Anders Jörgensson är en av fem tidigare Moderater som nu bildar ett nytt parti. Foto: Pressbild, Anna Hållams / Skärmdump, Demokrater.se

Tidigare toppmoderater startar nytt parti

Fem tidigare moderatpolitiker bildar nu partiet Demokraterna Jönköping. Fokus ligger på lokala sakfrågor, men definierar sig varken som höger eller vänster.
   – Om det är alltifrån kommunister till moderater som vill ansluta till oss och jobba, så är de välkomna, säger Anders Jörgensson.

Det var i maj som moderatpolitikerna Carin Berggren, Anders Jörgensson, AnneMarie Grennhag, Bo Grennhag och Ola Helt valde att lämna partiet efter interna stridigheter. På onsdagen offentliggjorde de fem kommunpolitikerna att de bildar ett nytt parti.

– Så småningom har det vuxit fram att vi gärna vill fortsätta med politiken och fullfölja det löfte vi gav i valet, att vi skulle jobba för politiken i Jönköping, säger Anders Jörgensson.

Det nya partiet, Demokraterna Jönköping, kommer lägga allt sitt fokus på att ta tag i lokala sakfrågor. En kärnfråga är bostadspolitiken i Jönköping.

– Vi ska driva en bostadspolitik där vi har bostadsområden där det är gröna områden. Inte förtäta för mycket, utan att folk vill bo i de här bostäderna, inte blir tvingade att bo i dem.

Ordförande för det nya partiet blir Carin Berggren, tidigare kommunalråd för Moderaterna. Enligt Jörgensson kommer ett partiprogram troligen lanseras i oktober. Samtidigt väljer politikerna att sitta kvar på sina mandat i kommunfullmäktige, där nästa sammanträde äger rum i slutet av augusti.

– Våran målsättning är att vi ska ha tio mandat i kommunfullmäktige efter valet. Förhoppningsvis blir det näst största eller tredje största partiet i kommunen.

Vad kommer att skilja er politik från Moderaternas?

– Det som skiljer oss är att det här blir mer sakfrågor. Kommunpolitik är väldigt mycket realpolitik, alltså att praktiskt ta tag i saker och ting omgående och få det till att fungera. Vi har i grund och botten en borgerlig tankegång i våra huvuden. Men om det är alltifrån kommunister till moderater som vill ansluta till oss och jobba, så är de välkomna. Vi är varken vänster eller höger, utan vi är öppna för samarbete.

-----

No more pages to load