Peter Persson (S). Foto: Pressbild/Pixabay

Persson (S) riktar skarp kritik mot mynthanteringen: “Upprörande”

Förra veckan rapporterades det i media om hur exempelvis fotbollsklubbar i länet har svårt att bli av med de mynt som blir ogiltiga den 30 juni. Detta har fått den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter Persson att reagera, och han ställer med anledning av detta en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Per Bolund där han undrar vilka åtgärder som tänker vidtas för att medborgarna smidigare ska kunna lämna in mynt och sedlar.

Senast den sista juni blir alla gamla en-, två- och femkronor ogiltiga. Samtidigt har branschorganisationen Svensk Handel gått ut med en rekommendation om att affärer inte ska ta emot mer än 25 mynt, oavsett valör, vid ett och samma köptillfälle, och flera storbanker tar en avgift för att sätta in mynt på sitt konto.

– Jag tycker att det är upprörande att barn som sitter med spargrisar fyllda med mynt och idrottsföreningar som fått mynt från kaffe- och korvförsäljning nu får problem att sätta in sina pengar på banken, säger riksdagsledamoten Peter Persson.

Med anledning av det inslag Sveriges Radio Jönköping gjorde i veckan med kontoristen i fotbollsklubben Egnahem i Huskvarna har därför Peter Persson skrivit en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Per Bolund där han undrar vilka åtgärder som tänker vidtas från regeringen för att underlätta för medborgarna att lämna in sina sparade mynt och sedlar.

– På sin hemsida skriver Nordea att deras kunder smidigast blir av med sina gamla sedlar genom att använda någon av de 260 insättningsautomaterna runt om i landet. Men tittar du på listan över kontor på deras hemsida finns det bara 35 kontor som har kontanthantering eller insättningsautomat. Ingen av de kontoren ligger i Jönköpings län. Samtidigt tar både Swedbank och Handelsbanken ut höga avgifter. Jag tycker att detta är oansvarigt agerande mot kunderna, säger riksdagsledamoten Peter Persson i ett uttalande.

-----

No more pages to load