Makalös succé för Harrys nya krogshow

På fredagen var det dags igen för premiär på den senaste showen och med tre nya underhållare i ensemblen. Malin Ebbesson, Mattias Höijer och Markus Kvick har hoppat av och i stället är Lotta Larsson, Erik Norén och Mikael Kullén de nya i showen. Lotta Larsson har vi sätt i revyer och andra sammanhang som underhållare, Erik Norén och Mikael Kullén kanske inte är så bekanta för publiken. Men de presenterar sig på ett vinnande sätt.

Ensemblen tar med publiken på en musikalisk resa från 1950-talet och fram till nutid. Det blir en nostalgisk tripp med igenkänningsfaktor med låtar som vi hört hundratals gånger de flesta kopplade till artisterna, som Abba, Bob Marley, Supremes, Tom Jones, med många flera.

Här hinner man med alla genrer i musikens värld schlagers, pop, rock, funk, reggae, utom den klassiska. Folkmusiken finns också med i ett härligt Riverdance-nummer på ett vinnande och överraskande sätt. Sång och musik varvas med klatschiga dialoger med publiken och hela tiden i tidstypiska kläder. Den tidstypiska garderoben som krävs måste vara imponerande stor och måste tagit, mycket tid att få fram och i rätt storlekar

Showen presenteras också i hela lokalen och entréer görs från alla tänkbara hörn. Lokalen är som gjord för variationer och är mer lämplig än man först kan tänka sig och långt ifrån det traditionella scenframträdandet. Trots att mat och dryck serveras under hela föreställningen så funkar det bra utan komplikationer när artisterna rör sig i lokalen.

Lotta Larsson och Jörgen Karlsson, två revyrävar gör ett flertal nummer tillsammans och så Jörgen själv så klart. Supreme-tjejerna, förlåt, Caroline Ylenstrand, Mia Isaksson och Lotta Larsson är lysande i sina framträdande.

Hela ensemblen och icke minst orkestern på övre däck bjuder på en härlig kväll med hög underhållningsfaktor.

Ja, denne Jon har utan tvekan en enorm aptit på att hitta nya vägar för att underhålla Jönköpingsbor och andra och han lyckas också. Det behövs fler som Jon, men han räcker långt.

 

Klart: Dolly style till Jönköping

Sedan Dolly styles debut i Melodifestivalen med låten ”Hello hi” har gruppen, bestående av Holly (Vilma Davidsson), Molly (Mikaela Samuelsson) och Polly (Sarah von Reis) byggt upp en trogen fanskara av så kallade ”Dollys”.

Med ett gäng nya låtar och en helt ny produktion ger sig tjejerna ut på en färgsprakande Sverigeturné i kärlekens tecken: L-O-V-E Tour.

– Det ska bli så sjukt kul. Vi längtar så mycket! Det kommer att bli den bästa turnén någonsin, säger trion i ett pressmeddelande.

Turnén startar den 29 september och den 21 oktober kommer Dolly style till Jönköpings konserthus.

Balfesten i city fortsätter – se alla vimmelbilderna från Spira

 

Unika världstjärnor ger konsert i Jönköping

Det engelska popbandet Smokie har haft över 13 topp-20-placeringar på hitlistorna runt om i världen och sålt över 20 miljoner plattor. Bland deras mest kända låtar finns ”Living Next Door To Alice”, Needles And Pins” och ”Lay Back In The Arms Of Someone”.

Omfattande Sverigeturné
Våren 2019 ger sig gruppen ut på en stor Sverigeturné under namnet ”The Golden Hits Tour”. Premiären, i den tolv städer långa turnén, äger rum i Jönköping den 7 mars i Konserthuset.

Svensk klassikerkavalkad blev publiksuccé

RECENSION. Musikesteter i årskurs 3 på Per Brahegymnasiet har i år tagit sig an den svenska musikskatten och där finns som bekant en hel del att botanisera i och de har gjort ett bra urval. I helgen kunde publiken njuta av de låtar de valt att spela upp i antal föreställningar på Jönköpings teater med premiär på fredagskvällen.

Med stor energi och härlig spelglädje bjöd de på svenska klassiker av våra mest kära artister, Alice Babs, Abba, Tomas Ledin, Evert Taube, Håkan Hellström, Timbuktu,  Peps Persson med flera. Bara man nämner Peps Persson för någon så svarar de garanterat “O Boy”, en riktig klassiker, liksom Ted Gärdestads ”Sol, vind och vatten”, och slagdängor som ”Jag vill vara din Margareta”, ”När vi gräver guld i USA”, ”Öppna Landskap”, Lisa Ekdahls ”Vem vet”, ”Swing it magistern” som Alice Babs gjort odödlig och så Banankontakt av Åberg och Schaffer. Och så avslutades föreställningarna med ett letande efter tvålen i ”Var är tvålen” av Povel Ramel.

Här bjöd eleverna på låtar som fick publiken att bli glada och positivt överraskade över det eleverna presterade. De hade naturligtvis fått hjälp av lärarna med arrangemang och bearbetning av låtarna, men framförandet var elevernas och de gjorde en härligt musikalisk föreställning med igenkänningsfaktor.

Slutscenen i badrocksnumret “Var är tvålen?. Foto: Hans Järeby

 

Några av de taggade esteterna i föreställningen Svenska klassiker. Ebba Margeryd, Petra Emanuelsson, David Karlsson, Robbin Kullander och OlLivia Häll. Foto: Hans Järeby
Svenska klassiker. Foto: Hans Järeby

 

Svenska klassiker. Foto: Hans Järeby

 

 

29 bilder från festyran på ”Jönköpings största after work”

På fredagskvällen anordnades alltså ”Jönköpings största work” i ett tältområde utanför restaurang Guvernören. Bakom arrangemanget står FC-gruppen.

– Grundtanken är att skapa en folkfest med livemusik och god mat och dryck, säger William Axelsson, som är driftansvarig på FC-gruppen.

Under kvällen uppträdde 14 lokala artister, bland andra Matilda Johnsson, Peter Von Rennenkampff, MACK5, Nolltresex och DJ Jonas Vogel.

Här myser Jönköpingsborna på superheta rosétisdagen

Rebecca & Fiona i Jönköping: “En sjukt jävla fet fest”

Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick är en självklar del av Sveriges musikscen. Duon träffades på en fest år 2007 och klickade direkt. Sedan dess har de turnerat världen över under artistnamnet Rebecca& Fiona och spelat på festivaler som Tomorrowland och Coachella. Efter att ha brutit upp från giganten Universal har de nyligen släppt singlarna ”Need You” och ”Fool’s Gold”, vilka de beskriver som en perfekt brygga mellan klubbmusiken de alltid har gjort och kommande albumet “Art of being a girl”.

–Vi har jobbat på ett album tillsammans med en producent som heter Nibla, som är ifrån Göteborg.  Vi har gjort väldigt mycket musik de senaste två åren som vi inte släppte på de här Major bolagen vi var signade på. Det är verkligen musik som representerar oss, texter och saker som har hänt under den tiden kan man säga och under vår process att bryta oss fria från en väldigt mansdominerad bransch, där vi inte har fått kreativ frihet. Alla låtar och texter representerar oss väldigt bra. Sen hittade vi vår ”perfekt match” i Nibla. Vi har en gemensam kärlek för “2008 elektro house pop”- låtar, så det är liksom det soundet, berättar Scheja.

–Vi kommer att släppa musik hela våren och sommaren och sen kommer resterande delen av albumet i augusti. Det kommer inte att vara en tyst minut från oss framöver, fortsätter Scheja.

Aktivt samarbete och eget skivbolag 

”Art of being a girl” släpps i samverkan mellan det oberoende skivbolaget Stereo Stereo och Rebecca& Fionas eget skivbolag Big Romantic Music, vilket fokuserar på att lyfta och främja kvinnor. Duon försöker i så stor mån som möjligt att arbeta med just kvinnliga producenter och låtskrivare. I  nuläget är det deras egna musik som är fokus för Big Romantic Music, men tanken är att skivbolaget ska utvecklas till att omfatta närmre samarbete med andra kvinnliga artister.

Rebecca & Fiona har på många sätt varit en bidragande faktor till att tjejer får ta större plats inom Sveriges musikbransch. När dokumentärserien ”Rebecca & Fiona” släpptes på SVT Play år 2010, fanns det inte riktigt att tjejer skulle stå bakom ett mixerbord och spela Deep House, eller producera egna låtar. Sedan dess har det kommit fram flera kvinnliga DJs, men på många plan är musikbranschen fortfarande väldigt mansdominerad.

– Det handlar om att killar måste backa och släppa in kvinnor i sina manssammanhang. Det finns fortfarande väldigt många tätt slutna cirklar, där det bara är män som aldrig har reflekterat över det faktum att de inte har en tjej i sitt sammanhang. Det har jag pratat med många killar om, att de inte har fattat. De måste bjuda in kvinnor och skapa en bekvämare miljö och vi tjejer måste aktivt samarbeta. Vi har gjort några kvinnoseparatistiska låtskrivarträffar nu och det har gett sjukt mycket resultat, samarbeten och grupper. De går väldigt fort så fort man börjar samarbeta. Det är ett manligt koncept på framgång som vi behöver adaptera bara, menar FitzPatrick.

Vad är era bästa tips till andra som vill lyckas i musikbranschen?

– Våga tro på din absolut egna naturliga instinkt och magkänsla. Hitta andra bra tjejer som du kan samarbeta med, säger Scheja.

Rebecca& Fiona
Rebecca& Fiona. Foto Pressbild

Influenser och stil 

Duons första singel ”Luminary Ones” gavs ut år 2010. Sedan dess har Rebecca& Fiona släppt en hel del musik med olika sounds och influenser. De vill inte definiera sin musik utifrån någon speciell genre, utan gör det som faller dem i smaken.

– Vi har aldrig bestämt vad vi ska göra för musik. I och med att vi gillar så mycket olik musik, både gammal, pop och elektronisk. Jag tror att vi har fått vara väldigt fria i den processen och bara gjort det vi tycker är fett. Det är ”The way to go” egentligen. Genrer går in och ut ur mode och det är svårt att bara göra elektronisk musik, för det är inte bara det du vill lyssna på hemma till exempel. Vi gör den musiken vi tycker är fet bara, berättar Scheja.

Rebecca & Fiona är för många känd som en politisk och frispråkig duo.

– Vi är ju DJ, producenter och artister. Men vi tycker att alla människor har ett ansvar att tänka och agera politiskt. Det är ingenting man kan frånsäga sig, utan det är din samhälleliga plikt att vara en medmänniska, säger FitzPatrick.

Det känns som kläder, hår och smink är en del av Rebecca& Fionas identitet, är det en form av lekfullt konstnärligt uttryck eller alterego? 

– Alltså, det är så tråkigt med killar i svarta t-shirts. Man får ta ansvar om man är artist och vara lite glammig liksom, menar FitzPatrick.

–  Vår stil har blivit som alla ser ut. Så nu är det tråkigt.  Nu var vi på Myrorna och då köpte vi allt det fulaste som fanns. Så kallar vi det för den ”fula stilen”. Det är så svårt när alla har Adidas byxor och Bomberjacka och bara follow på sin plats. Vi tycker bara att det är viktigt att ta vara på sig själv, må bra och känna sig fin, för då blir man fin. Det är väldigt mycket en inställning, inte att vi är slavar för utseendet. Man måste äga det, det får inte vara något man mår dåligt och känner press över, utan tvärtom, fortsätter FitzPatrick.

Spelning på Sliver 

Duon inleder sin sommar med spelningar i Colombia och på Ibiza. Sen väntar diverse festivaler runt om i Sverige, tittande på Fotbolls-VM och släpp av skivan “Art of being a girl” för Rebecca& Fiona. Men först intar de 25 dagarsfesten på Sliver måndagen den 21 maj. Vad vi kan förvänta oss?

– Bara en sjukt jävla fet fest faktiskt. Mycket nice house!, menar Scheja.

 

 

 

 

Se advokatens Legotrix – en miljon skäl att besöka sommartom arena

Den amerikanska tv-kanalen CNN har beskrivit det man kan beskåda under sommaren i Saab Arena som ”en av de mest sevärda utställningarna i hela världen” och efter att ha fått en guidad tur av konstnären själv, svenskättade Nathan Sawaya, är man böjd att hålla med. Det finns inget som den, före detta, advokaten inte kan bygga i Lego.

Stefan Panangelis och Anders Thorén har sett till att alla bitar fallit på plats under resans gång. Foto: Jerry Prütz

– Vi har äntligen lyckats få till en utställning under den tiden när arenan står mer eller mindre tom något jag försökt med under flera år, berättar Anders Thorén på Visit Linköping & Co och får medhåll av Stefan Papangelis på Nordic Exhibitions som är mannen bakom de mycket lyckade utställningssomrarna i Norrköping där vi har kunnat se både Titanic, Harry Potter och besöka rymden med hjälp av NASA.

Det tog tre månander att bygga detta huvud från Påskön. Foto: Niklas Luks.

News går runt tillsammans med Nathan Sawaya som berättar att han får betala för varje Legobit men att han har ”en bra ingång” och kan beställa säg, 500 000 blåa bitar på ett bräde.
– Jag går efter en ritning jag gjort och varje figur eller föremål är ihåligt för att de skulle bli alltför tunga annars sedan limmar jag ihop dem så de ska tåla att ställas ut och fraktas. Det tar lite olika lång tid att bygga en skulptur beroende på hur stor den är.

Heja Sverige – nu är det ju hockey-VM. Foto: Niklas Luks.

Det är verkligen någon typ av konstutställning kombinerat med stor lekfullhet och färgprakt. Det är fascinerade och inspirerade på samma gång dessutom är ju Lego något nästan alla har en relation till.
Se den här utställningen och din bild av vad man kan bygga med Lego är för all framtid förändrad.

En av Nathans senaste verk. Foto: Niklas Luks.

Giganter intar Huskvarna – så blir årets musikfest

Under förra årets Park Sounds var det tjugo grader och strålande sol, vilket arrangörerna hoppas på även i år. Men väder och vind är det svårt att styra över. Något som däremot kan kontrolleras är bokningarna till musikfestivalen. Årets upplaga av Park Sounds innehåller en mix av internationella och svenska artister, bland annat intar “rockjättarna” The Hives, prisbelönade Tove Styrke och uppstickaren Jeff Rosenstock Huskvarna Folkets Park lördagen den 19 maj. Förutom att lyssna på bra musik kan du som besökare också tillverka egna tygkassar och t-shirtar hos Österängens Konsthall, som finns på plats inne på festivalområdet. Självklart finns det även mat och dryckesservering.

Per-Magnus Söder är en av arrangörerna bakom Park Sounds. Söder beskriver dem som ett “härligt gäng som älskar musik” och många av arrangörerna har tidigare varit med och styrt Popadelica – även det en endagars musikfestival som gick av stapeln i Huskvarna Folkets Park åren 2006–2013. Konceptet är i princip detsamma, att ta in nya spännande akter och blanda upp det med etablerade artister.

– Vi vill gärna överraska med någonting som folk inte har räknat med. Att plocka hit band ifrån England som de unga killarna i DEAD! och High Tyde. De kanske är nästa Oasis om fem år, det vet man inte. Att det blir unika grejer som du inte hittar på varenda festival, berättar Per- Magnus Söder.

Per-Magnus Söder, en av arrangörerna bakom Park Sounds. Foto: Emma Bratt

Hur har ni tänkt kring årets bokningar? 

– Vi har ett ganska fritt tänk utifrån att vi vill boka bra liveakter. Vi måste inte ha en specifik nisch på det, utan grymma liveakter oavsett om det är hårda eller mjuka. Några artister har vi kanske inte sett själva mer än på ex antal Youtubeklipp, men känner att ”det här är svinbra”. Eller så är det artister som vi faktiskt har sett själva, som Jeff Rosenstock från USA, som är galet bra live. Jag tror att det är de oväntade som det kommer att snackas om efteråt, mer än The Hives fantastiska spelning, berättar Per-Magnus Söder.

– Det ska vara ett hjärta i de bokningar vi gör, oavsett storlek. Det är nästan bra att man har både lugna och ösiga grejer. Och att man som besökare har möjlighet att gå på alla spelningar och ta del av alla artister, det är inte alla festivaler som kan erbjuda det, fortsätter Söder.

Vad kan man förvänta sig av festivaldagen som besökare?

– Det är extremt fokus på musik och det som händer på scenen. Det är där vi har lagt krut. Vi känner att musiken i sig är så pass stark, de här liveakterna är så pass grymma så att det är nog att konsumera det. Du måste givetvis ha bra mat och dryck och alla de bitarna runt omkring, men för oss är musiken alltid fokus, säger Söder.

Är tanken att Park Sounds är ett stående koncept? 

– Vi fortsätter gärna några år till, absolut. Men det är inget som är hugget i sten. Man vet aldrig hur framtiden blir, men som det ser ut nu har vi redan börjat titta på artister inför 2019, avslutar Söder.

 

Folkfesten ska slå nytt rekord – här är dragplåstren

Den 19 maj är det dags årets upplaga av Öxnehagadagen. Under dagen arrangeras det aktiviteter med bland annat loppmarknad, dockteater, fotbollsturnering, ponnyridning, sumobrottning, och hoppborgar. Artisten Angelita Nooni är konferencier.

– Det kommer att bli en fantastisk gårdsfest. Det är också en möjlighet för de som inte besöker Öxnehaga till vardags att ta sig dit och se vilken härlig stadsdel det är, säger Vätterhems marknads- och uthyrningschef Raymond Paska, i ett pressmeddelande.

Grammisnominerad och omtalad rappare på plats

Det stora dragplåstret i artistväg är den hyllade rapartisten Jireel. Han har vunnit flera utmärkelser och även varit grammisnominerad.

Vill slå karnevalsrekord

Under festdagen hoppas arrangörerna att de ska slå det tidigare rekordet med 700 deltagare i karnevalståget. Nu hoppas de att minst 1 000 personer ska delta. I tåget står det klart att bland annat sambadansare, cirkusartister, rockringsartist, afrikanska trumslagare och en mängd föreningar och organisationer ska delta. Det utses också priser till karnevalsdeltagarna.

Poesins nya stjärnor intog Kulturhuset

Men hur går då ett SM i Poetry Slam till? Jo, alla tävlande deltar i tre stycken så kallade Bout – vilka skulle kunna liknas vid ett grundspel i en turnering. Under dessa Bout har du tre minuter och nio sekunder på dig att läsa upp din text. När alla tre momenten är avslutade, är det poeterna som har bäst poäng som går vidare till final. I Poetry Slam är det publiken som har makten. Vid ett Bouts början delas publiken in i fem jurygrupper. Dessa grupper får sedan en pärm med sifforna 1–10 och röstar efter eget tycke. Det kan därför variera vad juryn går på, men krav på opartiskhet finns. Självklart finns även regler kring vad som är acceptabelt och inte för poeter. Att sno andras verk är exempelvis förbjudet.

Vid sidan av själva tävlingsmomenten arrangerades det under SM i Poetry Slam olika evenemang, så som ”Poespeed dating”, homohistorisk stadsvandring och öppen scen. Det var lokala eldsjälar som stod bakom årets SM i Jönköping. News tog ett snack med tre av dem, Ellienore Dahlstrand, Alice Hägg och Tess Rikardsson.

Hur har det gått att arrangera SM?

– Det har fungerat bra och varit väldigt mycket att göra. Men det är väldigt kul, berättar Tess Rikardsson.

Hur skulle ni beskriva Poetry Slam?

– Jag skulle nog säga att det är varierat. Vissa läser roliga texter, vissa tragiska och andra uppmanade. Det är en väldigt fri form, det är in princip bara en tidsbegränsning, berättar Ellienore Dahlstrand.

Utövar ni själva Poetry Slam? 

– Vi tre tävlade alla för första gången för två år sedan och sen har vi fortsatt lite. Vi är tio personer som arrangerar SM och är alla helt nya på det. Men det har gått bra, vi får bra feedback, berättar Dahlstrand.

– Många av oss är poeter och har tävlat och varit på åtminstone ett SM tidigare, så vi vet hur saker fungerar, flikar Alice Hägg in.

 Om man vill testa på Poetry Slam, finns det någon förening i Jönköping? 

– I Jönköping går det till så att det på våren är uttagningstävlingar och som det ser ut nu är det den enda samlingsplatsen för poeter som gillar Poetry Slam, menar Hägg.

Hur kan man förbättra Jönköpings Poetry Slam-scen?

– Öppen scen är steg ett tänker jag. Att man kan ha det på samma plats. Vi har pratat om att starta en förening, där man kan läsa sina texter och få mer feedback, säger Tess Rikardsson.

Har ni tre bra tips till någon som vill börja med Poetry Slam? 

–Börja att läsa framför en kompis. Helst en kompis som kan vara ärlig och kan ge feedback på dina texter.

– Sno från andra poeter. Inte ta deras texter men lyssna på andra estradpoeter och få inspiration ifrån. Det kan låta på massa olika sätt, en del låter som standup, en del som hiphop och en del som upplästa dikter. Lyssna mycket, inspireras och prova på olika sätt.

– Lagtävling. Börja med lag, kan stå med en kompis om man tycker det är svårt att stå på scen.

Något ni vill tillägga?

– Vi har en förening som heter Ordkanon här på SM, som jobbar mycket med dikter och skrivande i skolor. Det skulle också kunna vara en sak, att bjuda in Ordkanon och ha Workshop i skolorna. Det är en bra grej, berättar Hägg.

Ellienore Dahlstrand och Tess Rikardsson. Foto Emma Bratt

13 bilder som visar den sköna AW-feelingen i Jönköping

 

Nattklubb i Jönköping tvingas stänga

Enligt radiokanalen har räddningstjänsten konstaterat att brandsäkerheten i källaren är bristfällig. Därför förbjuds nu ägaren att bedriva nattklubbsverksamhet i lokalen.

Klubb & Co ligger på Järnvägsgatan i Jönköping, men har även ingång mot Västra storgatan. Räddningstjänsten ska redan tidigare ha påpekat att brandsäkerheten behöver förbättras. Men det ska då inte ha åtgärdats.

Den bristande brandsäkerhet uppges bero på att sprinklers saknas i källarutrymmet och att det är för långt till nödutgångarna. Enligt P4 Jönköping får nattklubben inte ha öppet även om förbudet skulle överklagas. Beslutet gäller sedan en vecka tillbaka.

Ägaren Leffe Karlsson säger till radiokanalen att han inte kände till räddningstjänstens föreläggande när han tog över lokalen förra året. Nu förs diskussioner med hyresvärden om att installera sprinklers i lokalen på sikt. Till dess är planen att annan verksamhet med färre besökare ska bedrivas på källarplanet.

– Det kommer nog bli sprinklers i sinom tid, men just nu planerar vi att göra ett game room. Vi får ha en verksamhet på upp till 370 personer, säger han till P4 Jönköping.

Med anledning av förbudet har flera inplanerade arrangemang i lokalerna nu tvingats ställa in, bland annat Zaragon Rock Club och studentklubben ID.

– Det är tungt, det är jättetungt, säger Leffe Karlsson till P4 Jönköping.

Abba återförenas – spelar in ny musik efter 35 år

Det var vid 13-tiden på fredagen som nyheten om bandets återförening kom. Efter 35 år har Abba alltså bestämt sig för att spela in ny musik tillsammans.

”Vi kände alla fyra att efter 35 år skulle det vara roligt att gå samman igen och gå tillbaka in i studion. Och det gjorde vi. Och det var som att tiden stått still och att vi bara varit iväg på en kortare semester”, skriver bandet i pressmeddelandet, enligt Aftonbladet.

Bandet kommer nu att ge ut totalt två nya låtar. En av dem går under namnet ”I still have faith in you” och väntas bli klar i december.

Abba var aktiva under åren 1972 till 1982 och bestod av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, och Anni-Frid Lyngstad. Agnetha Fältskog är född och uppväxt i Jönköping.

Bandet har beskrivits som ett av världens mest betydelsefulla band, med över 400 miljoner sålda skivor.

Recension: Två av landets unika musikikoner hyllades

Recension. Utan tvekan måste Ted Gärdestad räknas till en av vårt lands största låtskrivare och tillsammans med brodern Kenneths texter har de skapat en odödlig låtskatt. Tillsammans med Evert Taube och Cornelis Vreesvijk är Ted en av vårt lands tre stora låtskrivare, detta med tanke på låtarnas odödlighet. Lika säkert som Ted är en av de tre största låtskrivarna, är Johan Eriksson enligt undertecknad den mest porträttlike tolkaren av Ted Gärdestad och hans musik både röstmässigt och med peruk utseendemässigt.

På onsdagskvällens afterwork på Spira fick publiken i två utsålda föreställningar själva ta del av detta när Johan tillsammans med imitatören Anders Mårtensson hade premiär på sin föreställning “Ted och Cornelis och Vi”. Här bjöd de på en varm och humoristisk föreställning där publiken åter fick njuta av Ted Gärdestads fina låtar och ofta med en lite sorgsen ton.  Men publiken hölls på halstret, för Anders Mårtensson inledde kvällen som Cornelis och med med hans hängiga avslappade stil framförde han Cornelis Ångbåtsblues och Nordisk mellankoli. Ja, Anders var kanske inte så avslappad som Cornelis själv, men det var ju premiär. Men det skulle bli bättre och hemtamare för Mårtensson.

Lyrisk och odödligt

När Johan Eriksson kommer in på scen är det som att se Ted Gärdestad själv och det hela blir ännu verkligare när Johan  börjar sjunga med en röst som är otroligt lik Teds. Kvällen är räddad och publiken är lyrisk och mest av de odödliga låtar som Ted komponerat och Kenneth skrivit lika odödliga texter till. Han inleder med “Sol, vind och vatten” och följer upp med “Vilken härlig dag” från 1973 och publiken sjunger med direkt. Blue Virgin Isles är Teds första på engelska skriven 1970, men Tommy Körberg fick tag i den och då blev det svensk text och en av de bästa låtarna Ted skrivit “Himlen är oskyldigt blå”.

Anders Mårtensson har härmat allt och alla sedan barnsben, han kan  bara inte låta bli och nu har han samlat på sig en hel knippa av kända gubbar. Som alla imitatörer blir det ofta politiker, Göran Persson, Carl Bildt med flera, men han har också i sin samling Zlatan och gjorde här en bra och övertygande intervju med Zlatan över telefon. Men Anders har också ett tacksamt utseende i alla fall när det gäller att imitera Tommy Körberg och  han gav också prov på Körbergsång i Stad i Ljus. Här fick publiken igång skrattmusklerna ordentligt. Och så kom Johan tillbaka och fick igång publiken i “Angela” och melodin som Ted vann melodifestivalen med 1979 “Satellit”. Ted är väl den enda som haft fyra låtar med is amma melodifestival. Teds och Cornelis musik har utan tvekan vunnit lyssnarnas hjärtan och Anders Mårtensson och Johan Eriksson spetsade utan tvekan på det, den här kvällen. Lite smolk i bägaren var ljudet på Anders Mårtensson som var lite lågt i talet och i förhållande till kompet.

Svenska stjärnartisten Avicii är död

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist till DN.se på fredagskvällen

Avicii var världskänd som discjockey, artist och producent. Han blev 28 år.

Sveriges råaste humorshow kommer till Jönköping

Den omtalade Standup-klubben RAW inleder i höst en stor Sverigeturné. Bakom RAW står grundaren och komikern Mårten Andersson. På turnén tar han med sig ett flertal högaktuella och prisbelönta komiker.

Till Jönköping kommer bland annat Årets manliga komiker Messiah Hallberg, supertalangen Carl Stanley som blev viral som 18-åring och gjorde Parlamentetsuccé som 19-åring och just avslutat sin första succéturné som soloartist.

Carl och Messiah bildar team tillsammans med Mårten och är med på samtliga datum. Dessutom tar de med sig gästartister till varje stad samt en lokal talang som får chansen att uppträda på RAW-scenen i fem minuter.

Gästartister under turnén är SVT-aktuella Marcus Berggren, Tankesmedjans egna Johanna Wagrell, förra årets kvinnliga komiker Petrina Solange och Parlamentetveteranerna Kristoffer Appelquist, Karin Adelsköld och Hasse Brontén.

Robinson-Carolins oväntade sug efter livet på ön

Det blev totalt fyra veckor på Fiji för gymägaren Carolin Helt, 45 år. Under sin tid i Robinson har hon både hyllats och kritiserats för sin rättframhet. Såhär i efterhand ångrar hon ingenting.

– Jag har inget behov av att göra mig till för att bli accepterad i sociala sammanhang där personerna i fråga inte betyder något för mig. Jag följer inte kollektivet bara för att det är det enklaste. Jag reagerar när folk beter sig illa och har dålig attityd. Jag kunde kanske vara mer pedagogisk än vad jag har varit i vissa sammanhang, men jag skulle inte göra någon annorlunda. Jag är säker på vem jag är och vad jag står för, säger hon.

Rättvist framställd i tv

Carolin Helt anser att hon har blivit framställd på ett rättvist sätt i tv-rutan, men tycker däremot att produktionen har vinklat vissa delar av programmet till andra deltagares fördel.

– De visar till exempel inte alltid upp det dåliga beteendet hos andra, utan bara min respons på det, säger hon och tillägger:

– Men de som skaffar sig en uppfattning om mig baserat på vad de ser på tv är ju människor som inte är nära mig, så det spelar faktiskt ingen roll.

Från nära och kära har Carolin bara känt av positiv stöttning.

– Jag har fått ett så jävla bra stöd rent ut sagt och det är jag himla tacksam för, säger hon.

Det blev ingen vinst för Carolin Helt i förra veckans immunitetstävling. Efter örådet blev det hon som fick lämna. Foto: Tv4
Det blev ingen vinst för Carolin Helt i förra veckans immunitetstävling. Efter örådet blev det hon som fick lämna. Foto: Tv4

Ville vara kvar

Att det blev hon som fick lämna tävlingen under söndagens öråd kom inte som någon överraskning för Jönköpingsbon.

– Jag ville absolut vara kvar, men jag blev inte speciellt förvånad över att det blev jag som röstades ut, säger hon.

Stämningen i lägret hade varit tryckt sedan laget blivit av med flera medlemmar på kort tid och konflikterna avlöste varandra. Den nytändning som de tre nya medlemmarna bidrog med de sista dagarna kunde dock inte rädda Carolin.

Håller tummarna för ”DK”

Nu hoppas hon att det blir Daniel ”DK” Westlund som tar hem segern i årets Robinson.

– Jag kände väldigt snabbt att ”DK” är en jäkligt bra kille. Jag blev riktigt sänkt när han var tvungen att byta lag. ”DK” är inte heller någon person som faller för pakter och skitsnack. Han är stark både fysiskt och mentalt, kan döda alla djur, är bra på pussel, har inget behov av att framhålla sig själv och är inte lat någonstans. Jag håller tummarna för honom nu, säger Carolin Helt.

På frågan om hon skulle kunna tänka sig att göra om resan tvekar hon inte en sekund:

– Jag skulle absolut göra om det, säger hon och tillägger:

– Det hade jag inte trott att jag skulle säga när jag låg där på ön och huttrade i ösregnet på nätterna.

Carolin Helt berättar att veckorna på ön, men också påhoppen från nättrollen de senaste veckorna, har bevisat hennes mentala styrka.

–  Jag kan höra allt nu känner jag, säger hon.

Saknade mest

När Carolin var tvungen att lämna ön fanns det två saker som kändes viktigare än något annat just då – en dusch och att raka benen.

– Det kändes viktigare än att äta. Att raka benen var ett väldigt akut behov, säger Carolin Helt och skrattar.

Därefter beställde hon sex stekta ägg.

– Det var faktiskt det enda jag hade cravings på, på den där ön.

Och så saknade hon toalettpapper.

– Jag kan säga att jag har en helt annan relation till toalettpapper i dag än vad jag hade då.

Foto: Tv4

Liten betydelse för livet i stort

Slutligen sammanfattar Carolin Helt sin resa som ett äventyr utan dess like, men säger också att den har ytterst liten betydelse för hennes liv i stort.

Det sociala spelet och skitsnacket bakom hennes rygg kommer hon inte sakna.

Carros kändishån mot lagkamraten – inför ö(des)rådet

Efter många år i politiken – nu ger sig sångprofilen ut på turné

En röst, tre musiker och älskade sångklassiker. Det är vad Roland Utbult lovar sin publik när han den 22 april besöker Jönköping för att hålla konsert.

Från att ha varit en av Skandinaviens flitigast turnerande sångare, har Utbult på senare år ägnat sig mer åt kristdemokratisk politik i Sveriges riksdag, än åt sång. Så hans turnéstopp i Norrköping lär vara efterlängtat. Bland sångerna på repertoaren finns en del nyskrivet material. Men publiken kommer även att få njuta av kristna klassiker som ”Till himlen når vår sång”, ”Då ska glädjen bryta fram”, ”Gå framåt med sång”, Svensktoppslåtarna ”Om sommaren” och ”Längtan till havet” och ”Elsas visa”, som Roland Utbult som förste ledamot någonsin framförde live mitt under en debatt i riksdagen.

Den pågående konsert-turnén görs i samarbete med barnrättsorganisationen Erikshjälpen i vilken Utbult sedan tidigare har ett mångårigt engagemang.

Vid sidan om Erikshjälpens representanter, kommer även Marie Nylén Utbult, direktor för Levande familjer, som är Sveriges största familjeorganisation, att medverka. I Jönköping med ett seminarium om kärlek, vänskap och hållbara relationer.

Roland Utbult själv ser fram emot besöket i Jönköping.

– Det känns väldigt inspirerande att göra den här formen av konsert med ett par duktiga musiker som skapar en särskild närhet och värme till mina sånger, säger han i ett pressmeddelande.

Carros kändishån mot lagkamraten – inför ö(des)rådet

Förra veckans öråd i ”Robinson” slutade med att Jim Bengtsson fick lämna lag syd och tävlingen, samtidigt som Daniel DK Westlund blev ”kidnappad” av lag nord. Det innebar att Carolin Helts lag bara hade fem medlemmar kvar, jämfört med lag nords åtta.

Men sedan hände det oväntade. Tre nya medlemmar kom in och förstärkte lag syd, så att det återigen var åtta mot åtta. Det var här något som tydligt gladde Carolin Helt, som tidigare visat sitt missnöje när laget röstade ut den muskelstarke Nick Söderblom.

De övriga medlemmarna i lag syd var inte fullt lika positiva till förstärkningen. Inför Robinsontävlingen framkom det att Carolins stora glädje provocerade flera av lagkamraterna. De tolkade det som att de själva inte dög åt Jönköpingsbon.

Förra veckans immunitetstävling gick ut på att gräva sig upp ur sanden på kortast möjliga tid. Foto: TV4

Carolin Helt bad senare lagkamraterna om ursäkt. Men enligt lagkaptenen Pascal Mazza Ramsby var det bara något hon sade för att hon själv kände sig hotad. Det här kommenterar nu Carolin på sin Instagram:

”När jag var negativ till att de försvagade laget ville de ha ut mej och när jag var positiv till att vi fått laget förstärkt ville de få ut mej. Om jag hade haft en offerkofta i min ägo hade det varit läge att dra på sej den nu va?”, skriver hon.

Faktum är att Carolin tycks ha goda skäl att känna sig hotad. Trots förstärkningen förlorade lag syd återigen Robinsontävlingen, vilket innebär att de nu hamnar i öråd för tredje veckan i rad. I söndagens avsnitt kommer en av dem att få lämna Robinson.

Trots förstärkning slutade Robinsontävlingen återigen med förlust för Carolin Helts lag syd. Foto: TV4
Trots förstärkning slutade Robinsontävlingen återigen med förlust för Carolin Helts lag syd. Foto: TV4

Jämför lagkaptenen med Björn Ranelid

Inför flera tävlingar har Pascal Mazza Ramsby sagt att han ska göra allt för att vinna, om han så måste bära laget på sina axlar. Men ändå har laget förlorat. En detalj som Carolin Helt också kommenterar på sin Instagram:

”Att förlita sig på Pascals axlar funkar ju inte, det hjälpte inte hur många gånger han lovade att bära oss alla på sina axlar. Vet inte riktigt vad det beror på – tomma ord, inte tillräckligt axelbred eller brist på ryggrad för att hålla uppe den självpåtagna bördan”, skriver hon.

Carolin Helt slapp helst lyssna på de ”Ranelidska monologerna” vid lägerelden. Foto: TV4
Carolin Helt slapp helst lyssna på de ”Ranelidska monologerna” vid lägerelden. Foto: TV4

Jönköpingsbon har konsekvent sagt vad hon tycker och tänker inför de andra deltagarna i tävlingen. Det har gjort henne till en kontroversiell person både bland de medtävlande och tv-tittarna. Tidigare i programmet hamnade hon i bråk med lagkamraten Jim Bengtsson. Det framkom då att han hade flera öknamn för Jönköpingsbon, bland annat ”Kommandoran” och ”Träskallarnas träskalle”.

Carolin ville inte vara sämre. På sin Instagram har hon nu börjat kalla sin nye antagonist Pascal för ”vår lille Ranelid” och jämför honom med kulturprofilen från Malmö.

”Jag satt ogärna vid lägerelden och lyssnade på de Ranelidska monologerna”, skriver hon.

”Robinson” sänds på TV4 och TV4 play måndag till torsdag klockan 19.30 och söndagar klockan 21.00.

Här slår ”Robinson”-stjärnan från Jönköping tillbaka mot näthatarna

Recension: Intim skrattfest på Sofiehof Underjord

Under torsdagskvällen intog Henrik Schyffert scenen på Jönköpings teater. I en annan del av stan höll Jönköping Underground Comedy Club (JUCC) sin ståupp-show ”April, april”. Var håller då en Underground Comedy Club till? Jo, givetvis i en källarlokal. Vad annars? För JUCC är det Scenen Sofiehof Underjord som gäller. Vilket jag måste säga är ett väldigt passande val av lokal. Det känns intimt, samtidigt som det finns kapacitet – ljud, ljus, bar och plats för en del människor.

I torsdagens uppställning fanns rutinerade komiker som Johanna Wagrell och Johan Hurtig. Wagrell, civilingenjören som numera är en självklar del av de stora ståupp-scenerna i Sverige och medverkar i tv-programmet “Parlamentet”. Hurtig, journalisten som växte upp i Habo, men har sadlat om till komiker. Även han en given del av ”ståupp-Sverige” och känd från tv- och poddvärlden. De är både gifta, parhästar i branschen och var dragplåstret för ”April, april”. Det märks att komikerparet har rutin. Men inte bara det, de levererade. Wagrell skämtade om allt från sin egen, alltid något högerpekande, näsa och handdukar som har glömts kvar av grannen i tvättstugan, till terrorism, #MeToo och Pirate Bay. Hurtig pratade om sin konflikträdsla. Om Tomas Ledins banala låttexter, manlighet och sina bråk med hustrun.

Johanna Wagrell
Johanna Wagrell. Foto: Emma Bratt
Johan Hurtig
Johan Hurtig. Foto: Emma Bratt

Förutom de rutinerade äkta makarna innehöll ”April, april” en blandning av komiker. Vissa var ”up and coming” medan andra har turnerar runt på Sveriges ståupp-scener. En av dem som passar in på den senare beskrivningen är Birgita Klepke. Journalisten som har gått och blivit ståuppare på äldre dar. Vad är det med journalister och ståuppkomik, kan jag inte undgå att fråga mig själv. Både Hurtig och Klepke (och många andra därute i branschen). Är det där jag själv kommer att hamna om några år? Turnera Sverige runt som det nya ”household-namnet” inom svensk ståuppkomik? Nej, jag har svårt att tänka mig att jag skulle kunna leverera roliga skämt på scen. Men någon som definitivt har den kapaciteten är Birgita Klepke. Är hon ståppkomikens nya ”grand old lady”? Ja, jag skulle vilja påstå det. Klepkes vardagsobservationer fungerar definitivt. Hon skämtade om hur det är att bli äldre. Att kurser är den äldre generationens Tinder, om virkade tamponger och köksrenoveringar. Jag tror att Klepke kan bana väg för många andra kvinnor, äldre såväl som yngre.

Birgita Klepke
Birgita Klepke. Foto: Emma Bratt

En person som inte är lika rutinerad i branschen är ”Klot-Johan” – kvällens rookie. Jag förstod inte riktigt var namnet kom ifrån och fick heller ingen förklaring till det. Men att som nykomling ställa sig upp på en ståupp-scen kan jag inte annat än att beundra. Vissa skämt satt, vissa behöver slipas. Men way to go ”Klot-Johan”!

Anton Eriksson var en annan av kvällens komiker som är ”up and coming”. Det är Erikssons andra gång på JUCC. Han har en självklar scennärvaro, kan det där med komisk tajming och ja, han är helt enkelt rolig. Jag tror garanterat att vi får se mer av Eriksson framöver.

Någon i kvällens uppställning som har varit med förr är komikern Kim Österberg. Han skämtade bland annat om sin likhet med Jimmie Åkesson och sin asperger. Vissa skämt satt, medan andra inte riktigt flög.

Eric Sporrong, en av grundarna till JUCC, körde också ett set. Bland annat skämtade han om mobbning. Om hur de som mobbas slutar upp som konstnärer. Sporrong kan det där med ståupp måste jag säga, som jag skrattade.

Carin Sollenberg, andra grundaren till JUCC och den som i dag roddar det hela tillsammans med Staffan Kolhammar, hoppade in för Ellinor Johansson som låg hemma sjuk. Sollenberg är inte rädd för att vara lite vulgär och vågad. Nej, det är skämt om sex, kristna svärföräldrar och Jesus. Det är uppfriskande och roligt, speciellt i en stad som Jönköping.

Sist men inte minst, Staffan Kolhammar. Andra parten i JUCC-duon och en rolig jävel, om jag får säga det själv. Han var konferencier under kvällen och startade den med ett eget set. Höjdpunkten? När Kolhammar skämtade om klippet på den amerikanske pojken som joddlar på Walmart. En viral succé, som har tagit pojken från en liten stad i USA till tv- programmet”Ellen Degeneres show”. Kolhammar visade oss ett smakprov på sitt eget joddlande och bad DJ:n i lokalen spela den amerikanske pojkens version, så att publiken skulle höra vad det rörde sig om – inget speciellt oväntat där. Men sedan, musiken blir snabbare, tempot högre, basen starkare. En remix av låten kommer på och han brister ut i en härlig dans. Överraskande och kul, Kolhammar!

Samtliga komiker på bild.
Övre raden f v: Kim Österberg, Birgita Klepke, Anton Eriksson, Carin Sollenberg och Johan Hurtig. Nedre raden f v: Staffan Kolhammar, Johanna Wagrell, Eric Sporrong och Johan Nilsson. Foto: Emma Bratt

Överlag måste jag säga att samtliga komiker levererade. “April, april” var som en ståupp-kväll bör vara – rolig. Det bjöds på anekdoter, tankar och en härlig självdistans. Några komiker var träffsäkrare än andra och vissa skämt höll inte hela vägen. Men till ett pris av 100 kronor fick sig skrattmusklerna en rejäl omgång!

Recension: Allvarligt, busfräckt rappt och fenomenalt roligt Schyffert

Han möter en jublande och välkomnande publik, en bra start. Ensam på scen med en mikrofon i handen och ett glas vatten på en barstol, ger han sin publik en mycket underhållande och tänkvärd one man show och på ett roligt och fräckt humoristiskt sätt och för 160:e gången. Han klan det här och vet precis hur han skall tackla publiken. Han blandar allvar med tabuöverskridande påståenden som får publiken att gång på gång explodera i skratt. Han hittar snabbt en ung kille i publiken och några äldre som han smart lattjar med under föreställningen. Det är genialt och de blir bollplank i showen.

Precis som många andra ståuppare är han en fantastisk berättare som vet att trollbinda en publik. En fascinerande gåva som många saknar.
Henrik triggar igång sin publik med igenkänningsnerven, en viktig och smart ingrediens i en stand up show. Publiken är med direkt när han  blandar in skämt om sex och illustrerar hur det låter när en, ja faktiskt flera, snippor stängs. Publiken exploderar och Henrik eldar på illustrativt och det har effekt. Det är under bältet. Han menar att det är okej att avväpna allvaret.

– Här drar vi inga grova skämt.

Men det finns en tanke även bakom det. Rädslan som är kärnan i showen. Schyffert har tagit sig an ett ämne, ett komplicerat sådant som ingen annan gjort. Och man beundras av hur han i 90 minuter kan hålla låda, ett resonemang med sig själv och publiken som inte har ett självklart slut. Jo, faktiskt och ett viktigt budskap. Han och som många av oss, är rädda för en massa saker och menar att vi lever i en tid då det blir allt mer påtagligt.
-Rädsla är den starkaste känslan och den skapas av okunnighet. Vi är rädda för vad som händer i vår värld och icke minst här hemma i vårt land, där allt fler skjuts, men där det påstås att kriminaliteten minskar. Är det verkligen okej att 100 personer mördas varje år? Nej, jag tycker inte det och vi är rädda för att ensamkommande är terrorister, när de i själva verket är ensamkommande pojkar.

Var tionde år stannar Henrik upp och rannsakar sig ”Vad håller jag på med egentligen? Lever jag som jag lär? Stämmer mitt leverne överens med verkligheten? Det gör lite ont att vara ärlig mot sig själv.” Han snackar om sin skilsmässa och om erfarenheten att vara en överbeskyddande curlande pappa mot sin tonårsson. Han beskriver hur rädslan stänger av förnuftet och ofta beror det på okunnighet.

– Världen är inne i en populistisk era som drivs av löst förankrade fakta, spekulationer och rädsla. Detta leder till en faktaresistens och ökade klyftor. Egentligen är det kanske just rädslan som vi ska vara mest rädda för enligt Schyffert. Det är inte fel att vara rädd, men det får inte bli samhällets ovetenskapliga skyddsnät. Allt är inte lika grått och hemskt som det verkar. Med erfarenhet och kunnande övervinner vi rädslan.

Lika exploderande roligt som showen inleds, lika allvarligt slutar den med ett allvarligt budskap om att  vi måste konfrontera våra rädslor.

Det här är en föreställning av hög klass om ett ämne som berör de allra flesta. Roligt, rappt och fräckt, helt suveränt.

Se vimmelbilder från föreställningen:

Jönköpingskändisar bjöd på storslagen modeshow

Drygt 300 kom för att studera vårens mode och för att hjälpa Rädda Barnen att få ett bra netto till sin breda hjälpverksamhet.

–Det här är 13:e gången vi har vår modevisning och nästa år firar Rädda Barnen 100 år, riktigt så gammal är inte vår lokalförening. Likväl är det roligt att se en absolut fullsatt teater av människor som vill hjälpa oss hjälpa barn och behovet finns faktiskt på nära håll. Här i Jönköping finns, tro det eller ej, många barn som lever på marginalen. Och vi försöker hjälpa på så många håll vi kan och tack vare er har vi den möjligheten, sade Inger Kallings, ordförande i lokalföreningen i Jönköping.

Hjälpen gäller inte bara nödlidande barn. Lokalföreningen ger bland annat också föräldrastöd och hjälp till ensamkommande barn med mera. Modevisningen är bara en viktig del av verksamheten som pågår året runt. Den här kvällen hade, utöver de närvarande modemedvetna kvinnorna, 50 generösa sponsorer i staden bland annat sett till att skänka en mängd fina priser till ett dignande prisbord.

Fyra butiker

Kläder visades från fyra av stadens klädbutiker, Best of Brands, Lawinette, Rabalder och Så in i Norden och kläderna visades av lokala kändisar. Alla kanske inte är kända för alla. Eller som Dan Ekström, som fick hoppa in i stället för Stefan Bomberg som fått lämna återbud på grund av sjukdom, uttryckte det: “Den jag känner, är kändis för mig”. Det fanns bland de 14 mannekängerna några som gjort sig ordentligt kända hos den stora allmänheten i Jönköping, Sofia Paldanius, Folke Solheim, Barbro Edberg, Solveig Bergström, Caroline Ylenstrand och Elisabeth Lejon.

Kändis eller inte kändes. I vilket fall var det här en lyckad modevisning och som ger ett bra tillskott till Rädda Barnens hjälpverksamhet. Behållningen den här kvällen går till arbetet för barn i utsatta situationer i Jönköpings kommun.

Här öppnar unika ”lekplatsen” för barn och vuxna

Projektet har hon och kollegan Erik Torhall arbetat med i hemlighet under två år. Nyligen blev bygglovet klart och nu kan duon äntligen prata om det.

– Vi vill starta en träningsanläggning med fokus på barn, ungdomar och familjer – ett ställe som man kan leka av sig på, säger Lundberg och fortsätter:

– Många gånger kan det vara svårt för just barnföräldrar att hitta  egen tid att röra sig på. På vår anläggning finns det träningsmöjligheter för hela familjen.

Efter lång tid av planering börjar projektet närma sig sin målgång och Lundberg berättar att hon måste nypa sig i armen emellanåt.

– Det är fantastiskt kul att få göra det som man verkligen brinner för och som man vet gör skillnad, säger hon.

Under de kommande månaderna kommer den gamla industrilokalen på Ljungrum genomgå en ordentlig förvandling. Och Elin Lunberg har redan en tydlig bild i huvudet av resultatet.

– Vi kommer att satsa på en ganska enkel och clean stil, med mycket trä och betong. Som en ruffig industrilokal fast fylld med mycket kärlek och glädje. Det är rörelseglädje som är vårt fokus och det är också det som ska färgsätta vår verksamhet, säger hon.

Från PT till partner

Lundberg har en yrkesmässig bakgrund inom marknadsföring och det var efter en utmattningsdepression 2014 som hon kände att hon behövde utvärdera sitt liv.

– Jag insåg att jag behövde göra något som jag verkligen trodde på och som jag kände att jag fick ut något av. Jag behövde ha mer hjärta i det jag gjorde, berättar hon.

Träningen fick en allt större betydelse och efter sjukskrivningen tog hon tjänstledigt och började studera till hälsocoach.

Erik Tornhall lärde hon känna på Cardio club.

– Han var min PT. Vi hittade varandra väldigt snabbt i intressen och pratade om allt möjligt – och glömde bort det vi egentligen skulle göra, berättar hon.

Erik Torhall, som i sin tur hade tagit tjänstledigt från jobbet som idrotts- och psykologilärare på Erik Dahlbergsgymnasiet, blev istället hennes bolagspartner.

Träning utan prestationsfokus

Med Xflow vill duon skapa en motvikt till den snabba upptrappning de upplever inom många idrotter – att det tidigt satsas mot en elit.

– Man har sett att det blir ett stort tapp inom idrotten runt 12 år. Det finns ett stort behov av att få barn och ungdomar i rörelse utan prestationsfokus, säger Lundberg.

I Xflows parkourhall kommer besökarna ha möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet med hjälp av bland annat trampoliner, tumblinggolv och en skumgrop. För de som är under 9 år kommer det att erbjudas ledarledda träningstider som anpassas efter den nivå man är på.

– Det som talar för en träningsanläggning är vädret. För parkourare är det till exempel svårt att vara ute när det är halt, vilket det blir när det är blött. Vi öppnar upp för att man ska kunna träna året runt, säger Lundberg.

I hinderbanan ska den som vill bli bättre inför ett OCR-lopp utmanas.

– Vi vänder oss också till olika idrottslag som kan få träna fysträning hos oss. Det är få ställen i stan som har möjlighet att ta in ett helt fotbollslag samtidigt, säger Lundberg.

Ingen konkurrent 

Yoump, som nyligen öppnade i stan, ser hon inte som något problem.

– Vi uppmuntrar det snarare. För även de gör så att barn och ungdomar rör på sig. Ju fler som jobbar för samma syfte som vi har desto bättre. Jag tror att det finns utrymme för alla parter, säger hon.

Går allt som planerat kommer den nya träningsanläggningen öppna i början av hösten 2018.