Foto: Climate KIC via Unsplash

Nu höjs studiebidraget – så mycket får du

På torsdagen klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om höjning av studiebidragen för gymnasieelever och studenter på universitet och högskolor.

För gymnasieelever höjs bidraget till 1 250 kronor i månaden, vilket innebär en höjning med 200 kronor. För universitets- och högskolestudenter landar höjningen på 296 kronor. Totalbeloppet för studiebidrag och studielån för studenter blir därmed cirka 11 300 kronor i månaden.

Lagändringen börjar gälla från och med 1 juli nästa år. Men eftersom höjningen gäller från 1 mars kommer pengar för månaderna där emellan att betalas ut retroaktivt.

Förslaget lades fram tidigare i år och är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Enligt gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström är syftet med höjningen att fler ska börja plugga.

– Vi vill att fler ska kunna studera. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan höja studiemedlens bidragsdel så att totalbeloppet blir ca 11 300 kronor per månad, skrev ministern i ett tidigare pressmeddelande.

Höjningen innebär att totalt 24,4 miljarder ur statsbudgeten kommer att gå till studiestöd nästa år.

-----

No more pages to load