges möjlighet att njuta av en kopp kaffe vid Vätterstranden, liksom att ta del av programkvällar utomhus vid tjänligt väder. En stor barn- och ungdomsverksamhet, med regelbundna samlingar och lägerverksamhet, drivs med hjälp av många entusiastiska ledare. Konfirmationsarbetet sker i samverkan med Allianskyrkan. Många andra grupper gör ett värdefullt arbete för till exempel sång- och musiklivet samt håller Alphakurser. Vidare deltar församlingen i Kyrkhjälpens arbete för hemlösa. I Tisdagsgruppen träffas daglediga för att utföra praktiskt arbete i kyrkan.

EFK:s internationella arbete med mission och diakoni understöds och missionsarbetare finns bland annat i Laos, Brasilien, Serbien och Sydafrika. Som exempel kan nämnas Monica och Basil Woodhouses arbete för föräldralösa barn i Sydafrika.

Hyllad kalender fyller 30 – firar med stor jubileumsutställning

Vernissagen invigs av Lennart Lindberg, som är hedersmedlem, samhällsdebattör och Jönköpingsvän. Därefter kan besökarna gå runt och ta del av intressant Jönköpingshistoria och information om Bankeryds Fotoklubb och kanske samspråka med någon representant från klubben.

Utställningen kommer att bestå av:
• En avdelning med 10 bilder med spårvagnar samt information om dess historia i Jönköping.
• En avdelning med 10 bilder som illustrerar Hamnkanalen med dess broar, och historiska fakta.
• Förutom 9 tavlor med ett urval framsidor från klubbens almanackor, kommer det att finnas 26 förstoringar från almanackorna 2017 och 2018.
• Slutligen kan man se ett ca 15 minuter långt bildspel till musik gjort av Anders Gunnarsson. Här visas bilder från klubbens verksamhet, främst från fältskjutningar, med medlemsbilder och gruppbilder. Dessutom ett grovt urval av vinnarbilder.

Tändsticksmuseet har öppet tisdag-söndag kl. 11-15. Det är fri entré november-februari.

Här är fotograferna som lyckades bäst i fältskjutning

Tävlingen, som består av klasserna färg och svartvitt med tre deltävlingar i varje, pågick under en dag och på ditresan lottades mottona ut. I färgklassen, som bedömdes av Kristinehamns FK, tog Karin Lundgren hem vinsten i mottona Figur mot bakgrund och Fritt och blev därmed vinnare totalt med 19 poäng. Leif Arvidssons bild vann mottot Trädgårdslandskap.

I den svartvita klassen, som bedömdes av Lysekils FK, vann Leif Arvidsson ytterligare framgångar, genom att vinna på mottot Figur mot bakgrund. Berndt Tenlids bild var bäst på mottot Fritt men Erik Schalin tog hem segern totalt genom att vinna på mottot Trädgårdslandskap och placera sig på 3:e resp. 4:e plats i de båda andra deltävlingarna vilket gav totalt 18 poäng.

Kvällen avslutades av Camilla Grönbladh från Moderskeppet, som föreläste och visade exempel på ”Visuell kommunikation”.

Bankeryds fotoklubb gör det igen – skapar magiska bilder

Av totalt 35 inlämnade bidrag i månadstävlingen i december var 37 % kvinnor och 63 % män, vilket motsvarar könsfördelningen i Bankeryds FK. Bland de 6 bästa placeringarna var 25 % kvinnor och 75 % män.

Beror detta på att männen är bättre fotografer eller beror det på juryns sammansättning (vid detta tillfälle var det 6 män och 1 kvinna)? Detta var dock bara en av totalt sex tävlingar, så låt oss slå samman hela årets tävlingar och jämföra! Vi hittar då 6 kvinnliga och 7 manliga bidrag bland de tre bästa placeringarna i varje klass.

I december månads tävling vann Leif Arvidsson färgklassen med sin bild ”Bryggan”. Juryn skrev: ”Den utmärkta kompositionen i strandlinjen och bryggan samt de uppstickande stenarna i ett vackert avstämt ljus tilltalade oss”.

Anders Lundgren vann den svartvita klassen med bilden ”Efter stormen” och juryns motivering var: ”Det är framför allt den fina gråskalan och det lite dramatiska men behagliga ljuset som vi tyckte om”.

Vinnare i Månadens Bild sammanlagt 2017 var Monica Engstrand i färg digitalt och svartvitt digitalt. Göran Unemyr vann i färg påsikt och Hanna Strålman i svartvitt påsikt.

Slutsats: Könsfördelningen i Bankeryds FK´s månadstävlingars toppskikt varierar och klubbens kvinnor är naturligtvis lika goda fotografer som män.
För mer information och bilder från tävlingarna se www.bankerydsfotoklubb.se.

“Viktigt att vi arbetar med att feminism”

– Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och det är viktigt att vi arbetar med att feminism, som ytterst är en demokrati, fungerar internt inom partiet, säger Erica Gunnarsson Kibowa, tillförordnad distriktsordförande för Vänsterpartiet.

Grith Fjeldmose och Håkan Eriksson gav exempel på hur Vänsterpartiet i Göteborg har arbetat internfeministiskt för att stärka kvinnor till att börja ställa sig positiva till att ta på sig politiska uppdrag. Kvinnor uttrycker ofta en större osäkerhet till högre politiska uppdrag. Både Grith och Håkan lyfte betydelsen av mötesstruktur för att stärka det internfeministiska arbetet i partiföreningar och distriktsstyrelser. Därför diskuterade man på seminariet tillvägagångssätt som smidigare övergångar till högre uppdrag, vikten av mötesteknik och skriftliga underlag, separata förträffar och att ordet går runt mötesbordet.

På seminariet analyserades också härskartekniker som existerar i olika sammanhang som till exempel osynliggörande, undanhållande av information, förlöjligande, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam samt objektifiering. Dessa kan lätt orsaka stor skada i idéella föreningar.

– Mycket av det som diskuterades på Vänsterpartiets träff känns igen av många föreningsaktiva och behöver säkerligen diskuteras och åtgärdas inom politik och föreningsliv i stort, avslutar Erica Gunnarsson Kibowa.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Majblommeföreningen hade årsmöte – så gick försäljningen

I år fyllde Majblomman 110 år och årets jubileumsblomma designad i nyckelpigefärger kommer ursprungligen från Miranda Nilsson, 11 år. Det blev en blomma med karamellröda, svartprickiga kronblad och i mitten en guldskimrande knapp.

I år fick elever från Rosenlundsskolan premiärvisa den nya blomman inför försäljningsstarten den 6/4.

Totalt sålde elever från 8 skolor i vårt insamlingsområde (Bottnarydsskolan, Dalviksskolan, Gräshagsskolan, Prolympia, Rosenlundsskolan, Talavidskolan, Vittra Samset och Österängsskolan) majblommor för 246 000kr. Med sponsring och gåvor blev resultatet 259 244 kr. Två konditorier har sålt bakelser och biskvier med majblommemotiv.

Vi har dessutom levererat majblommor till Vireda skola i Aneby kommun. Under två veckor i mitten av april var eleverna ute och sålde. Varje elev som säljer får 10% i provision och 10% tillfaller skolan.  I hela landet såldes det för 64,3 miljoner kronor. Eftersom det särskilt i år var besvärligt med kontanter och allt fler betalar med mobilen började vi också med SMS-betalning.

I 14 år har Majblomman lobbat för barns rättigheter under Almedalsveckan i Visby. De senaste åren har vi sett resultat. Regeringen har genomfört en reform som ska ge barn kostnadsfria glasögon, samt inlett en sommarlovssatsning som hjälper kommunerna att anordna kostnadsfria aktiviteter för alla barn

Till ny ordförande i förvaltningsstyrelsen valdes Sanela Deumic efter avgående Eber Fransson.  På övriga poster blev det omval: Carina Hällström, kassör, Eva Petersson, sekreterare, Inger Lillieström, revisor och övriga ledamöter är Liselotte Folkesson och Ann-Charlotte Ericsson.

I januari 2018 presenteras årets färger på majblomman och startdag för försäljning blir torsdagen den 12 april.

 

De fick stipendier av Dag Hammarskjöldstiftelsen: “vill uppmuntra ungdomar”

Det första stipendiet delades ut tisdagen den 28/11 vid en högtidlig ceremoni på HLK och pristagare blev Emmy Hodén och Johanna Wängdahl för deras uppsats: ”Corporate Social Responsibility – Business strategies or social initiatives?”

Mats Almlöw, ordförande i Dag Hammarskjöldstiftelsens AU överlämnade diplom och gratulerade stipendiaterna och gav samtidigt en motivering för valet av uppsats. Därefter presenterade Emmy och Johanna sitt uppsatsarbete och slutligen fick åhörarna ställa frågor.

Vid Dag Hammarskjöldstiftelsens årsmöte den 13/3 2018 kommer Emmy Hodén och Johanna Wängdahl att presentera sitt arbete och får då den återstående stipendiesumman.

Eber Fransson

Alla vinnare när Habo Wolley bjöd in till storcup

Som vanligt hade Habo Wolley med flest lag i turneringen med 18 egna lag, men hela 26 lag från andra klubbar deltog också. VK Westan kom med imponerande 10 lag. Riktigt roligt.

Alla deltagande klubbar:

Habo Wolley, 18 lag
KFUM Jönköping, 5 lag
Falköpings VK, 1 lag
Växjö Volley, 3 lag
VK Westan, 10 lag
VK Bjärke, 3 lag
Floby VK, 2 lag
Gislaveds VK, 2 lag

Foto: Eva Junvik

Uppvärmningen sköttes av Sara Utterberg från Nordic Wellness med den äran. Efter denna energiinjektion så var det dags för spel. Alla lag fick spela minst sex matcher under dagen och det var en skön stämning i alla tre hallarna. Glada barn och ledare som kämpade och gjorde sitt bästa hela tiden.

Cupen avslutades med en prisutdelning där alla lag fick springa fram på röda mattan ackompanjerade av sin egenvalda låt i högtalarna. Väl uppe på prispallen fick alla barnen medaljer. I Kidsvolley är ALLA vinnare!

Bankeryds Fotoklubb på fältskjutning i Smögen

Så har Bankeryds Fotoklubbs medlemmar fått veta resultatet av vårens Fältskjutning i Smögen, där det ”sköts” med kameran istället för med gevär. Det blev sålunda inga fällda djur, men väl många digitala bilder, då tävlingen har en färg- och en svartvit klass med 3 teman i varje klass.

I den svartvita klassen var det 20 tävlande och i färgklassen 24. Det blev totalt 132 bilder att förhålla sig till och bedöma för Kungsbacka FK, som var jury denna gång. Göran Unemyr vann överlägset med totalt 22 p i färgklassen med 1:a-placeringar i deltävlingarna Fritt och Idyll och en 4:e-placering i Grodperspektiv.

På andra plats kom Monica Engstrand med 14 p och därefter Anders Lundgren med 11 p.

Hanna Strålman vann den svartvita klassen med totalt 13 p med en 2:a, 3:e och 7:e-placering.

På delad andra plats kom Bo Svensson, Göran Unemyr och Berthil Johansson med 11 p och på tredje plats kom Mats Persson.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!