S i Jönköpings län: Tillsätt en jämlikhetsutredning

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län vill att regeringen får i uppdrag att tillsätta en jämlikhetsutredning. Syftet med utredningen är att ta fram konkreta reformförslag för att sluta de ekonomiska klyftorna. Det framgår av ett pressmeddelande.

I en motion till Sveriges riksdag föreslår de fyra socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län (Peter Persson, Helene Petersson, Thomas Strand och Johanna Haraldsson) att riksdagen ger regeringen i uppdrag att tillsätta en jämlikhetsutredning som ska studera utvecklingen för fördelning av inkomster och kapital samt ta fram konkreta förslag på hur jämlikheten i Sverige kan öka.

– I början av 1980-talet var Sverige ett av världens mest jämlika länder. Så är det tyvärr inte i dag. Ökade klyftor leder till att Sverige går miste om människors kunskap och talang. Ur detta föds också en frustration och förtvivlan och det blir en grogrund till ett uppdelat samhälle, säger riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköping i pressmeddelandet.

I motionen beskriver S-ledamöterna bland annat hur det mått som används för att mäta hur inkomster fördelas i samhället, Ginikoefficienten, ökat från 0,2 år 1980 till 0,33 i dag. Detta pekar på att inkomstspridningen och den ekonomiska ojämlikheten ökat.

– Vi vill ge regeringen i uppdrag att studera fördelningen av inkomster och förmögenheter och att i samband med detta ta fram konkreta förslag på hur jämlikheten i samhället kan öka. Ett jämlikt samhälle är en förutsättning för ett tryggt samhälle, säger Peter Persson.

Socialdemokraterna i Jönköpings län skickade även in en liknande motion till Socialdemokraternas partikongress 2017. Där beslutades att partiet ska ta initiativ till en statlig jämlikhetsutredning.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load