Peter Persson (S) upprörs över kontanthanteringen. Foto: Pressbild/Pixabay

Peter Persson (S) rasar mot storbankernas kontanthantering: ”Närmast absurt”

Få frågor berör människor så mycket som nedlagda bankkontor och straffavgifter för att lämna in sina pengar på banken. Det framförde riksdagsledamoten Peter Persson (S) under riksdagens debatt på onsdagen.
   – Riksbanksutredningen måste skyndsamt se över frågan om kontanthanteringen, säger Persson i ett uttalande.

Riksdagsledamoten Peter Persson (S) har den senaste mandatperioden drivit frågan om kontanthanteringen och bankernas ansvar hårt. Han har bland annat skrivit en motion i frågan tillsammans med Erik Ezelius där han trycker på att alla banker ska tvingas att ta emot kontanter. Han har också skrivit skriftliga frågor till statsråd i regeringen och frågat ut dem under riksdagens frågestund.

– Bakgrunden till detta är att få frågor berör människor så mycket som nedlagda bankkontor och straffavgifter för att lämna in kontanter från föreningar. Det är närmast absurt att den ideella sektorn inte ska kunna lämna in pengar från idrottsevenemang och liknande utan att behöva betala en särskild avgift. 60 miljarder delas ut i utdelning från storbankerna men idrottsföreningarna får inte lämna in sina kontanter, säger Persson i ett uttalande.

Under en debatt i riksdagen under onsdagen tryckte han på att riksbanksutredningen skyndsamt måste se över frågan om kontanthanteringen. Han delar landsbygdsutredningens resonemang om att kontanthantering ska regleras i lag.

– All samhällsförändring måste ta hänsyn till samhället vi lever i. Man måste lyssna på släktingen till den gamla pensionären i Gränna som känner sig osäker på att använda betalkort i affären.

-----

No more pages to load